Style

Descoperiri parfumate sau cum poţi printr-o singură achiziţie să testezi mai multe parfumuri înainte de a alege esenţa perfectă: ”Decizia de a cumpăra un parfum ar fi bine să nu se bazeze doar pe impuls”

08 iul 2022 279 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Un discovery set este, poate, cea mai indicată opţiune pentru a descoperi şi alege un parfum, din simplul motiv că îţi oferă şansa de a experimenta, fără grabă, multiple esenţe. Iar parfumierii locali şi internaţionali sunt mai mult decât pregătiţi să susţină astfel de călătorii olfactive spre identificarea aromei perfecte, care să completeze şi să complimenteze personalitatea fiecăruia.

„Discovery set-ul a fost mereu o opţiune în magazinul nostru online. Iar setul s-a mărit odată cu lansarea mai multor parfumuri din colecţia proprie. Iniţial, el conţinea patru mostre, iar acum sunt incluse şapte. Există şi o opţiune de miniset, care se poate personaliza cu trei nume de parfumuri la alegere“, spune Georgiana Ştefănoaei. Ea şi Sebastian Ţiplea sunt oamenii din spatele atelierului Matca, un proiect olfactiv artizanal de parfumuri botanice. Conceptul Matca a fost lansat în toamna anului 2020 în Sibiu, creaţiile celor doi antreprenori având la bază doar ingrediente vegetale.

Achiziţionarea unui discovery set este utilă pentru că îţi oferă posibilitatea să faci cunoştinţă cu toate parfumurile din colecţie, confortabil, acasă, luându-ţi timpul de care ai nevoie pentru a le descoperi, adaugă Georgiana.

„Din setul nostru fac parte şapte arome şi partea bună este că putem să le împărtăşim şi cu familia sau prietenii. În plus, poate fi un cadou frumos pentru cineva drag.“

De altfel, parfumierii din toată lumea au scos discovery set-ul din zona de cadou luat pe grabă dintr-un aeroport şi l-au dus în zona de achiziţie preţioasă, investind în ambalaje remarcabile, sustenabile sau cu opţiuni de reumplere. Vestea bună este că mai toate casele de nişă de parfumuri, printre care şi nume cunoscute precum Byredo şi Xerjoff, îmbrăţişează această opţiune, astfel că a experimenta o esenţă iconică este mai la îndemână ca niciodată. De la acest trend nu se abat nici marile nume internaţionale din domeniu, în frunte cu Chanel şi Dior, care au înţeles multiplele avantaje ale unui astfel de produs.

Spre exemplu, în plin sezon de vacanţe, un discovery set este o opţiune potrivită pentru că ocupă foarte puţin loc în bagaje, astfel că purtătorul poate lua cu sine o veritabilă călătorie olfactivă, care să-l însoţească în orice destinaţie.

Între parfumurile clasice şi cele care compun un discovery set nu este nicio diferenţă, dincolo de cantitate, desigur.

„O miniatură conţine 2 ml şi oferă în jur de 25 de pulverizări, asta înseamnă în medie 4-6 utilizări“, spune cofondatoarea Matca.

Acest lucru este important pentru că există un ritual care merită respectat atunci când încerci să faci cunoştinţă cu un parfum nou.

„Decizia de a cumpăra un parfum ar fi bine să nu se bazeze doar pe impuls, ci ar trebui să fie una planificată.“ Dacă îţi place un parfum care miroase foarte bine pe altcineva, asta nu înseamnă că va fi la fel şi în cazul tău.

Reprezentanţii Matca spun că pielea este un factor major ce influenţează mirosul unei arome şi de aceea este bine să o testăm înainte pentru că, mai ales în cazul unui parfum natural, aceasta va evolua pe piele şi îşi va schimba mirosul pe măsură ce moleculele se evaporă.

„De cele mai multe ori, alegerile noastre în privinţa unui parfum se fac după notele de top, cele pe care le simţim imediat după ce pulverizăm parfumul.“ Acestea de obicei durează între 5 şi 15 minute. Notele de top sunt foarte importante pentru că au puterea de a trezi interesul sau pot respinge.

Dar abia după aceste 15 minute urmează adevărata „conver­saţie“ cu un parfum.

„Parfumul poate ascunde note enigmatice şi frumoase, care trebuie descoperite în timp.“ E vorba despre momentul când intervin notele de mijloc şi de bază. „De aceea, recomandăm purtarea unui parfum nou pe durata unei zile, astfel încât să putem observa cum evoluează şi cum ne face să ne simţim.“

Spre exemplu, în portofoliul Matca se găsesc varii arome care aşteaptă să fie descoperite. Green Maremoto dezvoltă note de ceai verde şi se aşază în tonuri delicate de ciocolată neagră, pe măsură ce aroma se dezvăluie treptat pe piele. Oakmoss Tabac este un parfum ce se deschide cu note bogate şi intense de muşchi de copac (oakmoss) şi se aşază cu note mai calde, lemnoase şi balsamice. Iar Pianista îşi face simţită prezenţa cu preţiosul lemn de santal indian, fastuosul trandafir de damasc şi senzuala iasomie. Dar în inima parfumului se află voluptuoasa floare tropicală ylang-ylang, cu subtonurile sale complexe. Aparenţele pot fi înşelătoare, aşa că este nevoie de multă răbdare în decodificarea unui parfum, la fel ca în cazul unei persoane.

În cazul Matca, procesul descoperirilor este alimentat cu noi propuneri.

„Recent am lansat noul nostru parfum, House of Ellixirz.“ Este o esenţă unisex, cu note predominante de piele, vanilie, caramel şi note lemnoase, afumate. „Vom lansa în curând şi colecţia de trei parfumuri ambientale“, mai spun reprezentanţii atelierului.

Procesul de testare a unui parfum este cu atât mai important acum, după doi ani de relativă izolare, identificarea unei extensii olfactive potrivite având uneori accente terapeutice.

„Este foarte posibil ca izolarea îndelungată să fi atras după sine dorinţa de mirosuri reminiscente din natură, de plimbări în pădure, de aer curat, de mare sau mirosul care aminteşte de călătorii şi vacanţe exotice.“

Parfumul poate fi o terapie în momente neobişnuite. Odată ce am revenit la ritmul vieţii de dinainte, reprezentanţii Matca spun că au observat dorinţa de arome cu note fresh, care incită la acţiune şi încurajează activităţile afară, dar şi parfumuri mai complexe, de seară, care se pretează pentru evenimente speciale.

Revenirea la viaţa normală presupune astfel şi o tranziţie olfactivă. Importantă este identificarea unui partener ideal. La fel ca în viaţă.