Travel

La doar 30 de kilometri de Bucureşti, se află pensiunea Rural, o casă tradiţională, dar adaptată zilelor noastre, cu livadă, piscină şi câteva spaţii de relaxare. De toate sunt responsabili Diana şi Alex Sicoe, doi antreprenori stabiliţi fizic în Bucureşti, dar spiritual la Sitaru

04 iun 2021 2017 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

La doar 30 de kilometri de Bucureşti, o curte mare şi prietenoasă găzduieşte o casă veche, tradiţională, renovată şi adaptată zilelor noastre, o livadă, o piscină şi câteva spaţii de relaxare. Este numită simplu, Rural, ca sentimentul pe care îl inspiră, ca mediul în care şi-a găsit locul, ca dorul celor care caută escapade. De toate sunt responsabili Diana şi Alex Sicoe, doi antreprenori stabiliţi fizic în Bucureşti, dar spiritual la Sitaru. În mediul Rural.

Diana încă este angajată într-o companie, iar Alex are un job flexibil, care îi permite să se ocupe de „Rural ai liber la tihnă“ , un business frumos, cum îl descriu cei doi. Proiectul a fost deschis spre închiriere în 2020, însă povestea şi munca din spatele lui datează de acum cinci ani, când cei doi antreprenori au cumpărat terenul pe care se află astăzi casa.

„Acum cinci ani, locurile speciale, de acest tip, erau puţine, însă acum observăm că apar din ce în ce mai multe oferte calitative, cu o arhitectură în spate şi cu o poveste frumoasă.“

Iniţial, visul Dianei şi al lui Alex Sicoe era să încerce un business în agricultura bio. Nu l-au abandonat, însă au ales să revină la el într-un moment mai oportun. Între timp, au descoperit că turismul local, rural este o decizie mai inspirată.

„«Rural ai liber la tihnă» este pentru noi, în primul rând, un proiect de suflet, născut din dorinţa de a da o nouă viaţă unei locuinţe tradiţionale, de a o aduce în contemporan, fără să-i alterăm sufletul şi autenticitatea“, povesteşte Diana.

La 30 de kilometri de Bucureşti, ea şi Alex au vrut să ofere celor care le trec pragul o frântură de tihnă autentică, aşa cum era odată. Tocmai de aceea, casa este clădită de meşterul satului şi îşi păstrează elementele decorative, precum şi uşile şi geamurile originale, iar în loc de parchetul zilelor noastre are duşumea de lemn.

„Tot ce am făcut la Rural, am făcut ca să respecte trecutul şi să se integreze cu mediul: am acoperit terasele cu pânză de iută şi trestie, papură şi stuf, construcţiile noi au primit acoperiş de şindrilă de Moeciu, am împletit din nuiele un umbrar, am decorat cu farfurii de lut lucrate manual de meşteri din Corund şi Horezu.“

Inspiraţia vine din copilărie, când Diana şi Alex Sicoe, „artizanii“ Rural, îşi petreceau vacanţele la bunici. Aşa că, pentru ei, arhitectura, designul românesc tradiţional şi natura sunt surse inepuizabile de idei. Printre altele, sunt foarte ataşaţi de simbolul românesc al trifoiului cu patru foi, aşa că au ales să-l reinterpreteze şi l-au folosit în diverse ipostaze, ca element decorativ în casă.

„Şi obiceiurile vechi ale locului au fost pentru noi sursă de inspiraţie, alegând ca, în loc de lustre, să folosim coşurile vechi de nuiele, originale, cu care se pescuia în canalele şi lacurile din apropiere.“

Familia Sicoe a găsit satul Sitaru mergând cu maşina la întâmplare prin zonă. Nu ştiau de acest loc, dar când au dat peste o casă de vânzare, au început să exploreze împrejurimile şi să caute din poartă-n poartă o proprietate pe placul lor. Aşa au ajuns la spaţiul în care astăzi şi-a găsit locul Rural. Zona are un imens potenţial turistic, spun cei doi antreprenori, din spatele curţii lor pornind unul dintre siturile Natura 2000, Grădiştea - Căldăruşani - Dridu. Siturile Natura 2000 sunt reţele ecologice de arii protejate, al căror scop este menţinerea într-o stare de conservare favorabilă a celor mai importante tipuri de habitate şi specii ale Europei. Rural se află astfel în mijlocul unui peisaj cu păduri, lacuri şi mici delte.

