Travel

Călătorii

30 iul 2013 360 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Cele mai spectaculoase călătorii în căutarea expediţiilor subacvatice, pentru „spionarea“ balenelor sau pentru a concura cu vântul, pe kiteboard.

Raja Ampat, Indonezia. Destinaţia a fost inclusă în topul celor mai bune călătorii pentru anul 2013 realizat de National Geographic şi este caracterizată că fiind Amazonul oceanelor. Metaforă sau nu, cert este că diversitatea de specii care pot fi identificate în Raja Ampat este copleşitoare. Simplul fapt că circa trei sferturi din toate speciile de corali cunoscute la nivel global pot fi găsite chiar în acest loc vorbeşte de la sine. Nici la suprafaţă lucrurile nu sunt cu mult diferite, zona fiind renumită pentru multiplele specii de păsări. Treziţi-vă într-o zi la trei dimineaţa şi veţi vedea pe viu dansul inspirat de pasinonalul flamenco pe care pasărea roşie a paradisului îl execută pentru a-şi atrage jumătatea. Vestea bună? Perioada perfectă pentru o vacanţă în acest loc este de la sfârşitul lui septembrie până la începutului lui iunie. După explorarea adâncurilor din Raja Ampat nu trebuie să căutaţi multă vreme un loc numai bun de odihnă între două scufundări. Misool Eco Resort, situat tot în arhipelagul Raja Ampat, este format din 13 bungalow-uri răcoroase, ridicate de mâinile omului şi nu de excavatoare capitaliste, din lemn recuperat. Restaurantul complexului ocroteşte călătorul de căldură printr-o cortină de palmieri de unde, în compania unui cocktail răcoros, se poate admira în siguranţă cum puii de rechin se joacă prin apele ca şi cerul.

Marea Roşie, Egipt. Este adevărat că zilele acestea aura turistică a Egiptului păleşte, dar în adâncuri nimic nu perturbă una din cele mai bune locuri de scufundări din lume. Sute de kilometri de corali, o bogăţie a vieţii marine aproape de neegalat şi apele cristaline fac din coasta egipteană a Mării Roşii una dintre cele mai bune locaţii de scuba-diving de pe planetă, arată un top întocmit la începutul acestui an de Fodors, cel mai mare publisher la nivel global de informaţie turistică în limba engleză. Instructorii foarte buni, vizibilitatea la mari adâncimi, dar şi temperatura plăcută a apei pot spăla pentru câteva zile tot tumultul care răscoleşte Egiptul de ceva vreme. Această zonă poate fi vizitată pe tot parcursul anului, dar cel mai bine este să va rezervaţi această excursie pentru iarnă când temperaturile sunt mai suportabile.

Hervey Bay, Australia. Viaţa marină se poate observa însă şi în alte feluri, nu doar prin scufundare. ìSpionatulî balenelor are deja un club destul de larg de pasionaţi, iar Australia este una dintre destinaţiile care atrag anual un număr semnificativ de astfel de împătimiţi. Hervey Bay este cunoscut ca fiind casa balenelor cu cocoaşă, mamifere a căror dimensiune poate ajunge la 17-18 metri, respectiv 48 de tone. Parcă nicio operă de artă nu se compară cu acest spectacol. Balenele cocoşate se hrănesc numai vara, apoi migrează spre alte locuri pentru lunile de iarnă, unde se înmulţesc şi nasc trăind numai pe rezervele de grăsime acumulate în perioada călduroasă, scriu jurnaliştii de la CNN Travel. Cum Hervey Bay este o destinaţie de top pentru ìdietaî de vară a balenelor, care depăşesc dimensiunea unui autobuz, de la mijlocul lui iulie până la finalul lui octombrie nu aveţi cum să rataţi întâlnirea cu ele.

Tarifa, Spania. Nu există un loc mai bun în Europa pentru practicarea sporturilor de vară care au nevoie de un vânt bun decât Tarifa în Spania. Strâmtoarea Gibraltar formează un tunel perfect de vânt între continentul european şi cel african, ceea ce înseamnă că entuziaştii kiteboardingului sau ai oricărui alt sport care are nevoie de apă şi de vânt pot veni aici pe toată perioada anului pentru a-şi cultiva măiestria. Tarifa a devenit un fel de Mecca a vânătorilor de vânt, şi asta nu numai pentru spanioli sau europeni, ci pentru o lume întreagă.

„Oraşul trăieşte practic cu şi pentru kiteboarding. Oamenii aceia au mai multe magazine dedicate sportului ăstuia decât au magazine de modă. După muncă stau la coadă la autobuzul care îi duce spre plajă şi ai senzaţia - tocmai pentru că fiecare îşi cară echipamentul în spate - că oamenii sunt turişti în oraşul lor“, spune Vlad Nilă, instructor de kite care a vizitat recent oraşul.