Style

Tips & Tricks. Lecturile lui 2022: Am cerut ponturi de la câţiva antreprenori şi executivi şi am aflat câteva dintre titlurile care stau pe noptiera lor în primele luni ale lui 2022

04 feb 2022 486 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

„Să-ţi vând un pont!“ este, probabil, una dintre expresiile - folosite în business şi nu numai - specifice culturilor din toată lumea. Cele mai bune surse de inspiraţie sunt, de cele mai multe ori, oamenii de lângă noi, aşa că După Afaceri Premium dă sfară-n ţară şi pune reprezentanţii din lumea businessului în faţa unor provocări mai puţin stresante decât cele din viaţa de zi cu zi a afacerilor.

Pentru că ne-am gândit că ar prinde bine o listă de lecturi la început de an, am cerut ponturi de la câţiva antreprenori şi executivi şi am aflat câteva dintre titlurile care stau pe noptiera lor în primele luni ale lui 2022. Unele sunt menite să le dezvolte abilităţile de afaceri, altele sunt doar pentru momentele de respiro de după business. Cu siguranţă există ceva pentru fiecare!

 

Alexandru Petrescu,managing partner al companiei de consultanţă imobiliară ESOP Consulting:

„Cartea de business pe care am în plan să o citesc este «Work the System», de Sam Carpenter, o carte din care afli cum poţi organiza sistemele şi procedurile interne dintr-o companie pentru a spori eficienţa activităţilor şi a interacţiunilor dintre membrii echipei. Acum, citesc o carte de dezvoltare personală - «Cum să creşti copii fericiţi», de Rudolf Dreikurs, una dintre cele mai bune cărţi citite de mine pe acest subiect, în care sunt date exemple şi sfaturi practice despre creşterea copiilor. Efortul depus pentru a oferi copiilor o educaţie academică, spirituală şi experienţe practice, din care pot învăţa, cred că este cel mai mare dar pe care îl putem face lor.“

 

Ana Dumitrache, country head al dezvoltatorului de spaţii industriale şi logistice CTP România:

„«Sapiens», de Yuval Noah Harari, este o carte începută anul trecut şi finalizată chiar la debutul lui 2022. A fost o recomandare de lectură de la cineva foarte drag şi care, din păcate, nu mai este printre noi. Mărturisesc că începutul a fost greu, foarte greu, deşi sunt cititor de profesie şi am mare uşurinţă la lectură, dar apoi, treptat, a devenit o continuă bucurie a descoperirii.

Îmi place istoria, îmi place politica, îmi place să înţeleg ce ni se întâmplă şi «Sapiens» ne oferă nişte chei de lectură neaşteptate pentru lumea în care trăim. Mi se pare o culegere de ştiri senzaţionale - de adevăruri nerecunoscute sau nerostite în media, dintr-un motiv sau altul. Citesc multă istorie, dar îmi plac cărţile care pun problema altfel şi, coincidenţă, «Sapiens» a venit după lectura unei cărţi de arheologie absolut fermecătoare, «Animalele care ne fac oameni», scrisă de Cătălin Pavel, care mi-a şi fost coleg de facultate. O carte pe care am citit-o superrepede şi care m-a captivat din prima secundă. Este probabil şi structura mentală a generaţiei noastre, care a crescut citind Eliade şi Cioran pe sub plapumă şi recitând din Nichita şi Sorescu, în timp ce descopeream «Nostalgia» lui Cărtărescu din plăcerea lecturii şi până să ajungem să ne explice cineva ce este postmodernismul, ce sunt fractalii şi cine sunt Benoit Mandelbrot şi Noam Chomsky.

De precizat că mereu citesc mai multe cărţi deodată. E ceva care mă defineşte, ca să citez din Divertisul adevărat: «Îmi trec gândurile prin cap ca trenurile şi câteodată mai şi ţiuie!».

