Style

Cu o floare se face primăvară: Ce trebuie să ştii atunci când cumperi un buchet de flori? Răspund cei mai pricepuţi maeştri florari din România

22 mar 2018 1994 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Nu zice nimeni că o legătură de ghiocei nu este frumoasă, dar, ţinând cont de gradul de complexitate al femeilor chiar se poate mai mult (şi trebuie mai mult…). Buchetul de flori s-a transformat în artă, în alcătuirea sa împletindu-se „fire“ culese din design, modă, arhitectură şi chiar gastronomie. Rezultatul trebuie mereu să reflecte o bună cunoaştere a destinatarei, aşa că arta florală este şi puţină psihologie. Nu vă ofiliţi, lucrurile nu sunt totuşi aşa de complicate, mai ales dacă citiţi recomandările culese de După Afaceri Premium.

„În materie de trenduri sunt câteva notabile“, spun reprezentanţii Florăriei Iris, unul dintre cele mai cunoscute lanţuri specializate în arta florilor din România. Încă din anul 2000, Pantone (Institutul  - n.red.) stabi­leşte culorile şi deja este un indicator de referinţă nu numai în industria modei şi a designului interior, ci şi în domeniul artei florale, adaugă ei.

„Dacă anul trecut a fost anul Greenery (verdele crud – n. red.), pentru 2018 Ultravioletul cu siguranţă va cuceri. Imaginează-ţi un buchet format din vandă, trandafiri, hortensie, toate în note violet“, ne îmbie repre­zen­tanţii Iris.

Desigur, dacă nu aţi aflat încă de culoarea Pantone a anului, nu greşiţi foarte mult dacă mergeţi pe clasicele zambile, lalele, frezii, ranunculus, anemone sau narcise.

O opţiune conservatoare este lipsită de riscuri, dar dacă sunteţi la curent cu cele mai noi speculaţii din domeniul criptomonedelor, atunci ştiţi sigur că o decizie riscantă, luată la momentul corect, aduce satisfacţii imense. Aşa este şi cu florile. Riscaţi un pic.

În 2018 buchetele trebuie să aibă o structură la bază şi dacă mai predomină şi accentul de cupru eşti în super-trend, adaugă reprezentanţii Iris. Clar tendinţele din modă, design, cromatică influ­enţează şi domeniul florilor şi artei florale.

De la alegerea ambalajelor şi a vaselor şi până la folosirea diverselor materiale în diferite structuri, folosirea capselor mai nou, toate au o legătură între ele.

„Spre exemplu, acum câţiva ani am folosit plăcile de plexiglas, apoi au urmat structurile din fier, aparent atipic când vorbeşti de domeniul florilor“, completează reprezentanţii Iris.

Apoi, dincolo de joaca cu tendinţele, cel mai important lucru este calibrarea acestora pe profilul destinatarei. Dhaniel Nora, head floral artist în cadrul Purple Flowers, împărtăşeşte cu După Afaceri Premium câteva secrete.

„I-aş recomanda (celui care cumpără florile – n.red.) să se gândească, înainte de orice, la cum este cea care va primi florile. O fire veselă va aprecia mai mult un buchet colorat. În schimb o fire mai sobră va aprecia mai mult un buchet monocromatic“, explică artistul.

Indiferent de opţiune, încercaţi să folosiţi în alcătuirea buchetului cât mai multe materiale organice. Dacă în gastronomie se poartă bio, organic, culturi atent selecţionate, raw, dar mai ales ingrediente de sezon, la fel este şi în cazul florilor. Aparent, arta aceasta a buchetelor este condimentată cu puţin din tot ce este mai frumos pe lume.

Nu degeaba cele două domenii - gastronomia şi arta florară - se întrepătrund. Uneori găsim în farfurie ceva flori, şi nu doar pe post de decor.

„Tradiţia este mereu într-o strânsă legătură atât cu disponibilitatea florilor din această perioadă, cât şi cu obişnuinţa oamenilor de a asocia primăvara cu flori precum zambile, frezii, ghiocei, lalele, liliac etc, mirosul acestor flori fiind foarte plăcut şi intens“, spune Alexandru Dadoo, creative director, Maison DADOO. Aceste criterii influenţează foarte mult alegerea florilor din luna martie. 

„Noi recomandăm şi folosim aceste flori, încercând totodată să încurajăm şi producţia locală, cu atât mai mult cu cât perioada în care ne putem bucura de acestea este destul de scurtă, ele fiind soiuri sezoniere.“

Mergând mai departe în an, pentru că nu doar în martie sunt ocazii pentru a dărui flori, sunt câteva lucruri de care aţi putea ţine cont, inclusiv în ceea ce priveşte aranjamentele florale ceva mai complicate, cum este cazul unei nunţi, de exemplu.

Panourile vii rămân şi anul acesta în trend, ele dau o notă de fineţe şi creează o experienţă fie că vorbim de nunţi sau evenimente în zona corporate. Dalia revine în forţă şi o vom vedea destul de des. Suculentele îşi păstrează locul la favorite şi anul acesta şi nu în ultimul rând în tendinţe este utilizarea unei singure culori în buchete şi aranjamente, jucându-te cu multitudinea de tonuri, explică reprezentaţii Flo­răriei Iris.

Alţi maeştri florari sunt ceva mai conservatori. „Tendinţele, aşa cum am susţinut de fiecare dată, nu există. În domeniul floristic, tendinţa este dată de preferinţele fiecăruia şi influenţată de anotimp“, crede Alexandru Dadoo. Dacă în timpul primăverii se merge pe buchete sau aranjamente cu mai multe tipuri de flori de sezon, cu un miros puternic, vara sunt mai solicitate cele care cuprind flori cât mai colorate, în sezonul tomnatic sunt preferate florile în culori mai închise, mai aproape de culorile naturii, iar iarna, în general, se merge pe culori deschise şi pasteluri. „În ceea ce priveşte tendinţa de arhitectură, la Maison DADOO preferăm să realizăm compoziţii asimetrice, cât mai texturate şi în combinaţii diferite de flori şi plante.“

Câtă frumuseţe este în diversitatea opiniilor, nu?

La final însă, vă mai spunem două lucruri. Este aproape imposibil să daţi greş cu un buchet de lalele albe. Dacă se întâmplă totuşi una ca asta, avem şi un plan de rezervă.

„Florile de primăvară parcă au misiunea de a ne înfrumuseţa viaţa şi de a ne reaminti că după fiecare iarnă mohorâtă şi gri vine o primăvară plină de viaţă, culoare şi parfum. Iar apropo de simbolistică, frezia înseamnă prietenie care durează“, ne mai spun artiştii de la Florăria Iris.

Aşa că recomandarea este simplă. Luaţi orice buchet de flori, oricând, nu doar în martie, cu o culoare sau mai multe, cu flori mari sau mici. Alături de buchetul ales, mai luaţi şi unul de rezervă, din frezii superbe, astfel încât dacă greşiţi cu primul să remediaţi lucrurile cu al doilea.