Style

Tips & Tricks. Am întrebat cinci oameni din business cum arată locul preferat de acasă în care îşi petrec timpul liber. Cum l-au conceput, cum l-au amenajat, cât timp petrec acolo?

19 iul 2022 343 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

„Să-ţi vând un pont!“ este, probabil, una dintre expresiile - folosite în mediul de business şi nu numai - specifice culturilor din toată lumea. Cele mai bune surse de inspiraţie sunt, de cele mai multe ori, oamenii de lângă noi, aşa că După Afaceri Premium dă sfoară-n ţară şi pune reprezentanţii din lumea businessului în faţa unor provocări mai puţin stresante decât cele din viaţa de zi cu zi a afacerilor.

Provocarea acestei luni a fost una relaxantă sau măcar cu gândul la relaxare, pentru că am vrut să pătrundem – virtual, cel puţin – în spaţiul în care cinci oameni din business îşi petrec puţinul timp liber. Cum l-au conceput, cum l-au amenajat, cât timp petrec acolo – despre toate ne-au povestit cei care au acceptat provocarea.

 

Ana Voicu, fondatoarea magazinului Zuluff din Bucureşti, cu accesorii pentru copii:

„Pentru mine, cel mai adesea, relaxarea începe când plec de la birou, când fac o plimbare mai lungă să-mi limpezesc gândurile. Acasă nu fac nimic special - stau pe canapea la un film, citesc o carte sau, dacă am chef să fiu creativă, gătesc ceva nou şi rapid. Singurul loc pe care l-am amenajat în această direcţie este balconul, unde îmi beau cafeaua în fiecare dimineaţă cu soţul meu şi ne bucurăm de câteva minute de relaxare şi planificare înaintea unei zile pline de provocări.“

 

Daniela Shah, coproprietar al agenţiei de turism Eturia:

„Pentru mine, acasă este oriunde pot fi alături de familia mea. Cu siguranţă că locul meu de suflet, unde îmi regăsesc întotdeauna echilibrul interior, este casa noastră de vacanţă, de la poalele pădurii, pe care am conceput-o încă de la bun început ca pe o oază de confort şi relaxare în mijlocul naturii, căci poţi regla de exemplu temperatura interioară de pe telefon, dar am păstrat totodată elemente naturale, casa fiind construită în întregime din lemn. Astfel, am folosit brad şi pin pentru structuri şi lambriuri, frasin şi paltin pentru uşi, parchet şi scări interioare, dar şi nuc şi mesteacăn pentru unele elemente de mobilier. Nu îmi lipsesc nicăieri suvenirurile, care poartă fiecare o poveste de viaţă, suveniruri aduse din sutele de călătorii pe care le-am făcut, descoperind mapamondul. Într-un decor de poveste, cu nori plutind leneş peste pădurile din jur, cu berze zburând peste grădini şi veveriţe sprinţare ţopăind prin nucul din faţa bucătăriei, departe de agitaţia lumii, pot să urmăresc cu discreţie paşii copilului meu. Aici am răgazul necesar pentru a-mi stabili planurile de business, dar şi programul pentru următoarele vacanţe. După zile şi săptămâni tumultuoase, fericirea supremă este să mă aşez în hamacul colorat, adus dintr-una din peregrinările noastre prin America Latină, să mă scufund în peisajul divin şi să mă conectez cu natura uimitoare, pentru a mă încărca de energie pentru noi provocări.“

 

Dan Drăghici, fondator şi CEO al grupului de stomatologie Drăghici Dental:

