Style

Ce parfumuri sunt potrivite pentru a fi purtate vara şi unde se aplică? Pentru femei, se recomandă aplicarea parfumului şi pe decolteu şi pe gât, iar pentru bărbaţi pe umeri sau pe gât

19 aug 2019 5035 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Sunt unele femei pentru care fericirea începe de la picioare, adică de la pantofii cei mai comozi, cei mai frumoşi şi cel mai bine turnaţi pe calapodul purtătoarei. Pentru altele, fericirea vine dintr-o garderobă complexă şi completă - sau mai mult decât atât, un dressing care să reducă la minimum dilemele fiecărei zile în care doamnele nu ştiu ce li se potriveşte cel mai bine. Tot din sfera bunurilor materiale care aduc fericirea, există femei pentru care acest sentiment iese la iveală odată cu aburii flacoanelor de parfum care dau tuşa finală unei ţinute.

Vara, mai mult decât oricând, atenţia la arome este şi mai mare, în special în zilele toride în care pielea fierbinte are nevoie să emane note răcoritoare, în micul duel pe care îl poartă cu soarele dogoritor. „Prospeţimea este primul indiciu care include un parfum în categoria aromelor potrivite pentru vară. În general, vara sunt preferate parfumurile pe bază de citrice, personalizate cu diverse note marine, de aer sau de iarbă proaspăt tăiată“, spune Anca Iubu, PR & communication manager al parfumeriilor Douglas în România.

Numite şi ozonate sau acvatice, notele marine se împletesc în acorduri care amintesc de apa de mare, de briza oceanică, de alge, ierburi marine sau de nisipul care se pierde în pori şi în firele de păr aprins de soare. Pentru cine se dă în vânt - la propriu, de ce nu - după sprayurile marine proaspete sau după mirosul aerului umed de după furtunile de vară, parfumurile acvatice sunt alegerea perfectă.

În tabloul miresmelor estivale se înscriu şi cele din familia citricelor, compuse din note de bergamotă, lămâie, portocală, mandarină şi grepfrut, cărora li se adaugă „accesorii“ precum florile de portocal, uleiul de neroli (obţinut din floarea de portocal) sau cel de petitgrain - rezultat din frunzele şi crenguţele aceluiaşi arbore.

„Unele dintre parfumurile asociate cu vara sunt cele care evocă spiritul Italiei - parfumuri fructate, cu arome de citrice cu note marine şi, deseori, o bază de note lemnoase. Parfumurile proaspete care captează şi transmit mirosul oceanului, al aerului proaspăt de munte sau al lenjeriilor proaspăt spălate sunt catalogate drept parfumuri pure“, mai spune Anca Iubu.

Vara este, prin excelenţă, un sezon al vacanţelor, iar cine spune că, atunci când pronunţă „vară“, nu se gândeşte automat la o plajă cu nisip perpelit bine sub razele soarelui şi la ecoul valurilor sparte aproape de mal, cu siguranţă... vrea să ţină secretul doar pentru el. Tocmai aceste asocieri îi fac pe mulţi oameni să-şi cumpere parfumuri diferite în funcţie de destinaţia în care aleg să meargă, pentru a-şi putea crea noi amintiri olfactive.

„Unele dintre aceste arome care ne trimit cu gândul mereu la vară sunt cele fructate, cele florale şi diafane precum o grădină plină de iasomie sau gardenie, cele citrice menite să ne dea un boost de energie în zorii dimineţii, precum floarea de portocal sau lime-ul, şi, nu în ultimul rând, aromele verzi, pline de vitalitate, cum ar fi menta sau mirosul ierbii proaspăt tăiate“, spun reprezentanţii parfumeriei de nişă Obsentum, cu un magazin în aeroportul Otopeni şi unul în centrul comercial Băneasa Shopping City, din zona de nord a Capitalei.

De altfel, şi sticla în sine - în funcţie de culoare sau formă - poate trimite cu gândul la vacanţă, mai ales dacă difuzează reflexii de turcoaz, verde smarald ori galben solar.

„Pe unii dintre noi ne pot inspira chiar şi denumirile fiecărui parfum, pentru a ne alege o nouă destinaţie pentru vacanţă - Sole di Positano de la Tom Ford, colecţia Ibiza de la Ramon Monegal, Tamarindo de la Memo Paris. Printre cele mai căutate ingrediente dedicate verii, se numără ananasul, mango, pepenele, bergamota, mandarina, lavanda, iasomia, vetiverul sau oakmoss (licheni - trad.)“, mai spun oficialii Obsentum.

Deşi ultimii ani au adus, pe scena parfumurilor contemporane, fascinaţia pentru aromele pe bază de oud - esenţa obţinută din lemnul de agar, unul dintre cele mai preţioase şi mai greu de extras ingrediente din parfumerie, sau pe bază de tămâie, acestea nu sunt însă şi cele mai indicate în sezonul estival, în zilele deosebit de toride sau în zonele extrem de aglomerate.

„Parfumurile portretizează o stare de spirit, o vibraţie, iar în timpul verii toate doamnele îşi doresc să fie sexi, pline de prospeţime, lipsite de griji. Din acest motiv, sunt foarte indicate parfumurile pe bază de citrice sau cu note acvatice ori sprayurile corporale, şi mai puţin aromele pe bază de oud, mosc, tămâie, ambră sau condimente intense.“

În peisajul verii se integrează, de exemplu, menta cea proaspătă şi aromată, pusă în valoare de casa pariziană de parfumuri Diptique, în a sa Eau de minthe.

