Style

Jurnal de izolare sau cum s-a adaptat la criză cea mai puternică femeie din business-ul local: Christina Verchere, CEO OMV Petrom: Această criză ne-a împins în viitor

03 iul 2020 1928 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Christina Verchere este cea mai puternică femeie din mediul de business local, fiind de doi ani de cârma singurului producător de petrol şi gaze din România, OMV Petrom. Înainte de a veni aici, Verchere, născută în Marea Britanie, în Amersham, la 50 de kilometri de Londra, a fost timp de 20 de ani un cetăţean al lumii, conducând operaţiuni ale colosului BP din Canada până în Indonezia. Când totul s-a oprit peste noapte, cum s-a reinventat un manager pasionat de mişcare activ într-un domeniu care energizează o lume?

„La OMV Petrom, nu am oprit deloc operaţiunile în această perioadă, asigurând toate condiţiile pentru a proteja sănătatea oamenilor noştri şi identificând noi moduri de a păstra legătura. Aproape jumătate din oamenii noştri au început rapid să lucreze de acasă, iar cealaltă jumătate au continuat să meargă pe teren. Rutina mea zilnică este aproape aceeaşi în ceea ce priveşte timpul petrecut lucrând, care poate e chiar mai mult din cauza provocărilor aduse de criză”, spune Verchere, CEO-ul OMV Petrom, firmă care are peste 12.000 de angajaţi, dispuşi, prin natura operaţiunilor, pe tot teritoriul României.

Când totul s-a mutat în digital, Verchere spune că una dintre cele mai importante lecţii a fost delimitarea între timpul de lucru şi cel personal, mai ales în contextul în care totul se derula de acasă.

„Determină clar un nivel mai mare şi mai intens de concentrare şi, astfel, de energie, atât de necesară când îţi petreci întreaga zi în şedinţe online şi la telefon.”

Pasionată de alergat şi de energia spaţiilor libere, Verchere a trebuit cumva să adapteze şi aceste rutine personale noilor condiţii. Ca noi toţi de altfel. Astfel, turele de parc sau traseele pe munte s-au transformat în ture de cartier, dar pe câte un alt drum de fiecare dată.

„Îmi place să alerg de câteva ori pe săptămână şi m-am străduit să fac asta în continuare şi, de fapt, am alergat mai mult şi pe rute diferite, deoarece parcul din apropiere era închis. Cu siguranţă, alergarea m-a ajutat să îmi menţin energia.”

Călătoriile au fost amânate pentru un alt moment, dar acolo unde a fost posibil, lucrurile s-au mutat online.

„Avem acces la atât de multe aplicaţii şi platforme şi învăţ să le folosesc pentru a-mi eficientiza timpul. Recunosc că schimbarea nu este întotdeauna confortabilă, dar aşa reuşim să învăţăm lucruri noi, să ţinem pasul cu tehnologia şi să dobândim noi abilităţi care ne formează agilitatea. Am procedat la fel pentru a ţine legătura cu familia şi prietenii. De fapt, am cine virtuale regulate cu ei, prin intermediul aplicaţiilor video.”

Multe lucruri însă, nu pot fi realizate online sau chiar dacă sunt, senzaţiile obţinute nu pot reproduce emoţia interacţiunilor reale.

„Îmi lipseşte interacţiunea face-to-face cu familia şi prietenii şi cu echipa mea. Mi-e dor să stau în aer liber mai mult pentru activităţi precum alergarea în cadrul competiţiilor, ciclism montan, festivaluri şi concerte şi multe alte activităţi pe care nu le putem face singuri. Sunt o persoană socială, îmi place să fiu în preajma oamenilor. Îmi lipsesc terasele din Bucureşti şi cum oraşul revine la viaţă primăvara şi vara.”

În cei doi ani de când este în România, Verchere nu a luat doar pulsul Bucureştiului, ci al întregii ţări, gastronomia locală fiind una dintre cele mai savuroase descoperiri. De altfel, spune că ar echilibra un pahar de Fetească Neagră cu lejeritatea unei cine de inspiraţie mediteraneeană şi, dacă s-ar putea, l-ar invita pe Sasha Baron Cohen, actor asezonat cu un generos simţ al umorului, să-i ţină companie.

„L-am văzut recent în The Spy, film care descrie foarte bine sacrificiul personal uriaş pe care un spion este nevoit să îl facă.”

Algerea unui actor ca partener de conversaţie nu este chiar întâmplătoare, mai ales ţinând cont de faptul că ultimele luni au fost transformarea în realitate a unui film SF. Iar dacă cei mai mulţi dintre noi au resimţit negativ întreaga experienţă, Verchere spune că de fapt lunile de izolare au avut o parte bună, ne-au dus mai repede în viitor.

„Nu aş numi-o lecţie (învăţată în această perioadă - n.red.), ci mai degrabă o observaţie şi are legătură cu abilitatea noastră umană de a ne adapta rapid şi de a inova în perioade turbulente. Această criză a accelerat unele tendinţe existente şi ne-a împins într-un viitor apropiat la care ne aşteptam şi pe care nu ni-l putem imagina fără noi tehnologii şi digitalizare”, mai spune Christina Verchere, managerul pasionat de mobilitate care a văzut în actuala criză oportunitate de a trage cu ochiul în viitor.

Totul este o chestiune de perspectivă. Depinde doar dacă poţi vedea şi jumătatea plină a paharului...de Fetească Neagră.

 

Iar pentru că orice masă delicioasă este însoţită de un pahar de vin ales pe sprânceană, partenerul nostru la această cină este Crama Ceptura, din zona viticolă Dealu Mare, una dintre cele mai cunoscute din România.