Pe lista de lectură pentru 2022 am pus deja «Război şi Pace»;  «Arheologia iubirii», de Cătălin Pavel; «Status Anxiety», de Alain de Botton; «Eseu despre orbire», a lui Saramago, şi, neapărat, «Inteligenţa materiei».“

 

Cosmin Alexandru, decanul The Entrepreneurship Academy:

„Cartea cu care am început anul e «Behave: The Biology of Humans at Our Best and Worst», a lui Robert Sapolsky. Sper să mă ajute să înţeleg mai corect reacţiile şi comportamentele mele şi ale celor din jur. Nu e chiar uşor de parcurs, dar merită. Pentru următoarele câteva luni am pe listă: «Immunity to Change: How to Overcome It and Unlock the Potential in Yourself and Your Organization», de Robert Kegan & Lisa Laskow Lahey, «The Coddling of the American Mind: How Good Intentions and Bad Ideas Are Setting Up a Generation for Failure», de Jonathan Haidt, «The Road to Character», de David Brooks, «Why We Sleep: The New Science of Sleep and Dreams», de Matthew Walker şi «Principles for Dealing with the Changing World Order: Why Nations Succeed or Fail», de Ray Dalio.

În vacanţa de anul nou m-am bucurat foarte tare să citesc împreună cu fiica mea «Bunica mi-a zis să-ţi spun că-i pare rău», a lui Fredrik Backman, aşa că am comandat încă trei romane ale lui, pentru vacanţele de anul ăsta: «Britt-Marie a fost aici», «Scandalul» şi «Noi contra voastră».“

 

Cristian Pandel, fondatorul agenţiei de turism Christian Tour:

„Cartea pe care am citit-o în ultima perioadă şi care m-a marcat profund este «Jeff Bezos şi epoca Amazon», de Brad Stone. Este o lectură fascinantă şi o excelentă călătorie pe calea ascensiunii Amazon. Este un «cadou» nu doar pentru noua generaţie de antreprenori, ci şi pentru cei ca mine, cu peste 25 de ani în afaceri. E o carte ce m-a inspirat şi mi-a dat încrederea de a inova şi de a transforma businessurile pe care le dezvolt. Subscriu celor spuse de Steven Levy (autorul «Hackers») şi consider că «Jeff Bezos şi epoca Amazon» este «o lectură revelatoare pentru oricine îşi doreşte să înţeleagă dinamica după care funcţionează economia digitală».

Îmi propun mereu să citesc cât mai multe cărţi care să mă inspire în activitatea antreprenorială şi care să-mi întărească totodată crezurile. Pe lista scurtă a anului ce tocmai a început se găsesc titluri precum «Simplify», de Greg Lockwood şi Richard Loch, «Holacraţia», de Brian Robertson, «Intuition», de Bernadette Jiwa.“

 

Vasi Andreica, fondatorul reţelei de cafenele Ted’s Coffee CO:

„Am început anul recitind o carte - cred că o recitesc a treia oară - care se numeşte «Eşecul în afaceri: 10 reguli de urmat», a lui Donald R. Keough.

Mesajul cărţii este unul extrem de simplu: autorul, după o viaţă de business la cel mai înalt nivel, ne spune că nu a găsit o reţetă a succesului garantat, deşi în zona asta găsim mii de titluri şi autori care ne promit asta. În schimb, a găsit câteva reguli care, dacă sunt urmate cu stricteţe, duc la eşecul, de data asta garantat, al oricărei afaceri, indiferent de dimensiunea ei. Este o carte din care chiar ai ce învăţa.

În ceea ce priveşte lista de lecturi pentru acest an, aceasta continuă seria începută de câţiva ani, şi anume cărţi despre sau scrise de oameni care mă inspiră. Ca titluri citite în ultima vreme, aş enumera «Onward» (de Howard Schultz), «Lumea văzută de Churchill» (Francoi Kersaudy), «Excepţionalii» (Malcom Gladwell), «The Sheikh CEO» (Yasar Jarrar), «Pierderea virginităţii» (Richard Branson), «Super Freakonomics» (Steven D. Levitt). Nu am mai citit de ceva vreme beletristică şi nu cred că în perioada următoare o voi face.“