„Diptique şi-a găsit inspiraţia în folclorul Greciei antice, subiect adorat de faimoasa casă de parfumuri. Conform poveştilor din mitologia grecească, Mynthé era nimfa ce l-a fermecat pe zeul Hades. Când povestea lor de dragoste a fost descoperită de către soţia acestuia, Persephone, Hades nu a avut de ales şi a fost nevoit să o transforme în planta ce urma să-i înmiresmeze lumea: menta“, spun reprezentanţii parfumeriei de nişă Beautik Haute Parfumerie, cu magazine atât în Bucureşti, cât şi în restul ţării.

De la Juliette has a gun vine o altă aromă care se potriveşte cu fierbinţeala după-amiezelor de vară, şi anume cea de vanilie. Astfel, compoziţia Vanilla Vibes se transpune într-o fuziune a unor note aflate într-o oarecare opoziţie: atingerile de vanilie, cu rol afrodiziac, se îmbină cu aroma minerală a sării de mare, explodând într-o formă de exprimare a senzualităţii feminine. Atât structura moleculelor din Vanilla Vibes, cât şi designul sticlei au avut ca sursă de inspiraţie festivalul de muzică electronică Burning Man, un eveniment care are loc anual, în zona de vest a Statelor Unite ale Americii. Festivalul se desfăşoară aproape de sfârşitul verii şi este văzut ca un experiment care aduce în discuţie arta şi incluziunea socială. Iar asta nu este totul de la Beautik Haute Parfumerie.

„Născut din piele de şa, de către o creatură sălbatică ce îşi împrăştie parfumul puternic în timp ce trece“, parfumul Buveur de Vent de la Liquides Imaginaires vorbeşte tot despre zei şi legende, în special despre cea cunoscută ca „Drinkers of the Wind“. Publicată în original în anii ’30, legenda spune povestea vieţii unui bărbat care călătoreşte şi întâlneşte arabi nomazi călare, caii fiind, de altfel, elementul-cheie al acestor legende. Nu mai e necesară precizarea că parfumul însuşi, prin această asociere, devine o sursă de putere şi graţie, elemente care nu sunt de prisos nici iarna, nici vara. Plus că, într-o lume de acorduri şi arome delicate vara, e bine venit şi un contrast câteodată.

Inovatoare în industria parfumeriei sunt parfumurile moleculare, cele care evoluează pe parcursul a zece, până la 48 de ore, şi care se dezvoltă complet diferit în funcţie de PH-ul pielii, fluctuaţiile hormonale, starea persoanei care le poartă, dar şi în funcţie de momentul zilei. Iar de aici începe o întreagă poveste.

„În mod normal, ar trebui să pulverizezi o doză de parfum, să aştepţi circa 15 minute pentru a observa cum se dezvoltă acesta în contact cu pielea ta şi abia ulterior să repulverizezi şi o a doua doză, numai în cazul în care consideri că este necesar. În cazul coloniilor, acestea pot fi reîmprospătate la câteva ore, ori de câte ori consideri că este necesar“, spune Anca Iubu de la parfumeriile Douglas. Aceste parfumuri sunt astfel ca un cameleon ce se poate adapta uşor oricărui mediu, oricărei purtătoare, oricărui anotimp.

De altfel, aplicarea esenţelor face parte dintr-un întreg ritual, iar criteriile de care trebuie să se ţină cont nu sunt nici puţine, nici întâmplătoare. Tot acest ritual al parfumării este unul dintre aspectele asupra cărora specialiştii îşi îndreaptă mare parte din atenţia lor. Legenda spune că parfumul se aplică în zonele în care se simte pulsul - după ureche, la încheietura mâinii, în spatele genunchiului. Totuşi, posibilităţile par a fi, de fapt, nelimitate.

„În mod tradiţional, parfumul se aplică la încheietura mâinii, însă acest lucru trebuie făcut fără frecare. Pentru a păstra integritatea unui parfum, trebuie pulverizat pe ambele încheieturi şi lăsat să pătrundă în piele în mod natural“, explică Anca Iubu.

Unul dintre cele mai bune momente pentru a aplica parfumul este dimineaţa, după duş, deoarece atunci porii sunt deschişi, iar parfumul se fixează cu uşurinţă. La fel ca hainele, şi parfumurile sunt flexibile în funcţie de contextul în care urmează a fi etalate, funcţionând perfect atunci când se potrivesc ocaziei. De pildă, un parfum citric uşor, cum ar fi o colonie clasică, este ideal pentru birou, în timp ce o compoziţie olfactivă mai complexă şi mai grea este mai potrivită pentru o seară în oraş. Cheia este ca parfumul să completeze personalitatea celui care îl poartă.

„În sezonul estival, câştigă din ce în ce mai multă popularitate body mists sau sprayurile uşoare pentru corp. Un alt gest de parfumare din ce în ce mai popular implică aplicarea unor parfumuri cu formulă specială (fără alcool) pe păr“, spune Anca Iubu.

Pentru femei, se recomandă aplicarea parfumului şi pe decolteu şi pe gât, iar pentru bărbaţi cele mai indicate locuri ar fi pe umeri sau pe gât. În cazul în care sunt persoane alergice la anumite substanţe sau ingrediente aplicate direct pe piele, acestea pot aplica esenţa pe haine cu jumătate de oră înainte de a se îmbrăca cu ele.

La vacanţă însă mă îndoiesc să fie cineva alergic. Aşa că puneţi sticluţa (sau sticluţele) cu parfum în bagaj şi fie ca alegerea aromei potrivite să fie singura şi cea mai mare problemă pe care s-o avem vara aceasta!