Style

Lecţie de golf: Ce trebuie să ştie un neiniţiat despre acest sport nobil? Care sunt regulile principale de joc

16 sep 2019 1179 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

„Golful este un joc care se desfăşoară pe un teren de cinci inci (12 centimetri - n. red.) - distanţa dintre urechile tale.“ A declarat-o Bobby Jones, unul dintre cei mai influenţi oameni din sport în general şi din golf în special. A spus-o pentru a sublinia că acest sport al mănuşilor albe este, dincolo de dexteritate, unul al concentrării şi al strategiilor atent gândite înainte de lovitura decisivă. A rostit-o el, dar au preluat-o şi alţi pasionaţi de golf din întreaga lume, ca un crez de fiecare zi. Este şi cazul lui Ionuţ Matei, golf manager în cadrul complexului SunGarden Golf & Spa Resort.

Aproape fiecare zi îl găseşte pe terenul de golf de la SunGarden Resort, o oază de linişte „aruncată“ cu atenţie în natură, undeva în apropierea oraşului Cluj-Napoca. Deşi azi vorbeşte cu pasiunea omului care poartă multă experienţă în spate, Ionuţ Matei a descoperit golful nu mai devreme de acum cinci ani, pe când era masterand la secţia de Fitness şi Agrement în Turism din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.

Iniţierea şi-a făcut-o pe terenul de la Transilvania Golf Cluj din Sânpaul, o comună aflată la o distanţă de aproximativ 30 de kilometri de Cluj-Napoca.

„A fost dragoste la prima vedere! Din clipa în care am pus mâna pe crosă, am ştiut că vreau să predau acest sport şi că o voi face cu certitudine într-o zi.“

A devenit, aşadar, imediat membru al clubului de golf, în calitate de student, iar din prima bursă şi-a achiziţiomat primul bag - geanta în care se ţin crosele - cu tot cu crose, care l-au costat în total 1.000 de lei. A urmat un cărucior second-hand pentru bagaj, pentru că îi era destul de greu să care mereu crosele în spate.

Încet-încet, şi-a cumpărat şi outfitul necesar jocului - tricouri tip polo, pantaloni şi pantofi potriviţi, din materiale special destinate jocului în aer liber, sub soare sau pe timp de ploaie, dar şi suficient de confortabile pentru a asigura randament.

„După un an, mi-am dat seama că era necesar să schimb crosele, dat fiind că nu mai reuşeam să dau tot ce aveam mai bun în timpul jocului. Şi aşa, am ajuns la al doilea set de crose TaylorMade (unul dintre cei mai cunoscuţi producători de echipamente pentru golf, din Statele Unite ale Americii, deţinut pentru o perioadă de Adidas - n. red.) de 1.000 de euro, mult mai performante.“

Procesul achiziţiei de crose nu s-a încheiat însă atunci, ci continuă şi acum. De fiecare dată când descoperă o unealtă interesantă în geanta sau în jocul coechipierilor, Ionuţ Matei o analizează cu atenţie şi nu durează mult până când şi-o cumpără pentru el. Primul set, cu mingi, crose, bag-uri, mănuşi şi alte accesorii - deşi, la fel ca orice primă iubire, nu se uită niciodată - l-a donat clubului de golf de la Kings Land Golf Ineu din judeţul Bihor, un complex cu teren de golf, centru de echitaţie şi aerodrom, aflat la 15 kilometri de Oradea.

În lumea „profesoratului“ în golf, Ionuţ Matei a intrat la invitaţia unui instructor din domeniu, în urmă cu doi ani, iar după aproximativ un an a ajuns la SunGarden Golf Club, terenul de golf care face parte din resortul SunGarden, dezvoltat de omul de afaceri Nicolae Căpuşan, în apropiere de Cluj.

Practic, pe o suprafaţă de treizeci de hectare, investitorul a „de-senat“ un complex cu 44 de camere în care se pot caza turiştii, două săli de evenimente, trei săli de conferinţe, un spa, terenul de golf şi patru restaurante. Cel mai important - şi cel care ocupă şi cea mai mare suprafaţă - e terenul de golf. Acolo îşi ţine lecţiile „profesorul“ Ionuţ Matei.

„În primul rând, îl rog pe partenerul meu - deoarece aşa consider fiecare client în parte - să-mi spună de ce se află pe teren - poate din curiozitate, pentru că vrea să înveţe să practice golful constant sau poate vrea ceva mai mult. Apoi trebuie să ştiu dacă persoana este stângace sau dreptace, după care urmează un scurt instructaj, despre echipament şi accesorii“, povesteşte Ionuţ Matei.

Aspectul esenţial este modul în care se ţine crosa de mâner - manevră care poartă numele de „grip“. Cheia este ca amatorul de golf să accepte că repetarea loviturii - „practice“, cum îi spun profesioniştii - este esenţială pentru a ajunge la performanţă. Dar nu doar atât.

„Cea mai importantă regulă pe care un jucător novice trebuie să o afle şi pe care este necesar s-o aplice este eticheta jocului de golf: să respecţi terenul, să-l laşi în aceleaşi condiţii în care l-ai găsit şi, dacă poţi să îmbunătăţeşti ceva, fă-o!“, spune Ionuţ Matei.

Eticheta de „profesionist“ nu se lipeşte uşor de niciun jucător de golf, mai ales că variabilele care stau în drumul către excelenţă sunt multe: de la vârsta la care jucătorul a pus prima dată mâna pe o crosă, până la talentul înnăscut şi chiar disponibilitatea financiară, fiind cunoscut deja faptul că, în golf, nu se cheltuie doar energie, ci şi sume cu multe zerouri.

„Cei interesaţi de golf sunt, de regulă, persoane care au propriul business şi care călătoresc mult, au văzut terenuri de profil şi cochetează cu ideea de a lua o lecţie. Există însă şi aceia care vin din curiozitate, pentru că au văzut că există un teren de golf şi vor să încerce să afle mai multe.“

Neprevăzutul nu iese din ecuaţie, fie că asta înseamnă o porţie bună de ploaie sau chiar şi o umiditate a aerului, frig sau căl­du­ră - care influenţează zborul mingii şi starea fizică a jucătorului -, momentul zilei, partenerul de joc, echipamentele şi, evident, tipul de teren. Poate că, în unele situaţii, coafura rezistă, dar golful este clar un sport influenţat de variabile mult mai capricioase. În orice context însă, e nevoie de... „... autocontrol. Jocul de golf este o întrecere cu tine însuţi. Dacă nu te controlezi pe tine, nu vei putea controla ce se întâmplă pe teren. Categoric, este un sport al minţii mai întâi de toate şi doar apoi unul al abilităţilor fizice.“

Dincolo de relaxare şi o „luptă“ cu tine însuţi, Ionuţ Matei vede golful şi ca pe un mod de a-l cunoaşte pe cel alături de care joci. „Dacă vrei să descoperi cum este caracterul unui om, joacă golf cu el şi vei vedea dacă este calculat, furios, nervos, dacă încearcă sau nu să trişeze.“

Cam asta a fost lecţia virtuală de golf. Pentru mai multe detalii, Ionuţ Matei e pe teren şi e pregătit.

 

Visa a fost partenerul nostru în această incursiune în lumea golfului.

Clienţii care aleg să plătească la SunGarden Golf & SPA Resort cu cardul Visa Gold, Platinum sau Infinite beneficiază de o reducere de 20% la următoarele servicii: lecţii de golf, Driving Range şi Practice Area.

Prin programul Visa Premium beneficiaţi de reduceri şi la o serie de alţi comercianţi români şi străini.

Mai multe detalii pe www.visa.ro/premium.