Style

Tips & Tricks: Bijuteriile Bucureştiului: „Care este clădirea dumneavoastră preferată din Bucureşti?“ Aşa a sunat provocarea noastră pentru cinci oameni din business

23 iul 2021 376 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

„Să-ţi vând un pont!“ este, probabil, una dintre expresiile - folosite în business şi nu numai - specifice culturilor din toată lumea. Cele mai bune surse de inspiraţie sunt, de cele mai multe ori, oamenii de lângă noi, aşa că După Afaceri Premium dă sfară-n ţară şi pune reprezentanţii din lumea businessului în faţa unor provocări mai puţin stresante decât cele din viaţa de zi cu zi a afacerilor.

„Care este clădirea dumneavoastră preferată din Bucureşti?“ Aşa a sunat provocarea noastră pentru cei cinci oameni din business ale căror răspunsuri le regăsiţi mai jos. Varietatea răspunsurilor şi a modului de interpretare a acestei întrebări e lesne de remarcat. Unii au vorbit despre locuri pe care le asociază cu propria copilărie, iar alţii despre imobile care le-au schimbat planurile şi care îşi aşteaptă a doua şansă la viaţă. Ce e cert este că peisajul arhitectural al Capitalei nu duce lipsă nici de bijuterii deja şlefuite, nici de păsări Phoenix care aşteaptă să renască din cenuşă.

 

Camelia Ene,

CEO al MOL România, subsidiara locală a grupului petrolier maghiar MOL:

„Aş dori să vă propun o vizită altfel la unul dintre cele mai cunoscute muzee din ţară - Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa.

Mulţi dintre noi păstrăm amintiri ale vizitelor făcute la acest muzeu în copilărie, cu şcoala sau cu părinţii, însă un lucru mai puţin cunoscut este istoria clădirii care adă­posteşte această instituţie prestigioasă de cultură şi ştiinţă.

Ea a fost inaugurată în 1908, într-o ceremonie la care au participat însuşi Regele Carol I, prim-ministrul de atunci Dimitrie Sturdza şi principalele figuri politice şi culturale ale vremii.

A supravieţuit celor două războaie mondiale, cutremurelor şi trecerii timpului, devenind unul dintre punctele de reper ale Bucureştiului.

Ceea ce mă fascinează la Muzeul Grigore Antipa este îmbinarea foarte reuşită dintre vechi (tradiţia şi istoria se reflectă pe faţada muzeului, construită după desenele inginerului Grigore Cerchez) şi modern (clădirea a fost renovată în 2011, iar expoziţia permanentă a fost modernizată).

Începând din anul 2018, MOL România a încheiat un parteneriat cu Muzeul Grigore Antipa, în baza căruia am sprijinit financiar activităţile de mentenanţă, logistică, precum şi pe cele de natură ştiinţifică desfăşurate aici. Îi invit pe toţi cei care au drum prin Piaţa Victoriei să îşi facă timp pentru a admira măcar câteva momente această clădire impunătoare şi plină de istorie şi, de ce nu, să îşi planifice o vizită în acest minunat muzeu.“

 

Rudi Vizental,

CEO al ROCA Investments, divizia de investiţii care face parte din Impetum Group:

„Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei, supranumit şi Casa cu Lei, este locul în care dezvoltarea arhitecturală impozantă de la începutul secolului al XX-lea se intersectează cu istoria. Clădirea îmbină mai multe stiluri arhitecturale şi a fost construită de Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), descendent al marii şi vechii familii a Cantacuzinilor şi unul dintre cei mai bogaţi români din acea vreme. Acesta îl angajează în 1901 pe arhitectul Ion Berindei să realizeze planurile pentru castelul din Calea Victoriei. Inaugurarea a avut loc după cinci ani, iar la ceremonie au participat 600 de invitaţi, printre care şi viitorul Rege Ferdinand cu soţia Maria.

