Style

Noua stare de bine: De la antrenamente unde se folosesc ceasuri inteligente până la antrenamentele de grup, toate câştigă popularitate

06 nov 2017 498 afişări de Mădălina Dediu Panaete
Din aceeaşi categorie

Între fenomenele excentrice precum clasele de yoga cu bere şi teancurile de reţete pentru diete care îşi dovedesc (încă o dată) inutilitatea chiar de la primele încercări ale „pacienţilor“ sedentari, specialiştii în sport tranşează clar: o viaţă activă ajută la menţinerea echilibrului între sferele fizice, mentale şi spirituale. Fără întrerupere, cu perseverenţă şi cu multă transpiraţie!

 

„Sportul a câştigat mai multă popularitate în ultima perioadă deoarece s-a conş­ti­en­tizat la nivel general faptul că sedentarismul accentuat ne-a afectat starea de sănătate mai mult decât orice altceva şi astfel s-a făcut trecerea de la fitness şi sportul pentru agrement la cel pentru longevitate şi creştere a calităţii vieţii“, spune Alex Marcu, manager sportiv în cadrul Orhideea Sport, unul dintre cele mai cunoscute cluburi de profil din Capitală.

Dar, ca orice cultură care începe să prindă contur şi în România - cu cererea pentru servicii de fitness şi wellness în creştere continuă şi rapidă - aceasta nu putea fi ocolită de cele mai noi trenduri în domeniu. De la antrenamente unde se folosesc ceasuri inteligente până la antrenamentele de grup, toate câştigă popularitate. Putem scoate însă de pe listă clasele de yoga cu bere, care deşi au câştigat mulţi „adepţi“ pe plan mondial, în România nu au mişcat munţii. Din contră, tehnologiile sunt cele care dictează trendurile.

„În trendurile de top din fitness din întreaga lume, trenduri stabilite de către Consiliul Ame­rican al Sportului şi Medicinii, se regăsesc „tehnologiile la purtător“ precum tracker-ul de activitate, ceasurile inteligente, monitorizarea ritmului cardiac şi dispozitivele GPS“, explică Julio Papi, product manager World Class România, cea mai extinsă reţea de centre de sport de pe plan local.

Pe locurile doi şi trei se află cele mai folosite tipuri de antrenamente, respectiv trainingurile cu propria greutate şi cele de tip HIIIT (high intensity interval training). Continuând lista trendurilor, pe ur­mătoarele locuri se regăsesc antre­namentele de forţă, urmate de antrenamentele de grup, adaugă el.

În ceea ce priveşte aplicaţiile mobile, care deja ne „dictează“ modul în care ne îmbrăcăm în funcţie de vreme sau ce rută să folosim atunci când traversăm oraşul cu maşina, acestea au acaparat şi sportul. Ele îi ajută însă în special pe cei care nu au o sală de fitness în apropiere sau îşi doresc să îşi eficientizeze la maximum timpul. Dar cu toate că aplicaţiile „le pot prescrie“ celor care fac sport ce antrenamente să aleagă, nu le dictează şi modul în care să le facă. Astfel că „puterea“ stă în mâinile antrenorilor.

„Perceperea exerciţiului fizic ca un adevărat beneficiu pentru corp şi minte este de asemenea un trend important. Nevoia de educare şi interconectare în domeniul fitnessului este evident necesară“, a mai spus Julio Papi. În trend se află şi cursurile de Yoga, sesiunile de workout cu antrenori personali şi programele de slăbit. Esenţa este aceeaşi. Mens sana in corpore sano. (Minte sănătoasă în corp să­nătos.)

Cele mai populare antrenamente în cadrul World Class sunt cele metabolice, care intensifică arderile calorice pentru mult timp după încheierea efortului fizic, antrenamente de grup bazate pe forţă, clase de yoga, clase cu miş­cări/exerciţii inspirate din artele marţiale şi pilates. Cu alte cuvinte, sunt antrenamente care-l fac pe participant să uite de problemele de la birou. De grijile de acasă. Îl fac să îşi dozeze toată energia pentru încă o serie de abdomene, încă o şedinţă de pedalat. Îl fac pe omul urban să-şi depăşească limitele.

„Statisticile ne arată faptul că interesul cel mai mare al membrilor World Class este pentru acest tip de clase, dar şi pentru antrenamentele de tip CORE, Suspension Training şi Cycling Indoor. Cel din urmă beneficiază de o comunitate foarte mare şi extrem de activă.“

De altfel, 30 de minute pe zi de cycling, jogging sau de sport intens pot încetini îmbătrânirea celulelor şi pot adăuga până la zece ani de viaţă, arată studiile medicale.

Antreprenorii de fitness vorbesc despre faptul că nu se poate reinventa roata în sport, dar spun că antrenamentele se fac mai interesante şi mai potrivite pentru nevoile fiecăruia.

Astfel, antrenamentul funcţional, care este unul din cele mai în vogă la oră actuală, este doar o formă de mişcare mai interesantă pentru mase.

El foloseşte mijloace de lucru inspirate din diverse metode de antrenament, „presărate“ cu accesorii colorate şi special dezvoltate cu ajutorul cărora se uşurează procesul de învăţare şi se păstrează mai mult interesul pentru antrenament, după cum descrie Alex Marcu.

„O altă tendinţă populară în rândul antrenamentelor este aceea promovată de deja cunoscutul brand Crossfit, care utilizează antrenamentul funcţional şi exerciţii din majoritatea ramurilor sportive de bază pentru a crea o competiţie între mai mulţi participanţi, dar şi cu ei înşişi“, completează el.

Astfel, sportul câştigă tot mai mulţi „adepţi“, care aleargă, transpiră, renunţă, se ambiţionează, o iau de la capăt şi muncesc, totul pentru o nouă stare de bine.