Style

Şi-a creat propria casă de parfumuri pornind de la aromele din sudul Italiei: Am o abordare de alchimist. Parfumurile mele sunt talismane, nu produse cosmetice

05 apr 2016 2598 afişări de Roxana Pricop
Din aceeaşi categorie

Simboluri, mituri şi visuri, într-un cuvânt o sensibilitate aparte poartă în ele parfumurile marca Mendittorosa Odori d’Anima, casa fondată de italianca Stefania Squeglia. „Îmi place să cred că creaţiile mele sunt talismane nu produse cosmetice“, spune Stefania într-un interviu acordat După Afaceri Premium cu prilejul lansării în România în parfumeria Beautik. Poţiuni pentru trup, dar mai ales pentru suflet.

Stefania a creat „parfumuri pentru suflet“ (odori d’anima), cum sincer mărturiseşte şi numele mărcii, având drept sursă de ins­piraţie vulcanul Strom­boli. Cei îndrăgostiţi de sudul Italiei, de mirosurile tari ale mării, de mersul desculţ pe plajele din roci vulcanice, de admiratul lămâilor care cresc nestingherite în grădinile alintate de soarele sicilian se vor regăsi cu siguranţă în parfumurile Menditto­rosa.

„Suntem departe de ceea ce poate fi numit o companie de cosmetice, am o abordare filosofică, de alchimist, îmi place să cred că parfumurile mele sunt talismane“, spune ea.

Pornind la drum cu deloc uşoara promisiune „de a face artă nu doar parfumerie“, Stefania se remarcă de restul proprietarilor caselor de nişă prin atenţia pe care o acordă semnificaţiilor lucrurilor, prin îmbinarea dintre meşteşugul parfumeriei şi artizanat. Reci­pientele şi ambalajul parfumurilor sunt lucrate manual în Italia. Însă marca proprie este sensibilitatea aparte ce porneşte din jocul olfactiv dintre real şi ireal, dintre conştient şi inconştient. O dovadă este cel mai recent parfum al său „Sogno Reale“, nume cu dublă semnificaţie pentru că în italiană „reale“ nu înseamnă doar „real“, ci şi „regal“.

„Am visat acest parfum, am visat mirosul ariciului de mare, îmbinat cu cel al lămâii şi al pielii de animal. Mărturisesc că visez mult, îmi notez visele într-un carneţel, astfel sunt în legătură cu inconştientul meu. Nu avem doar viaţa trează, ci şi o altă viaţă în inconştient. Pot spune că acest parfum s-a născut într-o altă dimensiune.“

Pentru „realizarea“ visului, Stefania a lucrat cu două parfumiere franceze, Amelie Bourgeois şi Anne-Sophie Behaghel, a căror misiune a fost să îi îndeplinească olfactiv visul.

„La acest parfum am lucrat un an şi jumătate, nu a fost deloc uşor. Amelie şi Anne au lucrat pentru a reda notele marine, care nu sunt sărate aşa cum ne-am obişnuit să le simţim la multe din parfumurile cu note marine. Mi-a plăcut pentru că au lucrat mult la nota de adâncime a mării, care trimite cu gândul la inconştient, locul din care a pornit parfumul. Urmează apoi notele de bergamotă, rom, styrax, ce creează un parfum elegant şi senzual, pentru ca apoi lămâia proaspătă să te ia prin surprindere, notă ce cred că reprezintă de fapt trezirea din vis.“

Şi restul creaţiilor sale au o poveste de spus, îmbinând simboluri cu mesaje din viaţa personală. Primele creaţii Mendittorosa formează o trilogie - Alpha, ID şi Omega.

„Avem Alpha, prima literă din alfabetul grecesc, care reprezintă începutul şi un nou capitol din viaţa mea. Omega este ultima literă din alfabet şi reprezintă sfârşitul vieţii vechi şi începutul a ceva nou. ID-ul este al treilea parfum din acest set şi este un omagiu adus vulcanului Stromboli care m-a inspirat. Localnicii au numit acest vulcan Iddu şi am vrut să creez un parfum prin care să aduc un tribut vulcanului care m-a inspirat în noua mea viaţă“, spune Stefania, care înainte de a fonda Mendittorosa a lucrat pentru o companie ce organiza evenimente de promovare pentru industria cinematografică.
 


Stefania Squeglia: „Încerc să împărtăşesc experienţele personale în parfumuri, poate viaţa mea este mai grea decât cea a caselor care creează în tendinţe, însă cred că va fi mai îndelungată.


ID este un parfum oriental floral, ce îmbină iasomia şi irisul cu notele de mesteacăn, oud, labdanum şi scorţişoară. O esenţă bogată şi sălbatică ce se deschide cu acorduri de ravensară.

Au urmat apoi Nord şi Sud, creaţii de asemenea personale pentru că aduc un tribut poveştii de dragoste din viaţa Stefaniei, dar şi şansei de a explora atracţia contrariilor în viaţă. „Un nord întotdeauna caută un sud şi un sud întotdeauna caută un nord. Eu m-am născut în sudul Italiei şi m-am îndrăgostit de o personă din nord.“

Parfumul Le Mat, o creaţie eclectică ce îmbină notele gurmande de nucşoară, piper şi cuişoare, cu cele de muşcată egipteană şi trandafir din Grasse, are în spate o experienţă filosofică.

„Am studiat arta de tarot, nu pentru a prezice viitorul, ci pentru că am fost interesată de simboluri şi semnificaţii. La primul curs am analizat cartea Le Mat (în traducere Nebunul), care este prima carte din pachet şi în acelaşi timp singura carte care nu are niciun număr. Motivul pentru care nu are niciun număr este că această carte reprezintă drumurile diferite pe care le urmăm în viaţă.“

Drumul pe care Stefania îl urmează nu este uşor, într-o lume în care până şi parfumeria de nişă a cedat presiunii vânzărilor şi uneori face concesii abordării selective propunând creaţii în tendinţe cu scopul de a deveni un business profitabil.

„Încerc să împărtăşesc experienţele personale în parfumuri, poate viaţa mea este mai grea decât cea a caselor care creează în tendinţe, însă cred că va fi mai îndelungată.“