În 1928, edificiul i-a rămas moştenire nurorii Nababului, Maruca, cea care, în 1937, se căsătoreşte cu George Enescu, marele compozitor şi muzician român. Fiind greu de administrat, palatul este închiriat Consiliului de Miniştri. George Enescu şi Maruca au locuit în casa din spatele palatului, pentru câtă vreme au trăit în România.

În urmă cu zece ani, când m-am mutat în Bucureşti, nu reuşeam nicicum să mă adaptez. Arhitectura şi aerul din Capitală diferă mult de cele din Arad. Ţin minte că am descoperit această clădire într-o duminică ploioasă, mi-a schimbat complet starea de spirit şi m-a făcut să înţeleg că tot ce trebuie să fac este să ies din casă şi să-mi deschid ochii şi mintea.“

 

Sorin Preda,

CEO şi fondator al dezvoltatorului imobiliar Global Vision:

„Sunt pasionat de istorie şi am avut ocazia să pot reda prezentului un simbol arhitectural al anilor interbelici, printr-un amplu proces de consolidare, renovare şi restaurare a unei clădiri-simbol din centrul Bucureştiului. Este vorba despre clădirea Brătianu 10.

Pentru mine, istoria este un domeniu fascinant. Am început să citesc istorie imediat cum am învăţat, de fapt, să citesc. Luam poveştile bătăliilor din cărţi şi le puneam în scenă în curtea bunicilor, cu săbii de lemn, imaginându-mi că îmi conduc oştenii spre victorie. Joaca aceea s-a transformat în ceva mult mai profund peste ani şi anume în dorinţa de a aduce lecţiile trecutului aproape de ceea ce trăiesc în fiecare zi.  Oraşul nostru are câteva bulevarde mari care reprezintă identitatea estetică şi urbanistică a Bucureştiului modern: Magheru, Bălcescu şi Brătianu. Edificiile de patrimoniu de pe aceste bulevarde poartă cu ele evoluţii culturale, artistice şi generaţionale de mai bine de 100 de ani.

Îmi amintesc că prin 2010 obişnuiam să merg foarte mult pe jos, în special pe aceste bulevarde. Fotografiam detalii arhitecturale şi mă întrebam care era ritmul vieţii pe bulevardul din centrul Capitalei în perioada interbelică, cum se schimbau stilurile, cum erau preluate şi traduse influenţele franţuzeşti la noi şi transformate în stilul neoromânesc, pe care îl vedem mai raţionalizat şi în cazul clădirii Brătianu 10. Aveam un intens sentiment de explorator şi ţineam un jurnal de «clădiri frumoase» din oraş, despre care mă informam apoi şi completam puzzle-ul de date: cine a proiectat clădirea, cu ce scop, ce destinaţie a avut, în ce s-a transformat etc.

Din toată perioada mea de explorare urbană, cel mai mult m-a atras centrul Bucureştiului - zona Colţea şi bulevardul Brătianu. Aşadar, în 2012 am decis împreună cu echipa Global Vision că vom renova şi reda centrului istoric al Bucureştiului clădirea Brătianu 10, aflată la intersecţia bulevardului cu Strada Doamnei, construită între anii 1925 - 1926, după planurile arhitectului Paul Smărăndescu.

Brătianu 10 face parte dintr-un ansamblu, împreună cu edificiul fostului Credit Funciar Rural, de pe Strada Doamnei 22, pentru care a fost cerută arhitectului Smărăndescu extinderea, dar şi transformarea şi armonizarea arhitecturii vechiului sediu cu cea a noii clădiri monumentale. Asta se întâmpla într-o primă etapă, înainte de Primul Război Mondial. Aici, în corpul vechi de pe strada Doamnei 22, au fost imprimate primele bancnote BNR, vechile bilete ipotecare, în iunie 1877.

Stilul ales iniţial era academist - ceea ce vedem acum la Casa Centrală a Armatei (1912, Dimitrie Maimarolu), Biblioteca Centrală de Stat la Bucureşti (St. Burcuş), Palatul de Justiţie din Craiova (I. N. Socolescu) - de factură neoclasică, cu accente neobaroce (Louis XV şi XVI, modernizate), doar că după izbucnirea războiului proiectul nu a mai fost executat.

