Style

Creaţii ale designerului de pantofi Mihai Albu, expuse la Muzeul de Arte Aplicate din Leipzig

05 mar 2013 481 afişări de Alina Dan - Mediafax
Din aceeaşi categorie

Expoziţia, care cuprinde 150 de perechi de pantofi al căror design este semnat de creatori din mai multe ţări, are ca scop să prezinte o incursiune în diferite stiluri şi evoluţia lor, de la piesele arhitecturale până la creaţii îndrăzneţe, care inspiră ironie sau au mesaj social.

Astfel, selecţia designerilor a fost una eterogenă, singurul lucru comun fiind pasiunea şi dedicarea pentru pantofi. Mai mult decât atât, creaţiile care vor fi expuse dezvăluie profunzimi culturale şi estetice mai puţin explorate până în prezent.

Dintre creaţiile designerului român Mihai Albu au fost alese două, despre care acesta spune că reflectă ideea expoziţiei, care are o strânsă legătură cu arhitectura.

"Totul a început odată cu apariţia în Vogue Italia, cu realizarea a două recorduri mondiale. Mai mult, anul trecut, am apărut în revista de specialitate Shoegasm, apărută la New York, în care am avut 10 pagini şi creaţiile mele au fost prezentate pe larg, alături de cele ale unor nume mari în designul de pantofi, precum Manolo Blahnik, Louboutin sau Alexander McQueen", a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Albu.

Cele două perechi de pantofi selectate de curatorii expoziţiei de la Leipzig sunt din colecţii lansate de designer în 2010 şi 2011.

"Prima pereche - roşu-negru - face parte din colecţia «Structuri 2010», colecţie de concept arhitectural, cu tema «deconstructivism concept», ce presupune un declic în liniaritatea procesului de proiectare, o dezaxare voită pe verticală, prin crearea unui haos controlat. Cea de-a doua pereche face parte din colecţia «Organics 2011», o colecţie de concept art-nouveau cu multe trimiteri către arhitectura spaniolului Antoni Gaudi", a explicat Mihai Albu pentru MEDIAFAX.

Liza Snook, curatorul expoziţiei, care conduce muzeul The Hague de mai mulţi ani, spune că a ales pentru expoziţia de la Leipzig, care va avea vernisajul pe 28 martie, pantofii cei mai deosebiţi din întreaga lume, mulţi dintre aceştia fiind unicat sau în ediţie limitată.

Expoziţia a fost concepută în contextul în care, spune curatoarea, relaţia dintre oameni, mai ales între femei, şi pantofi a fost tot timpul foarte puternică.

"Atracţia mistică pe care o exercită aceştia este resimţită nu doar de femei, ci se se răsfrânge şi asupra designerilor şi artiştilor, care au ajuns să gândească şi să imagineze dincolo de limite. Expoziţia nu se referă la tendinţele de pe catwalk, ci cuprinde piese ce debordează de imaginaţie, sunt îndrăzneţe şi provocatoare", spune Liza Snook.

Mihai Albu, fost arhitect, combină matematica, arhitectura şi arta în creaţiile sale, asemănătoare unor sculpturi. Designerul român foloseşte piele franţuzească, pe care o decorează cu bijuterii, pene de păsări şi mici bucăţi de oglindă. În 2010, designerul a intrat în World Records Academy, după ce a creat cei mai înalţi pantofi din lume, stabilind cu această ocazie un nou record mondial. Pantofii creaţi de Mihai Albu, inspiraţi din creaţia sculptorului Constantin Brâncuşi, au fost comparaţi cu "o pereche de zgârie-nori", având în vedere înălţimea tocurilor. Mihai Albu, supranumit pe site-ul World Records Academy drept "arhitectul de pantofi al României", a creat o pereche de pantofi cu ajutorul cărora doamnele câştigă în înălţime nu mai puţin de 31 de centimetri. Preţul a fost şi el la înălţime, o pereche de astfel de pantofi costând aproximativ 1.200 de euro.