Style

Variaţiuni pe aceeaşi mare

12 aug 2014 275 afişări de Cristina Roşca, Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Moda pentru iahting are o singură regulă esenţială: să te asortezi cu marea. Astfel, fie că alegi rochii fluide din materiale uşoare pentru o ţinută de seară, fie că optezi pentru pantaloni scurţi şi tricouri polo pe timpul zilei, albul şi albastrul nu trebuie să lipsească. În timp ce pe uscat trendurile se schimbă de câteva ori pe an, pe mare tendinţele din modă sunt de fapt variaţiuni pe aceeaşi temă.

 

Fie că e albastru electric, bleumarin, turcoaz sau bleu, toate nuanţele de albastru merg pe mare, la fel dungile şi orice altă combinaţie alb-albastră.

„Stilul marinăresc este întotdeauna unul clasic, trendul navy este prezent în tendinţele de sezon în fiecare an, însă mereu este reinterpretat într-un mod puţin diferit“, spune Carmen Şeitan, care deţine în România monobrandurile Canali, Moschino şi Brunello Cucinelli şi multibrandul Distinto.

Iahtingul i-a inspirat pe designeri an de an, marile case de modă folosind în colecţiile lor atât dungi, combinaţii de alb-albastru, detalii de plasă şi croiuri lejere, cât şi elemente de detaliu precum ancore, nasturi aurii sau pălării. Dungile au fost de altfel unul dintre principalele trenduri ale ultimelor colecţii, Stella McCartney şi Diane von Fustenberg folosindu-le pentru a crea proporţii, Marni şi Kenzo pentru a crea jocuri de culori.

„În garderoba de zi cu zi pot fi încorporate cu uşurinţă elemente de inspiraţie marină, precum o brăţară din piele de pisică de mare, o geantă din rafie sau pantaloni albi scurţi cu talie înaltă“, spune şi Dorothy Constantin, unul dintre acţionarii galeriei comerciale Victoria 46 de pe Calea Dorobanţilor.

Astfel, moda de pe iaht a coborât şi în stradă. Reciproca este însă mai puţin valabilă. Iahtingul poate fi privit din două unghiuri: ca sport sau ca modalitate de relaxare. Când vorbim de iahting ca sport, moda trece pe planul secund. Astfel, pe mare hainele nu trebuie să ţină cont doar de tendinţe, ci trebuie să aibă şi o componentă utilitară, respectiv să te protejeze de vânt şi ploaie pentru că, în esenţă, sailingul este un sport care necesită forţă fizică şi psihică pentru a ţine piept naturii.

„În iahting ten­dinţele nu se schimbă foarte mult. Fiind o activitate tehnică, se merge pe acelaşi tip de ţi­nută, respectiv haine care să te protejeze de vânt şi umezeală“, spune Alessandro Amato, cel care deţine în România franciza Paul&Shark, unul dintre cele mai cunoscute branduri care propun ţinute pentru iahting. Când vine vorba de materiale, Amato explică faptul că nu se pariază doar pe modă, se foloseşte lână specială ce nu reţine umezeala, precum şi alte materiale speciale care sunt menite să oprească vântul. Influenţa modei, deşi mai mică în iahtingul ca sport, apare atunci când vine vorba de croieli, culori şi lungimi.

Iahtingul nu înseamnă însă doar muncă, şi ci şi petreceri la apus de soare şi băi la lumina lunii. Astfel, după căderea serii „marinarii“ pot atârna în cui tricourile polo şi pantalonii cargo şi pot să îşi scoată din bagaj ţinutele de vacanţă, potrivite pentru după-amieze cu soare puternic, cu mare calmă şi de un albastru turcoaz, cu muzică în surdină şi cu un festin pe masă. Pentru o astfel de după-amiază reprezentanţii brandului Eden Park în România recomandă ţinute lejere, în culori deschise - alb, bleu sau bej -, din materiale de vară precum inul sau bumbacul. „Cămăşile cu mânecă scurtă, regular fit, care oferă posibilitatea mişcărilor libere, şi tricourile sunt articole nelipsite din vestimentaţia pentru vacanţă.“

Brandul Eden Park, care are o istorie de 25 de ani, este cunoscut pentru colecţiile de inspiraţie sportivă. În colecţia pentru primăvară-vară brandul s-a inspirat din iahting, mizând pe dungi, pe culori clasice şi pe materiale lejere precum bumbacul. „Şi ca să nu fim surprinşi de vremea capricioasă, nelipsite ar trebui să fie şi jachetele waterproof, care sunt practice şi utile, dar care oferă totodată un stil casual-elegant.“

Ţinutele cu adevărat elegante sunt lăsate însă pentru seară când femeile pot opta pentru o rochii lungi din mătase, iar bărbaţii pot alege pantaloni lungi, cămăşi din materiale uşoare şi mocasini din piele întoarsă.

„La o petrecere pe iaht poate fi purtată o rochie lungă fluidă cu sandale plate, după ce pe timpul zilei ţinuta a fost alcătuită dintr-o rochie polo din bumbac sau dintr-un costum de baie purtat alături de un cozoroc sport“, spune Dorothy Constantin. Pentru bărbaţi ea recomandă pentru seară pantaloni lejeri de costum în dungi Regatta, un tricou alb din jerse şi un blaizer.