„Ştiu că sună uşor demagogic şi chiar nu vreau să pară aşa, însă pentru mine luxul înseamnă timp liber şi fac tot posibilul să dau valoare cât mai mare acestui timp liber. Pentru că pentru toată lumea cuvântul relaxare este asimilat deseori cuvântului «acasă», atunci când ne-am ales locuinţa, am cumpărat o casă mică, cu o grădină de aproximativ 500 de metri pătraţi, fiind convinşi că va fi o locuinţă de tranzit până când ne vom cumpăra o proprietate mai mare. Între timp, am constatat că acest loc, retras de gălăgia oraşului şi aproape de pădure, satisface nevoile mele şi ale familiei, aşa că am investit în amenajarea lui aproape dublul preţului pe care l-am plătit pentru casă. Fotoliul comod din living, biblioteca, grădina cu gazon şi trandafiri, căsuţa de lemn din curte a copilului sunt pentru mine locurile care au un rol sanitar după o zi de muncă aglomerată. Alături de soţia mea, am constatat că nu opulenţa este cea care ne dă o stare de bine, aşa că am decis să investim nu în proprietăţi de lux, ci în experienţe deosebite. Fie că vorbim despre cursele cu bicicleta prin pădure sau despre o călătorie cu autorulota pe care am construit-o singur şi care ne permite să oprim şi să înnoptăm unde găsim un peisaj care ne vrăjeşte sau chiar escaladarea Muntelui Kilimanjaro pe care am făcut-o vara trecută – astfel de experienţe mă fac să simt că sunt un om cu adevărat bogat. Pasiunile mele ţin aşadar de crearea de experienţe memorabile, de timp liber de calitate şi de libertate. Poate tocmai de aceea voi prefera o călătorie cu motocicleta mea unui drum cu o superlimuzină. E drept că eu conduc un Maserati, însă am ales această maşină îndrăgostit fiind de motorul ei sport, şi nu de opulenţa mărcii. O definiţie a fericirii spune că aceasta nu constă în a avea tot ce-ţi doreşti, ci în a-ţi dori tot ce ai. După această definiţie pot spune că sunt un om fericit pentru că îmi place mult să petrec timpul acasă, fie în living, fie în grădină. De altfel, atunci când îmi pot permite, fug de la birou şi-mi continui munca zilnică de acasă.“

 

Alexandra Stamate, fondatoarea biroului de design interior Jooca Studio:

„«Acasă» este important pentru mine şi tot apartamentul este important pentru liniştea mea mentală. Însă zona favorită de relaxare este lounge-ul canapelei din living. Acel colţ este foarte verde: jardiniera cu multe plante şi lampadarul pe care stă agăţată o devil's ivy (plantă - n. red.) «curgătoare» creează o oază foarte recreatoare. Acolo citesc, mă uit la filme sau lenevesc şi aţipesc în weekend. Tot în living mai există o zonă cu multe plante şi multă lumină naturală, aflată spre unul dintre geamuri. Acolo îmi instalez din când în când şevaletul şi pictez. În faţa unei pânze albe, scopul este să nu am un scop, obiective sau planuri. Încerc să pictez stări, să mă las dusă de culori şi combinaţii, să experimentez, să mă răzgândesc şi să pictez peste, fără presiuni. Este un exerciţiu deloc facil, însă foarte reconfortant: să faci ceva fără să te intereseze finalul, ci procesul. În acelaşi spaţiu, în unele dimineţi îmi întind salteaua şi încep ziua devreme cu o sesiune de yoga şi exerciţii de respiraţie. Zilele cu yoga sunt, de multe ori, cele mai bune zile pentru mine: sunt liniştită şi focusată, iar la finalul zilei deloc obosită. Un lucru care, cred eu, ne ajută să păstrăm un vibe de tihnă şi bine în toată casa este lipsa televizorului. Fără televizor pare că timpul curge altfel, mai lent, iar relaxarea este mai uşor de accesat.“

 

Bogdan Georgescu, vicecampion mondial la prăjit cafea, fondatorul cafenelelor MABO din Bucureşti:

„Pentru mine, locul de relaxare de acasă arată aproape ca un brew bar de cafenea, eu fiind pasionat de cafea la filtru, în special metoda V60. Am un kettle (fierbător electric), un cântar de precizie, kitul de V60 şi câteva pungi cu cafea. L-am amenajat foarte simplu şi minimalist, blatul de bucătărie gol mi-e de-ajuns. Din păcate, petrec prea puţin timp acolo, în special sâmbăta şi duminica dimineaţa. În rest, plec foarte devreme la prăjitorie şi nu apuc să fac cafea şi acasă. Când totuşi reuşesc, experimentez diverse metode de extracţie a cafelei, măsor fel de fel de parametri tehnici şi beau cafea. Multă.“