Style

Goana după mişcare

08 iul 2012 496 afişări de Razvan Muresan
Din aceeaşi categorie
Goana după mişcare

Pe Radu Timiş, preşedintele Cris-Tim şi unul dintre cei mai puternici antreprenori din România, ora cinci diminaţa îl surprinde în picioare. Mai ales vara, când îşi alocă cel puţin două-trei ore pentru jogging, înot, gimnatistică, tenis sau chiar meditaţie. Rezervă acest timp în fiecare zi - "fără excepţie" - însă admite că deşi se străduieşte să facă tot anul mişcare în aer liber, vara îi place şi mai mult.

"Practic sporturile care mă ajută ca toată fiinţa mea - minte, trup şi inimă - să fie în relaţie directă cu armonia universului", spune Timiş, care acordă mai puţină atenţie numărului de calorii arse, de kilometri parcurşi sau scorurilor, şi mai multă energiei pozitive pe care o primeşte cu generozitate şi pe care o retransmite, după cum spune el, celor din jurul său. Nu e doar obiceiul său, toţi membrii familiei Timiş având orele de mişcare consemnate în agenda zilnică.

"Prin sport devenim mai rezistenţi, mai echilibraţi şi mult mai concentraţi pe problemele esenţiale", explică antreprenorul. El admite că, încă de mici, copiii săi au fost educaţi să descopere alături de cei mari valorile care fac din orice sportiv un campion.

De mic a început să facă sport şi Pascal Prigent, directorul general al companiei farmaceutice Glaxosmith­kline România.

A început să practice scrima de la şase ani, iar când a împlinit 14 ani s-a înscris chiar şi la o şcoală specială. A început să devină din ce în ce mai pasionat şi aşa a ajuns să participe la competiţii, chiar la nivel interna­ţional, atât cu sabia, cât şi cu rachetele de badminton.

"Epoca scrimei este mai mult sau mai puţin apusă, dar situaţia se aplică şi pentru alte sporturi pe care îmi place să le practic, în principal din cauza lipsei de timp", spune astăzi francezul. Omul de afaceri aleargă aproape 20 de kilometri de cinci ori pe săptămână, atât în aer liber, cât şi în sală - "de regulă am două sau trei antrenamente în aer liber şi restul la sală, pe banda de alergare".

Joggingul este şi o modalitate bună de relaxare a minţii, pentru a petrece momente singur sau, în alte ocazii, un prilej de socializare - "e minunat să socializezi şi să faci sport în acelaşi timp".

Motivul pentru care alergarea a devenit un obicei cotidian este că, deşi era interesat de sporturile în echipă, precum fotbalul, sau de sporturile în care există un adversar, precum scrima sau badmintonul, dificultatea de a-şi găsi un partener l-a determinat să se concentreze mai mult pe jogging sau trekking - sporturi care pot fi practicate de unul singur şi care, în plus, se îmbină mai facil cu programul său de la birou.

"Nu ai nevoie de mai mult decât de bună dispoziţie pentru a alerga. Nu e un sport scump, n-ai nevoie de echipament special pentru a-l practica şi de aceea cred că este potrivit pentru aproape oricine. Am început să particip la semi-maratoane acum trei ani şi anul acesta mă pregătesc pentru primul meu maraton." Pe lângă jogging Prigent e pasionat şi de scufundări.

"Cred că sunt puţine sporturi care îţi pot oferi senzaţiile pe care le ai atunci când faci scufundări", măr­turiseşte şeful GSK, menţionând că locul său favorit pentru scufundări sunt insulele Galapagos, unul dintre puţinele din lume unde poţi vedea rechinul-ciocan.

Revenind la sporturile urbane, tenisul este un alt prilej de relaxare pentru oamenii de afaceri, dar şi o modalitate bună de networking.

"Fructific oportunităţile de business cât pot de bine şi dacă apar prin sport, cu atât mai mult. Sunt parteneri de afaceri care sunt şi excelenţi parteneri pentru o partidă bună de tenis şi atunci joc întotdeauna cu mare plăcere şi bucurie", încheie Radu Timiş de la Cris Tim.