Style

Muzele, arta şi moda

09 oct 2015 283 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

O colecţie tribut, omagiul suprem adus în modă, transformă o muză dintr-un muritor de rând într-un personaj etern, care şi-a pus irevocabil amprenta asupra modei mondiale. În momentul când designerul Kim Jones i-a dedicat ultima colecţie pentru bărbaţi a Louis Vuitton lui Christopher Nemeth, a spus „el este Savile Row (o stradă din Mayfair, centrul Londrei, cunoscută pentru magazinele bespoke - n.red.), el este strada, el este clubul... creaţiile sale definesc Londra“.

Designerii marilor case de modă îşi găsesc inspiraţia pentru colecţii în anumite locuri, experienţe, amintiri sau perioade de timp. În momentul în care întreaga colecţie este construită în jurul unui personaj, acesta capătă alte valenţe, alte dimensiuni într-o lume a modei unde doar câteva nume au avut acest privilegiu. Deşi numele lui nu spune multe pentru lumea largă, Christopher Nemeth a intrat astfel în lumea exclusivistă a muzelor, alături de Grace Kelly, de David Bowie sau de Audrey Hepburn.

„Christopher Nemeth este, în opinia mea, cel mai important designer pe care l-a dat Londra, alături de Vivienne Westwood. S-a format ca artist şi a intrat în modă ca ilustrator, o evoluţie ce seamănă cu parcursul meu. Pot vedea acum influenţa lui în atât de multe colecţii şi, totuşi, numele lui a rămas necunoscut pentru mulţi. De aceea, pentru că se împlinesc cinci ani de la moartea lui, am vrut să celebrez public sezonul acesta, la Louis Vuitton, viaţa şi munca lui Christopher Nemeth“, a spus Kim Jones, directorul artistic al colecţiilor Louis Vuitton pentru bărbaţi, după prezentarea colecţiei sale de podium pentru toamnă-iarnă 2015-2016, intitulată „A Tribute to Nemeth“ („Un tribut pentru Nemeth“). Colecţia reprezintă nu doar un tribut adus unui artist ci şi un omagiu adus artizanatului şi creativităţii în modă, două noţiuni definite de munca britanicului.

Inspirat de munca lui Nemeth, Kim Jones a folosit în noua colecţie imprimeuri ce imită tricotajele şi siluete ce amintesc de zona „Harajuku“ din Tokio, care i-au influenţat puternic creaţiile lui Nemeth în perioada petrecută în Japonia.

Artistul britanic năs­cut în 1959 s-a mutat la To­kio în 1986 şi a avut le­gături strânse cu Ţara Soa­relui Răsare, unde şi-a petrecut de altfel tot restul vieţii şi unde a putut să îşi rafineze măiestria şi creativitatea. Magazinul său din zona Harajuku din Tokio a rămas până astăzi mărturie a creativităţii artistului care s-a ocupat în întregime de decorarea magazinului care îi vinde în continuare creaţiile clasice.

Născut în Birmingam, Nemeth s-a mutat la Londra la vârsta de 20 de ani pentru a studia pictura la Camberwell College of Arts. Apoi, a început să îşi creeze propriile haine, învăţând singur cum să creeze tipare. El a reinventat costumul masculin folosind ca materiale pânzele pe care le picta şi sacii pe care poşta britanică nu îi mai folosea. Pentru Nemeth, arta şi moda au mers de atunci constant mână în mână. Aşa cum arta era vizibilă în creaţiile lui, şi moda îşi făcea simţită influenţa în lucrările lui de artă care ilustrau tricotaje, ace şi aţe, ca de altfel tot procesul din spatele creaţiilor de modă. Munca sa nu s-a limitat însă doar la modă şi la artă, ci a mers mai departe către design interior şi design de mobilier, tranformându-l într-un artist universal. De altfel, colecţia Louis Vuitton este un tribut adus nu doar designerului Christopher Nemeth, ci artistului.

Pentru a celebra lansarea în magazine a colecţiei dedicate lui Christopher Nemeth, Louis Vuitton a deschis pentru prima dată două pop-up store-uri exclusive, unul în iconicul magazin parizian Colette (în perioada 22 iunie-18 iulie) şi un altul la Isetan în Tokio (în perioada 26 august-16 septembrie), oraşul adoptiv al artistului. Aceasta a fost prima dată când brandul a decis să îşi vândă produsele în afara magazinelor proprii, iar pentru Colette a fost aleasă o serie exclusivă de 50 de perechi de espadrile Twister, în timp ce la Isetan va fi vândută o colecţie specială de marochinărie. Acestea vor completa oferta de haine, produse de marochinărie, accesorii şi ceasuri. Pentru a completa colecţia Louis Vuitton, magazinul Colette a adus din Japonia şi câteva opere de artă ale lui Nemeth care au întregit astfel omagiul adus artistului.