Style

Tonurile de vişiniu, rubiniu sau roşu sângeriu şi-au făcut loc pe podiumurile de modă. De această dată, în moda masculină

09 feb 2018 573 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Este greu de ignorat, ba chiar pare că este menită  să iasă în evidenţă, să se remarce. Poate şi de aici expresia „văd roşu în faţa ochilor“. În tonuri de vişiniu, rubiniu sau roşu sângeriu, această culoare a luat cu asalt podiumurile  de modă, devenind culoarea vedetă a sezonului. Am uitat să menţionez însă ceva, este vorba de moda masculină.

Roşu este o culoare cu o simbolistică aparte. Unii o asociază cu dragostea. Alţii cu iadul. Sunt şi unii care fac o paralelă cu ardeii iuţi, cum spune şi numele formaţiei - Red Hot Chili Peppers. Chiar şi scriitorii au folosit această culoare pentru a-şi pune în valoare ideile. Un exemplu este chiar Orhan Pamuk cu al său „Mă numesc Roşu“ pentru care a şi primit Premiul Nobel Pentru Literatură în 2006. De ce roşu? Pentru că e o culoare care este sinonimă atât cu sublimitatea, cât şi cu păcatul, după cum surprindea cotidianul american The New York Times anterior când analiza cartea lui Pamuk.

În acest context, nu este deloc surprinzător faptul că şi designerii de modă au ales să transforme roşul în culoarea vedetă a colecţiilor lor, chiar şi atunci când vine vorba de moda masculină. Editorii Vogue Franţa, această biblie a pasionaţ ilor de modă, scriau că „nu a fost niciodată atât de prezent pe podium, roşul stacojiu a marcat conturul unei modernităţi înflăcărate, fără a se abate de la regulile eleganţei“. În acest context, Dior a ales nu doar pete de culoare, ba chiar a îndrăznit o ţinută completă în roşu, de la costum la cămaşă. La Dries van Noten, Balenciaga sau Dolce & Gabbana, roşul - în diferitele lui derivări - a pus stăpânire pe o piesă. În final însă, rezultatul a fost acelaşi, garderoba masculină a prins viaţă sub bagheta magică a lui roşu.

Deşi este acum mai prezentă ca oricând, pentru unele case de modă culoarea roşie este un laitmotiv, iar italienii de la Dolce & Gabbana sunt, poate, cel mai potrivit exemplu. Pasionali prin definiţie, cum doar latinii ştiu să fie, cei de la Dolce & Gabbana sunt cunoscuţi ca fani ai roşului sângeriu, văzut de unii ca romantic (că tot vine Valentine’s Day) şi de alţii ca senzual, pasional chiar. Acel roşu pentru care ai nevoie de un strop în plus de curaj să-l porţi. Pe alocuri însă, în prezentările de modă ale casei se mai strecoară şi tonuri de vişiniu, cum s-a întâmplat şi în colecţia de toamnă-iarnă. Poate nu la fel de evidentă, această nuanţă are o eleganţă aparte şi va fi în continuare uşor de remarcat. Deşi în general - indiferent de intensitate şi ton - roşul este o culoare curajoasă, există şi un avantaj ce trebuie menţionat. Este uşor de asortat cu orice tip de ten şi orice fizionomie. Mai mult, este uşor şi de purtat.

Puţini sunt cei care vor alege să  poarte din cap până-n picioare roşu pur, fie că este vorba de un costum sau nu. Vişiniul însă are o şansă, mai ales asortat cu o cămaşă şi o pereche de pantofi care să îl tempereze. O cămaşă albă sau albastră, puţine accesorii (poate doar o cravată şi o batistă de buzunar) şi o pereche de pantofi simpli. De atât este nevoie.

Dacă un costum este mai dificil de purtat, deşi deloc imposibil după cum ne-au arătat designerii marilor case de modă, un blazer sau o jachetă sport poate deveni un must în garderobă. Într-o întâlnire de afaceri un sacou rubiniu poate denota încredere şi curaj, astfel că poate transmite un semnal despre cel care îl poartă. La fel, în timpul liber, o jachetă roşie ca focul poate face să îţi surâdă norocul, vorba melodiei. Pe pârtie, la munte sau în oraş cu prietenii, roşul se poartă. Se asortează bine cu nuanţa vinului fiert, băutura iernii (deşi neîncoronată oficial).

Şi dacă totuşi chiar şi aşa pare prea mult roşu, atunci putem începe cu paşi mărunţi. Accesoriile sunt un bun punct de pornire. Un fular sau o eşarfă, o pereche de încălţăminte casual - sport sau o batistă de buzunar. Pentru că diavolul stă în detalii.