Zona vine la pachet cu multe activităţi de încercat şi locuri de explorat. „În zonă, pe lunca din spatele curţii, se pot face uşoare drumeţii, iar lacurile şi canalele vecine cu noi - Căldăruşani, Dridu, Balta Neagră - sunt «surse» numai bune pentru recreere prin birdwatching (admirarea păsărilor - trad.).“

Pădurile ascund câteva trasee de biciclete care oferă privelişti surprinzătoare, similare cu cele din zona Snagov.

„Ne aflăm, practic, în zona de sud a Snagovului. Aproape de noi este şi mănăstirea Căldăruşani, pe malul lacului cu acelaşi nume, precum şi mănăstirea Balamuci, la zece minute de mers pe jos de noi, în pădurea din spate.“

Înapoi în curtea Rural, pe timp de vară, combinaţia dată de piscină, umbră, zonele de relaxare şi răcoarea din casă este mai valoroasă decât un bilet câştigător la loterie. Un plus îl constituie bucătăria utilată şi zona de grătar, dar şi posibilităţile de a mânca local, autentic, sau chiar de a comanda de la restaurantele care efectuează livrări.

O zi de cazare la Rural costă 30 de euro de persoană în perioada de vârf de sezon, proprietatea închiriindu-se integral. Pensiunea are o capacitate de douăsprezece locuri de cazare, dintre care zece în casă şi două într-un cort de tip glamping recent achiziţionat de Diana şi Alex, doar una din numeroasele investiţii făcute până acum. „Investiţia noastră până în prezent se ridică la 100.000 de euro, din fonduri personale şi credit, bornă de la care «we stopped counting» (am încetat să mai numărăm - trad.). Credem că celor care nu ştiu cât intră într-un astfel de proiect li se pare mult, iar dacă i-am spune-o unui antreprenor cu experienţă, ne-ar felicita. Pentru ce am realizat, noi suntem mulţumiţi.“

Când au deschis Rural, Diana şi Alex s-au gândit că vor primi foarte mulţi turişti străini, atraşi de viaţa românească la sat. Şi într-adevăr, a existat interes din partea străinilor, încă de la început. Însă pandemia le-a dat planurile peste cap şi toate rezervările „internaţionale“, din ţări ca Franţa, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii, au fost anulate. În 2020, primul an de funcţionare, circa 200 de oaspeţi s-au cazat la pensiunea din Sitaru.

„Iar pentru că pandemia a schimbat un pic dinamica evenimentelor, curtea noastră s-a dovedit a fi perfectă pentru evenimente mici, intime, relaxate, cu cei mai dragi alături. Am găzduit şi câteva cununii, botezuri şi aniversări, precum şi un brunch cu mâncare gătită de localnici din ingrediente locale, fiecare astfel de eveniment aducând aproximativ 50 de persoane.“

Anul trecut a fost bun din punctul de vedere al rezervărilor, în ciuda pandemiei. Pentru că la Rural nu se poate rezerva doar o cameră, ci casa întreagă, pensiunea a fost aleasă de cei care au vrut să fie în siguranţă, să aibă locul doar pentru ei şi pentru grupul lor.

Acum, când Rural începe să prindă rădăcini, Diana şi Alex Sicoe sunt pregătiţi să mai aştepte un an sau doi, pentru a vedea cum evoluează. Mai ales că sunt şi părinţi de curând, nu se gândesc deocamdată la extindere, ci aşteaptă ca totul să se întâmple la momentul potrivit. Nu exclud însă ca ideea lor, Rural, să fie nucleul în jurul căruia să se ţeasă un model de franciză.

„Ce am făcut noi cu Rural este ceea ce am face şi ca brand pentru turismul ţării - să oferim o experienţă unică în Europa, pentru că ţara noastră are o încărcătură culturală deosebită şi chiar o încărcătură de arhaic aparte. Însă ne dorim ca experienţa să fie adaptată şi condiţiilor moderne.“

Diana şi Alex vor ca experienţa să fie atrăgătoare atât pentru un tânăr plecat să viziteze lumea, cât şi pentru un middle manager care vine cu familia să „guste“ din unicitatea României. O astfel de îmbinare între nou şi vechi, modern şi tradiţional este, de pildă, piscina cu deck din curte, „îmbrăcată“ într-un brâu de lemn cu motivul geometric al rombului din folclorul românesc, care semnifică eternitate. Sau trifoiul cu patru foi reinterpretat în fel şi fel de forme. Sau pur şi simplu starea pe care o ai stând tolănit în curte, cu ochii la stele.