Style

De la ce vârstă trebuie copiii să meargă la dentist? Şi cum faci să depăşească teama de stomatolog?

04 oct 2021 102 afişări
Din aceeaşi categorie

Articol cu conţinut publicitar.

 

Pentru mulţi oameni, mersul la stomatolog este asociat cu teama sau anxietatea, cu durerea sau disconfortul. Doar că acest proces, atât de necesar sănătăţii, nu mai e de mult aşa. Iar grupul DENT ESTET, liderul pieţei de medicină dentară din ţară, şi-a făcut un crez nu doar din a-i trata pe pacienţi, ci şi din a-i educa în ceea ce priveşte rolul prevenţiei şi importanţa unor dinţi sănătoşi şi frumoşi. Şi cum unele dintre cele mai importante lecţii le învăţăm în copilărie, divizia DENT ESTET 4 KIDS este dedicată celor mici, ba mai mult, este actorul principal din piaţa de stomatologie pedriatrică. Astfel, DENT ESTET 4 KIDS şi-a asumat rolul de a le oferi copiilor o adevărată experienţă atunci când merg la dentist, pentru ca teama de stomatolog să dispară şi împreună să crească zâmbete mari.

DENT ESTET 4 KIDS a apărut din dorinţa de a acoperi o necesitate existentă în acea perioadă pe piaţa de stomatologie din România. Ca mamă, am vrut să ofer copiilor cea mai frumoasă experienţă la dentist, iar, ca medic, mi-am dorit ca aceştia să beneficieze de servicii şi tratamente adaptate vârstei lor.

Provocarea a fost să formăm medici dornici să se dedice exclusiv stomatologiei pediatrice şi pot spune că, prin muncă şi inspiraţie, am reuşit ceea ce ne-am propus“, spune dr. Oana Taban, CEO şi fondator DENT ESTET.

Acesta este începutul poveştii de succes DENT ESTET 4 KIDS, reţeaua de clinici stomatologice dedicate exclusiv copiilor din cadrul grupului DENT ESTET, lider pe piaţa de medicină dentară din ţară.

În prezent, există 4 clinici dedicate exclusiv copiilor, în Bucureşti, Sibiu şi Timişoara, şi una pentru adolescenţi, în Capitală, iar anul acesta reţeaua se va extinde şi la Ploieşti, unde în septembrie se deschide un nou spaţiu sub brandul DENT ESTET, dedicat atât adulţilor, cât şi copiilor.

 

DENT ESTET 4 KIDS – concept unic în România

Vizita la DENT ESTET 4 KIDS este o experienţă pentru fiecare pacient, din momentul în care acesta păşeşte, împreună cu părinţii, în oricare dintre clinici. Totul, de la decoruri şi jucării la tratamente şi tehnologie, este personalizat şi adaptat dorinţelor şi nevoilor copiilor. În acest fel, copiii au siguranţa unui tratament corect, dar şi confortul oferit de un mediu creat special pentru ei.

„La noi, copiii sunt eroi în propria poveste. Atmosfera în clinici este unică, iar zâmbetele şi reacţiile lor sincere sunt cel mai preţios dar pentru echipa noastră. Avem soluţii şi pentru acomodarea copiilor anxioşi, de la tehnici şi jocuri pe care le folosesc medicii până la prezenţa permanentă a unui psiholog în fiecare clinică. Acesta poate lucra special cu copiii care au nevoie de mai mult timp pentru a se acomoda cu dentistul sau care au suferit traume legate de vizitele la cabinet“, spune dr. Oana Taban.

 

De ce este important să mergem la medicul stomatolog de la vârste fragede?

Asociaţia Americană a Medicilor Dentişti recomandă ca prima vizită la medicul stomatolog să aibă loc la maxim 6 luni de la apariţia primului dinte. DENT ESTET 4 KIDS şi-a asumat rolul de a schimba mentalităţi şi de a-i învăţa pe cei mici, dar şi pe părinţi cât este de importantă igiena orală pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, ţinând cont de faptul că sănătatea dentară are un impact major asupra sănătăţii generale.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în Europa, 61% dintre

copiii cu vârste între 6 şi 12 ani au cel puţin un dinte cariat. Lăsat netratat, un punct de carie se poate transforma în doar 2-3 luni în carie profundă, care poate conduce la dureri şi infecţii, dar şi la pierderea precoce a dintelui.

