Style

Multă muncă şi un strop de artă sau cum Coca Zaboloteanu a absolvit Facultatea de Medicină Dentară dar a devenit designer

21 sep 2017 1611 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Desenează şi pictează încă din copilărie, însă, după cum spune chiar ea, traseul său ca designer nu a fost unul lin. Ba chiar, începutul în lumea modei a fost brusc. Coca Zaboloteanu terminase Facultatea de Medicină Dentară în momentul în care a pornit pe drumul actual. Şi de atunci a continuat să meargă în direcţia pasiunii ei creionând zi de zi noi modele de pantofi şi genţi. Şi aşa au trecut zece ani.

 

„Terminasem facultatea într-un domeniu total diferit - medicina dentară - şi mi-am spus că dacă nu încerc atunci, nu o să mai am curaj niciodată. Am simţit că trebuie să fiu

designer“, îşi aminteşte artista. Se descrie ca o persoană creativă, pasionată de frumos. Şi se declară norocoasă că a avut şansa să devină designer, să facă ceea ce îi place cu adevărat. Recunoaşte că moda o fascinează încă, fiind un domeniu care îi dă libertatea să experimenteze, să dea frâu liber ima­ginaţiei. „Nu există bariere, este un univers plin de culoare, unde totul este posibil.“

Prima piesă a fost creată în 2007. Uitându-se în urmă, Coca Zaboloteanu o descrie ca pe un dezastru total. Un produs nevandabil. Acela a fost însă începutul. Primii au fost pantofii, iar cinci ani mai târziu au apărut şi genţile. Brandul Coca Zaboloteanu, chiar şi la un deceniu de la începuturi, este în continuare în construcţie. „Îmi doresc să realizez mult mai mult. Mai am încă foarte mult de învăţat, dar am aceeaşi pasiune în ceea ce fac ca atunci când am început.“

Prima dată, Coca Zaboloteanu a fost cea care i-a spus designerului Coca Zaboloteanu că este talentată. Nu a aşteptat validări exterioare. Crede că de fapt talentul se exersează, trebuie antrenat constant. „Consider că talentul fără perseverenţă şi muncă susţinută nu valorează mare lucru.“

De altfel, de-a lungul anilor a păstrat câteva piese dragi din colecţiile mai vechi şi-şi poate urmări uşor evoluţia. Despre cea mai recentă colecţie afirmă că este ultrafeminină, uşor de purtat. Sunt multe sandale delicate în culori vii, balerini versatili cu detalii vesele, totul într-un stil relaxat, dar cu personalitate. În fiecare zi explorează posibilităţi infinite, asocieri de culori, texturi şi materiale pentru a crea pantofi din piele, lucraţi manual în atelierul propriu din Bucureşti.

„Din octombrie ne vom muta într-un nou showroom, în acelaşi frumos cartier Cotroceni. Unul din visele mele a fost să renovez o casă din perioada interbelică, să arate din nou exact cum a fost cândva.“

A fost un proces de lungă durată, foarte costisitor. Dar vechea vilă din Bucureşti şi-a recâştigat farmecul. „Mi-aş dori sa păstrăm cât mai mult din patrimoniul de arhitectură, atât cât îl mai avem. Să nu ne pierdem identitatea.“

O pasionează istoria locurilor şi lucrurile cu poveste. Colecţionează diverse obiecte vechi, le păstrează ca inspiraţie, fie că este vorba de dantele vechi lucrate manual, de lenjerii de mătase, de reviste sau de un costum popular complet de la 1900, moştenit în familie. Recunoaşte că încearcă să restrângă colecţia care ocupă deja destul de mult loc.

„Îmi plac lucrurile atipice din materiale naturale. Sunt foarte atentă la micile detalii care fac diferenţa.“

Este totodată consumatoare de de-sign românesc, pentru că există tineri designeri locali foarte talentaţi pe care îi admiră şi ale căror creaţii le poartă cu drag. Vede un progres real în ultimii ani în acest domeniu şi se bucură că acum designul românesc este prezent şi tot mai vizibil şi pe piaţa internaţională.

Designerul său preferat este însă britanica Stella McCartney, fiica lui Paul McCartney, membru al trupei The Beatles.

„Este mult mai mult decât un designer foarte talentat. Este şi activist pentru protecţia mediului şi a animalelor, promotor al modei sustenabile şi conştiente.“

Când vine vorba despre procesul său creator, Coca Zaboloteanu afirmă că nu are un ritual anume, ci încearcă să pună într-o formă energia bună pe care o simte. Este pasionată de oameni şi călătorii, însă nu ştie exact de unde apare inspiraţia.

„Consider că energia creatoare este liberă, trebuie doar să fii deschis.“

Găseşte bucurie în fiecare zi la atelier, în alegerea nuanţelor şi a texturilor de piele pentru o colecţie nouă. Sau atunci când clientele pleacă fericite de la showroom.

„Îmi place să-mi văd creaţiile purtate zi de zi de femei reale. Pentru ele creez. Ele mă inspiră.“

Acum lucrează la o colecţie-capsulă de rochii produse în serie limitată. Vor fi piese versatile, atemporale, în linii fluide şi lejere. Atât dezvăluie din noul său proiect.

Când vine vorba de cel mai mare obstacol? Ţine de forţa de muncă specializată. Pentru că nu este doar o simplă meserie. Implică şi un strop de artă.