Un nou proiect a fost întocmit apoi, tot de arhitectul Smărăndescu, cel din 1925 şi, de fapt, clădirea actuală pe care am restaurat-o noi recent. Din 1949 şi până în 2002, aici, în clădirea Brătianu 10, a funcţionat Institutul Naţional de Informare şi Documentare. Iar din 2002 până la preluarea de către noi a fost neutilizată.

A fost o muncă de durată şi migală, atât pentru a reuşi să conservăm estetica faţadelor, cu brâuri şi cornişe, ancadramente şi balcoane din piatră bogat ornamentate, elemente decorative cu semnificativă valoare istorică şi arhitecturală, cât şi pentru a asigura rezistenţa şi stabilitatea imobilului, prin lucrări ample de consolidare, reabilitare şi restaurare.“

 

Florian Gheorghe,

head of office department în cadrul companiei de consultanţă Active Property Services:

„Una dintre clădirile mele preferate din Bucureşti este Metropolis Center, un exemplu reuşit de dezvoltare a unui proiect imobiliar modern, care păstrează caracterul istoric al amplasamentului. Pe acest amplasament a funcţionat prima tipografie din Bucureşti, construită în 1919, faţada de cărămidă a acesteia fiind perfect conservată în cadrul actualului proiect imobiliar care funcţionează aici din 2009.

Astăzi, Metropolis include birouri, săli de întâlniri şi spaţii comerciale la parter, iar în faţa clădirii este amenajată o piaţetă cu spaţii verzi şi loc de socializare, frecvent folosită de angajaţii şi locuitorii zonei.“

 

Răzvan Nica,

fondator şi managing director la BuildGreen, consultant local pe segmentul de certificări sustenabile şi dezvoltare a clădirilor eficiente:

„Excel One este o clădire care încă nu există fizic, dar este un model de clădire verde pentru viitor, care include toate acele principii şi valori legate de dezvoltarea sustenabilă, implementate la un loc: surse de energie regenerabilă, materiale ecologice, tehnologii care să minimizeze emisiile de CO2, soluţii smart atât din punct de vedere tehnologic, cât şi din punct de vedere financiar.

În general, renovarea este percepută ca având nevoie de o investiţie mai mare comparativ cu a construi aceeaşi clădire de la zero. Posibil şi aşa să fie. Deşi, cu un design şi un plan de dezvoltare foarte bine puse la punct, bazate pe soluţii isteţe de dezvoltare sustenabilă, nu este neapărat nevoie. Acesta este principiul de la baza Excel One. Dincolo de argumentul pragmatic însă, există şi un substrat emoţional.

Excel One a luat naştere într-o zi de weekend, după o plimbare în parcul Cişmigiu. Era o zi foarte frumoasă de primăvară şi aveam o conversaţie relaxată cu soţia mea. Fix atunci ne-am oprit în dreptul clădirii: veche, se vedea clar patina timpului asupra ei şi faptul că avea nevoie de un proces serios de renovare. În acelaşi timp însă, noi am văzut şi povestea din spatele ei, dar mai ales povestea pe care ar putea să o scrie dacă ar fi salvată. Clădirea se află pe bulevardul Cobălcescu, este un imobil vechi, negustoresc, construit în jurul anului 1918 şi lăsat în paragină după 1990.

Specificul activităţii noastre ne oferă privilegiul de a cunoaşte multe clădiri valoroase, majoritatea înainte ca ele să fie construite, aflate în faza de design.

Excel One a fost clădirea care ne aştepta pe noi - nu o clădire de renume sau cu o istorie bine cunoscută, ci fix una dintre acele multe clădiri vechi, dar de valoare din Bucureşti, acoperite de patina timpului şi de indiferenţa trecătorilor.

Acum clădirea este încă în etapa de design, urmează în curând să înceapă construcţia. Gândim atât pragmatic, cât şi sufleteşte. Excel One va fi acea clădire-emblemă care intră în portofoliul BuildGreen, cu un grad aparte de implicare din partea noastră.“