În acest context, este vital să înţelegem că tratarea dinţilor la copii trebuie să fie o prioritate pentru părinţi, medici, dar şi pentru autorităţi. DENT ESTET susţine, alături de alte clinici stomatologice, mărirea cuantumului alocat medicilor dentişti din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

„Anul trecut, din totalul cheltuielilor pentru asistenţa medicală în Ro­mânia, medicina dentară a reprezentat doar 0,33%, în condiţiile în care suntem pe ultimul loc în Europa la incidenţa cariilor dentare – 99%. Prioritatea de finanţare trebuie să reprezinte prevenţia, drept pentru care am înaintat către Ministerul Finan­ţelor Publice o solicitare de suplimentare a bugetului pentru categoria 6-12 ani în acest sens. Asta, deşi finanţarea sectorului sanitar nu depăşeşte 5,2% din PIB în România, faţă de media europeană, cuprinsă între 9-11%“, a declarat vicepreşedintele CNAS, Adela Cojan, cu ocazia forumului dedicat medicinei dentare din România, organizat de PALMED  în iulie 2021.

 

Cum învingem teama de dentist?

Incidenţa ridicată a cariilor dentare poate fi explicată şi prin teama de stomatolog. Statisticile arată că peste 70% din populaţia lumii acuză frica de dentist. În consecinţă, modul în care este abordat acest fenomen

este esenţial în educarea pacienţilor, fie ei copii sau adulţi, privind importanţa igienei orale şi a vizitelor periodice la medicul dentist.

„Pentru mulţi dintre noi, frica de stomatolog este consecinţa unor experienţe mai puţin plăcute pe care le-am avut în copilărie sau de-a lungul timpului şi pe care, de cele mai multe ori, le proiectăm asupra copiilor noştri. O astfel de abordare se adaugă emoţiei pe care copiii o resimt inevitabil atunci când iau contact cu un mediu nou, nefamiliar, cu instrumentele din cabinetul stomatologic, dar şi anxietăţii că tratamentul ar putea fi dureros“, spune Bianca Radu, psihologul DENT ESTET.

Pentru a veni în sprijinul celor care se confruntă cu astfel de anxietăţi, DENT ESTET a introdus un serviciu special – prezenţa unui psiholog în fiecare clinică DENT ESTET 4 KIDS.

Cu ajutorul echipei de psihologi, coordonată de Bianca Radu, copiii învaţă, prin joc şi comunicare, să depăşească stări emoţionale şi temeri ce îi împiedică să beneficieze de tratamente stomatologice, chiar dacă acestea sunt acum nedureroase, eficiente şi cu un grad ridicat de confort.

Modul în care copilul va percepe vizita la dentist îl va ajuta să înveţe cu uşurinţă că obiceiurile sănătoase, precum periajul dentar de două ori pe zi şi folosirea aţei dentare, dar şi şedinţele periodice de profilaxie sunt soluţia pentru a avea dinţi sănătoşi şi frumoşi întreaga viaţă.

 

Importanţa unui tratament ortodontic timpuriu

Potrivit specialiştilor, vizita la medicul ortodont pediatru este recomandată în jurul vâstei de 7 ani, deoarece specialistul în ortodonţie poate depista, cu această ocazie, posibile anomalii dento-maxilare ce pot influenţa dezvoltarea sănătoasă a copilului sau adolescentului, cu efecte negative chiar şi asupra activităţii şcolare.

În consecinţă, monitorizarea de către medicul ortodont a creşterii sănătoase a maxilarului şi mandibulei, depistarea malocluziilor dentare în stadiu incipient şi ghidarea creşterii dinţilor permanenţi sunt câteva dintre beneficiile de care copilul sau adolescentul se va bucura în urma controalelor efectuate în clinicile stomatologice DENT ESTET 4 KIDS şi DENT ESTET 4 TEENS.

