Style

Cum încearcă un antreprenor olandez să schimbe piaţa sălilor de sport din România cu muzică de club, jocuri de lumini şi şampanie?

26 oct 2021 281 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

La sală, cei mai mulţi merg pentru a consuma calorii, pentru a face mişcare, pentru a se deconecta, pentru a slăbi sau a se menţine. În acest context, cât contează atmosfera, muzica, luminile sau designul locului? În opinia olandezului Rob van der Woude, fondatorul studioului BEAT45, toate aceste elemente sunt parte a unui univers unde oamenii vin pentru un timp limitat, pentru a face sport la intensitate maximă înainte de a se întoarce la viaţa lor.

„BEAT45 e un concept dedicat oamenilor ocupaţi, dar care înţeleg importanţa sportului pentru sănătate“, spun reprezentanţii studioului de fitness deschis în zona Floreasca din Bucureşti, studio ce aminteşte mai degrabă de un club decât de o sală de sport, cel puţin în ceea ce priveşte atmosfera dată de muzică şi de jocul de lumini.

Ideea care stă la baza BEAT45 este că oricine are 45 de minute, timp în care să ia parte la antrenamente eficiente şi complet diferite.

„Combinând eficienţa antrenamentelor de tip HIIT (high intensity interval training) cu atmosfera unui ring de dans, BEAT45 este locul potrivit pentru a face sport şi a te deconecta.“

Muzică bună, lumini ca nicăieri altundeva, exerciţii de cardio şi de forţă care te ajută să arzi până la 1.000 de calorii per oră - aşa descriu centrul din inima Capitalei reprezentanţii BEAT45.

„Aici totul se întâmplă într-un ritm incredibil.“

Conceptul BEAT45 a fost creionat şi pus pe scena Capitalei de Rob van der Woude, un antreprenor născut în Amsterdam, Olanda.

El a adus local conceptul de boutique studio fitness după ce a văzut mai multe exemple în SUA, Asia şi Europa de Vest, unde acest tip de mişcare a avut un succes fulminant în ultimii ani, spun reprezen­tanţii businessului.

„Investiţia în sală a fost de peste 200.000 de euro, iar cartierul Floreasca a fost ales datorită faptului că este o zonă vibrantă, plină de restaurante, dar care oferă o selecţie limitată de servicii.“

Rob van der Woude a lucrat timp de şase ani - între 2013 şi 2019 - pentru Uber, fiind membru în board şi head of tax pentru regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa). Acum el este head of product innovation and tax pentru Fenoa, o companie de software cu sediul în Dublin, potrivit descrierii de pe platforma de socializare de business LinkedIn.

Studioul BEAT45 a fost proiectat şi realizat de arhitectul Cristiana Zgripcea şi îmbină elemente de design contemporan, oferind un spaţiu funcţional, dar cu o notă de exclusivism.

„Vestiarele sunt gândite pentru un confort total, fiind dotate cu cosmetice profesionale pentru păr şi corp. Sala arată ca un ring de dans. Miniprosoapelele răcite şi infuzate cu uleiuri esenţiale îi aşteaptă pe clienţi după antrenament.“

Din „meniul“ sălii fac parte smoothie-uri şi shake-uri proteice care să potenţeze antrenamentele. Iar vinerea e seara de prosecco, după ce programul de sport s-a terminat, bineînţeles.

„Avem o serie de evenimente care dau culoare programului de antrenament - organizăm seri de prosecco, workshop-uri de nutriţie sau serate de hairstyling.“

Dar totul după antrenamentele care sunt elementul central al oricărei săli de fitness, aerobic sau orice alt sport.

„Antrenamentele interval de la BEAT45 sunt gândite în aşa fel încât corpul să continue să lucreze mai multe ore după ce părăseşti sala. Alergare pe o bandă nemotorizată, exerciţii de forţă cu variaţii nenumărate, cardio - totul în 45 de minute menite să îţi accelereze metabolismul şi să îţi transforme corpul.“

BEAT45 are mai multe tipuri de antrenamente şi clase. Spre exemplu, clasele de RUMBLE şi BOXFIT mizează pe mişcări derivate din box, executate la saci umpluţi cu apă ce protejează încheieturile. Timp de aproape o oră te poţi simţi ca Rocky - fie după o luptă câştigată, fie după una pierdută, în funcţie de pregătire şi de nivelul de energie.

Clasele de REFORM cuprind serii de exerciţii cu focus pe anumite grupe musculare, cu antrenament de circuit complet. „Variaţie nesfârşită la trei staţii de lucru diferite.“

„Meniul“ studioului se încheie cu clasele de BARRE - un nou trend în fitnessul global. E vorba de clase special gândite pentru femei, folosite de fotomodele din întreaga lume datorită beneficiilor imediat vizibile asupra corpului, spun reprezentanţii BEAT45. Este vorba de un antrenament complet de tonifiere a corpului cu ajutorul barei de balet.

Clasele de grup au între 5 şi 15 participanţi, însă există şi posibilitatea unor sesiuni private cu antrenor sau a unui program individual permanent.

„Ultimul an a fost cu siguranţă dificil, însă dorim să revenim la normal după această perioadă grea şi să continuăm atât să diversificăm antrenamentele, cât şi orele la care acestea se ţin.“

Industria sălilor de sport şi fitness a fost lovită în plin de pandemia de COVID-19 care a dus la închiderea temporară a acestor

businessuri, iar apoi la funcţionarea lor doar parţial, cu o serie de limitări. În 2019, ultimul an înainte de pandemie, românii au cheltuit 250 de milioane de euro pe abonamente la sălile de sport şi fitness. Piaţa număra circa 1.000 de centre, iar numărul de abonaţi era de peste 800.000. Cifrele indicau o piaţă subdezvoltată, dar pe care specialiştii o cotau a avea cel mai mare potenţial de creştere din Europa.

Rămâne de văzut dacă pandemia a pus frână dezvoltării sau a fost doar un obstacol în această cursă de viteză şi rezistenţă totodată.