Travel

Au investit în prima şcoală de kiteboarding din România şi acum "fac valuri": Nu ducem lipsă de vânt. Sportul a luat amploare repede şi e în plină expansiune

22 aug 2018 1135 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Între Mamaia şi Năvodari, de câţiva ani doi pasionaţi „fac valuri“ cu o activitate pe care chiar ei au introdus-o în România: kiteboardingul. Fenomenul a prins, aşa că azi există comunităţi, grupuri şi „bisericuţe“, toate devotate unui sport ca un cocktail de adrenalină.

 

„Nu necesită o condiţie fizică deosebită. Necesită timp şi bani, fiind un sport nu tocmai ieftin. În rest, nu sunt restricţii de niciun fel“, spune Dorin Ardeleanu, unul dintre cei doi D ai şcolii de kite D&D Kiteboarding.

În linii mari, kiteboardingul presupune ca practicantul acestui sport să se folosească de puterea vântului prin intermediul unui zmeu pe care îl poate controla astfel încât să se deplaseze pe apă sau pe zăpădă, uneori şi deasupra acestora.

În principiu, kiteboardingul este ca un fel de mix de sporturi extreme pentru că avem aici elemente de wakeboarding, snowboarding, windsurfing şi altele care fac inima să bată mai ceva ca la prima dragoste.

„În 2005 am venit în ţară cu sportul acesta în geantă. L-am cunoscut pe celălalt D (Dorel Aciobăniţei - n.red.) şi am făcut prima şcoală de kite în Mamaia. Aşa am început aici, dar eu am început în 1998 în Grecia şi am avut acolo prima mea şcoala în perioada 2000-2004“, spune Dorin Ardeleanu.

Cei doi instructori au fiecare mai bine de 16 ani de experienţă formând astfel cea mai în măsură echipă să dea lecţii pentru acest sport. Şcoala celor doi se situează între Mamaia si Năvodari, mai precis pe plaja Kazeboo.

„Pe litoralul Mării Negre putem găsi foarte multe locaţii bune pentru a practica acest sport. Am ales una din cele mai bune plaje referitor la practicarea kite-ului, plajă deschisă, vânt constant şi obstacole minime în apă şi pe uscat. Locul ales de noi oferă toate posibilităţile practicării acestui sport la standardele IKO ( International Kite-boarding Organization)“, se arată pe site-ul şcolii de kite.

Cel mai important element în practicarea acestui sport, dincolo de toate echipamentele, rămâne vântul, Dobrogea fiind înzestrată cu una dintre cele mai bune brize la nivel european.

„Putem să spunem că nu ducem lipsă de vânt, la noi, pe litoralul românesc, fiind posibilă practicarea kite-lui cu uşurinţă pe toată perioada verii. Intensitatea vântului la noi pe litoral se situează între 7 şi 17 noduri, ceea ce înseamnă vânt moderat, perfect pentru iniţiere şi nu numai.“

Primăvara este necesară folosirea unui costum de neopren, dar în rest pe timpul verii nu este necesară purtarea vreunui echipament.

„Un curs de bază conţine 10 ore şi se întinde pe 5-7 zile cu vânt. Nu putem duce nici fizic, nici mental mai mult de două ore pe zi. Cursul este de 50 de euro pe oră, având nevoie de minimum 6 - 10 ore. Echipamentele şi tot ce e necesar sunt din partea noastră şi asigurate în caz de accidente sau distrugere“, explică Dorin Arde-leanu.

Statisticile arată că apetititul de experienţe altfel este destul de mare la români. Lucrul se vede cu ochiul liber şi dacă mergi la o scurtă plimbare pe nisipul dintre Mamaia şi Năvodari, unde, în unele zile, nici nu mai poţi ţine numărul zmeielor agitate deasupra apei.

„Sportul a luat amploare destul de repede şi e în plină expansiune. Sunt comunităţi, grupuri, bisericuţe. E bine! Sunt mândru.“