 

Invisalign, aparatul dentar ideal pentru adolescenţi

Invisalign® este cea mai modernă soluţie de îndreptare a dinţilor existentă, în acest moment, în lume. Este un aparat dentar aproape invizibil, deoarece gutierele sunt realizate dintr-un material termoplastic transparent, astfel că adolescenţii, dar şi adulţii se pot bucura de un stil de viaţă fără restricţii şi fără stări de disconfort.

Spre deosebire de aparatele dentare tradiţionale, cu brackeţi, care trebuie purtate în permanenţă pe toată perioada tratamentului, respectiv un an şi jumătate sau chiar doi ani, Invisalign® poate fi îndepărtat pentru a mânca sau atunci când ne spălăm pe dinţi. Recomandarea medicului stomatolog este ca alignerele să fie purtate 22 de ore din 24 de ore, timp de 7 zile.

Pentru adolescenţi, Invisalign este soluţia potrivită pentru alinierea corespunzătoare a dinţilor, ţinând cont de faptul că, fiind aproape invizibil, le conferă mai multă încredere în ei, iar rezultatele sunt vizibile rapid, după numai 6 luni de la începutul tratamentului.

 

„Împreună creştem zâmbete MARI“

Alături de Medlife Group, reţeaua de clinici DENT ESTET îşi propune să se implice activ în comunităţile în care este prezentă, pentru a schimba paradigma stomatologiei din Ro­mânia, unde generaţiile trecute, dar şi cele mai tinere au suferit traume în copilărie cu repercursiuni asupra sănătăţii dentare la vârsta adultă.

„De la început, ne-am propus ca prin intermediul DENT ESTET şi DENT ESTET 4 KIDS să contribuim activ la dezvoltarea să̆nă̆toasă a noilor generaţii. Parteneriatele noastre cu Asociaţia Magic şi organizaţia Salvaţi Copiii sunt modul nostru de a ne face datoria şi de a găsi soluţii prin care putem schimba în bine societatea şi comunităţile în care suntem prezenţi. Încă din anul 2008, toate acţiunile dedicate comunităţii au fost integrate sub umbrela programului de responsabilitate socială̆ «Împreună̆ creştem zâ̂mbete MARI», care a devenit şi sloganul diviziei de stomatologie pediatrică̆. Vom continua să introducem concepte inovatoare şi să investim în oameni şi tehnologii digitale, pentru ca împreună să putem creşte generaţii sănătoase şi să schimbăm mentalităţi“, mai spune dr. Oana Taban.

 

Oana Taban, CEO şi fondatoare a reţelei DENT ESTET: „De la început, ne-am propus ca prin intermediul DENT ESTET şi DENT ESTET 4 KIDS să contribuim activ la dezvoltarea să̆nă̆toasă a noilor generaţii. Parteneriatele noastre cu Asociaţia Magic şi organizaţia Salvaţi Copiii sunt modul nostru de a ne face datoria şi de a găsi soluţii prin care putem schimba în bine societatea şi comunităţile în care suntem prezenţi. Încă din anul 2008, toate acţiunile dedicate comunităţii au fost integrate sub umbrela programului de responsabilitate socială̆ «Împreună̆ creştem zâ̂mbete MARI», care a devenit şi sloganul diviziei de stomatologie pediatrică̆. Vom continua să introducem concepte inovatoare şi să investim în oameni şi tehnologii digitale, pentru ca împreună să putem creşte generaţii sănătoase şi să schimbăm mentalităţi.“

 

Bianca Radu, psihologul DENT ESTET: „Pentru mulţi dintre noi, frica de stomatolog este consecinţa unor experienţe mai puţin plăcute pe care le-am avut în copilărie sau de-a lungul timpului şi pe care, de cele mai multe ori, le proiectăm asupra copiilor noştri. O astfel de abordare se adaugă emoţiei pe care copiii o resimt inevitabil atunci când iau contact cu un mediu nou, nefamiliar, cu instrumentele din cabinetul stomatologic, dar şi anxietăţii că tratamentul ar putea fi dureros.“