Style

Pălării cu personalitate, pe care nu le poţi trece cu privirea

22 iul 2017 735 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Pălăria ajută la potenţarea aspectului nostru exterior, devenind o extensie a personalităţii şi un mijloc sofisticat de a sublinia şi de a nuanţa estetic o ţinută“, explică designerul Kristina Dragomir. În opinia ei, folosim pălăriile în general ca pe un mijloc de comunicare şi ca pe o formă de exprimare şi nu prea avem ce „cod“ să încălcăm atunci când asortăm corect o pălărie la o ţinută.

Uitându-se în urmă, artistul afirmă că în ultimii 10 de ani a creat şi a adunat câteva sute de modele de pălării, care au coincis mereu cu tendinţele generale din modă şi artă.

„Îmi este greu să am o singură piesă preferată, am într-adevăr mai multe, de care sunt foarte ataşată. Pentru mine ca artist vizual este o permanentă provocare să creez piese noi, cu totul speciale, folosindu-mă doar de forme geometrice şi de spaţiu ca bază.“

Kristina Dragomir a absolvit Universitatea de Arte Plastice, cu un masterat şi un doctorat obţi-nute ulterior în arte vizuale la Universitatea din Bucureşti. Îşi descrie creaţiile pe site-ul propriu ca fiind fascinante, contagioase şi totodată subtile. Ea seamănă cu creaţiile proprii. De fapt ele sunt realizate după chipul şi asemănarea sa. Nu le poţi trece cu privirea.

Pălăriile ce poartă cu mândrie brandul Kristina Dragomir au cucerit astfel şi privirile altor designeri români sau străini precum Maria Lucia Hohan sau Philippe Guilet, cu care artistul a colaborat. Apoi, a venit rândul buyerilor unor magazine de top din toată lumea. Astăzi creaţiile designerului român sunt vândute în buticuri din toate colţurile lumii, de la Paris la Chicago şi de la Kiev sau Hong Kong sau Tokyo. Unul dintre cele mai cunoscute magazine din Paris şi poate chiar din lume, L’Eclaireur, şi-a completat portofoliul cu creaţiile Kristinei Dragomir.

Când vine vorba de inspiraţie, designerul român afirmă că poate da câteva exemple de oameni celebri şi creativi care i-au inspirat creaţiile de-a lungul timpului, dar care le-au şi purtat cu mândrie. „Bea Akerlund, fashion activist şi stilistul preferat al vedetelor de la Hollywood, este muza mea din ultimii patru ani. Un alt exemplu este Principesa Margareta a României cu care colaborez de aproape şase ani.“ Kristina Dragomir aminteşte însă şi o serie de vedete internaţionale care au purtat pălării marca Kristina Dragomir, printre care Rita Ora, Elle Fanning, Devon Aoki, Lyndie Greenwood sau Cindy Herron.

„Lucrăm doar pe comandă, pentru că astfel putem oferi clienţilor nostri posibilitatea de a-şi alege modelul de pălărie nu numai în funcţie de ţinută şi de tipul evenimentului, ci şi de tipologia şi personalitatea fiecăruia în parte.“ Iar cea mai îndrăzneaţă pălărie care i-a fost solicitată, a fost un model de joben supradimensionat pe care l-a creat special pentru evenimentul anual - Dubai Word Cup. La acest eveniment doamnele participante se pot înscrie la diferite concursuri în care eleganţa şi originalitatea pălăriei sunt premiate substanţial cu câte un Ferrari, în prezenţa unui juriu de specialitate. „Şi mă pot mândri cu un loc între primele modele clasate în cadrul acestui eveniment.“

Designerul român realizează însă şi colecţii bianuale, iar pălăriile din vara anului 2017 conţin o mulţime de reconfigurări ale mai multor forme clasice. „Noua mea colecţie continuă conceptul de artă purtabilă, contribuind în continuare la articularea unei imagini fantastice a pălăriei, posibilă doar în contextul modei actuale.“ Transformarea calotei pălăriei într-un cap de pasăre poate fi un exemplu elocvent al faptului că o formă clasică de pălărie poate fi oricând reinterpretată ingenios.

Colecţia de pălării propusă pentru acest sezon a avut ca scop promovarea unor idei şi a unor tehnici noi, creative, spune Kristina Dragomir.

„Orna­mentarea pălăriilor s-a realizat cu ajutorul fluturilor naturali şi a florilor naturale presate, printr-o tehnică inedită pe care am reuşit să o brevetez în urmă cu un an.“ Materialul folosit în colecţie a fost paiul natural (sinamay-ul), pe care l-a folosit în tonuri pastelate de caramel, bleu sau fistic, pentru a scoate în evidenţă elementele naturale încorporate în formele pălăriilor.

Procesul creator din spatele fiecărei pălării este unul îndelungat, fiecare material, fiecare dimensiune şi fiecare formă fiind studiate atent. De altfel, dimensiunea şi materialul sunt cele două elemente care diferenţiază o pălărie de zi de una de seară.

„Mi-am propus în urmă cu un an, să scot o formă clasică de pălărie din contextul său actual de aplicabilitate şi să o transform în mai multe obiecte decorative, cum ar fi vazele din pământ ars sau porţelan, abajururile din pai sau clopotele decorative din bronz“, îşi aminteşte Kristina Dragomir. Aşa că a trecut această formă de pălărie prin diferite tehnici de transpunere în materiale ca ceramica, porţe­lanul, bronzul şi sticla.

Şi, procesul creator nu se opreşte aici, pentru că imaginaţia ei nu are limite.