Travel

Călătorii- Evadare din urban

03 iun 2013 4423 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Locuri de evadare, cam asta ar trebui să fie noile destinaţii de travel dacă ne ghidăm după tendinţele de anul acesta. Megaoraşele pulsând de viaţă au cedat coroana în favoarea plajelor pustii, insulelor ieşite de pe radarul turismului de masă sau chiar… Bucovina. Atracţia pentru camere de hotel luxoase e încă prezentă, dar asta nu înseamnă că destinaţia finală nu poate îmbrăca şi forma unui cort pierdut într-o pădure deasă.

Villingili, Maldive

„Creativitatea nu curge sub presiune. Nu la mine“, spune Anda Roman, creative

manager al Atelier Anda Roman. În căutarea locului perfect, care alimentează în mod spontan creativitatea, Anda Roman a ajuns pe insula Villingili, din Maldive, un loc pe care îl caracterizează ca fiind „uitat de lume, unde eşti tu, apa şi nisipul, scoicile şi câteva şopârle.“ Ce poţi face aici?

„Plimbarea cu bicicleta pe drumuri albe, înguste, de nisip, spre centrul de yoga, sau un duş în aer liber sub umbra deasă a copacilor, sau culesul de scoici din apă, toate au însemnat o relaxare profundă. Din această stare de relaxare creativitatea se naşte spontan, necerută“, spune Anda Roman.


Phra Nang, Thailanda

Phra Nang este cea mai frumoasă insulă din zona Capului Phra Nang din Thailanda, spune Andreea Căpraru, personal travel planner în cadrul agenţiei Jet Set Planner, care s-a obişnuit să „croiască“ pentru clienţii săi oferte de vacanţe personalizate.

„Aici vei fi surprins de abundenţa de insule complet nelocuite. Iar pentru cei ce doresc lux , aici există şi o plajă exclusivistă. La baza acesteia se află Tham Phra Nang Nok (peştera exterioară a prinţesei), considerată cea mai frumoasă din Thailanda de Sud, unde, conform legendei, locuia prinţesa mării“, mai spune Căpraru.

Tot pentru a ajunge în locuri secrete, lanţurile hoteliere de lux, aşa cum este cazul Fours Seasons, pun la dispoziţia turiştilor excursii pe elefanţi prin junglele Thailandei. După atâta soare, puţină umbră este aproape obligatorie.

 

Tulum, Mexic

Un castel de calcar şi alabastru, aşezat pe culmea unei coline înverzite, pe coasta de est a Peninsulei Yucatan, veghează Marea Caraibelor. Tulum a fost unul dintre ultimele oraşe construite şi locuite de mayaşi, iar azi mai are o populaţie de circa 2.000 de locuitori. Oamenii sunt însă completaţi de sute de specii de păsări şi de animale.

„Cu ani în urmă, marinarii mayaşi se ghidau după lumina de la ferestrele castelului când navigau de-a lungul coastei printre recifele înşelătoare. Declarat de UNESCO, în 1987, monument de patrimoniu mondial, acest ecosistem de mlaştini cu mangrove, lagune cu apă dulce, plaje superbe la ocean, ţinuturi pline cu iarbă şi zone deşertice găzduieşte o populaţie de aproximativ 2.000 de locuitori, dar şi sute de specii de păsări şi de animale“, spune Andreea Căpraru, personal travel planner în cadrul agenţiei Jet Set Planner.

Tot în ideea de a arde toate punţile cu lumea reală, mari lanţuri hoteliere, aşa cum este cazul unităţilor Marriott din Caraibe şi Mexic, au început să pună la dispoziţia clienţilor zone tech-free. Astfel, în nouă hoteluri accesul cu telefoane şi alte dispozitive electronice este interzis.

 

Angra Dos Reis, Brazilia

Căutarea plajei pustii s-a terminat pentru că aceasta este una dintre cele mai frumoase plaje virgine din lume. Angra dos Reis este înconjurată de păduri tropicale, palmieri înalţi, este intimă şi neatinsă de civilizaţie şi tehnologie.

În plus, această plajă este un loc de relaxare perfect dacă vă decideţi totuşi să treceţi şi prin Rio de Janeiro, înainte de momentul 2014, când oraşul va deveni gazda Cupei Mondiale de Fotbal. În plus, ţinând cont de faptul că în 2016 Rio va fi şi gazda Jocurilor Olimpice de Vară, oraşul cunoscut odată mai ales pentru carnavalul său pestriţ este pe punctul de a trece printr-o serie de transformări majore. Brazilia devine astfel o destinaţie aproape obligatorie pentru anul acesta, înainte de a se schimba prea mult.
 

Insulele Ciclade, Grecia

Poate că Grecia deja pare tocită de paşii miilor de turişti care-i trec pragul anual, dar ţara încă mai are câteva insule secrete. Cu un feribot din Santorini, în cel mult o oră se poate ajunge pe insula Folegandros, scut de protecţie împotriva aglomeraţiei, cotidianului şi a ofertelor all inclusive, spun reprezentanţii Jet Set Planner. În total sunt 650 de locuitori, nicio bancă şi doar un bancomat, dar apele sunt atât de limpezi încât chiar şi de la 200 de metri înălţime se pot vedea peştii bucurându-se de transparenţa lichidă. Poate este bine de ştiut şi faptul că plajele din Folegandros se află în top zece la nivel mondial. Diametral opus este Syros, o altă insulă grecească. Deşi este una dintre cele mai mici insule dintre Ciclade, este cea mai dens populată.  Plajele, bucătăria tradiţională, negustorimea de delicii locale fac însă din această destinaţie un loc perfect de evadare în plină vară.

 

Camp Orenda, SUA

Un cort echipat cu paturi king size, cuptoare cu lemne şi un duş în aer liber? Mâncăruri gătite la flacară cum ar fi coaste de porc infuzate de rozmarin şi plăcintă cu mere? Nu, nu suntem într-o pădure, ci undeva lângă New York, unde un resort ceva mai special, Camp Orenda, deschis anul trecut, promite luxul complet în sălbăticie, potrivit The New York Times.

Chiar şi mijloacele de transport se mulează tot pentru a satisface această cerinţă de neconvenţional. De exemplu, turiştii sunt tot mai tentaţi să abandoneze liniile comerciale pentru transportul fluvial în avantajul unor bărci de mici dimensiuni, care se abat însă de la fluxurile principale. Astfel de servicii s-au dezvoltat pe râul Mekong din Cambogia şi Vietnam sau pe firul Dunării.

 

Bucovina, România

Nu trebuie să pleci la mii de kilometri distanţă pentru a evada. Scăparea se află la o aruncătură de băţ, ceva mai mare, ce-i drept..

„O destinaţie potrivită pentru a evada din Bucureşti este Bucovina, care este un loc absolut special“, crede Anda Roman.

Anada Roman nu este singura care preferă farmecul locurilor apropiate, pentru că deja unele agenţii de turism au conceput pachete speciale tocmai pentru redescoperirea României.

Bonsi Travel propune o serie întreagă de pachete în România. „Pe urmele dacilor în Munţii Orăştiei“ trece prin Sarmzegetusa şi ajunge până la cetatea dacică Costeşti sau Blidaru. „Ţara Luanei-Munţii Buzăului“ este un traseu care trece prin cea mai mare concentraţie de locuinţe rupestre din România, în această zonă fiind zece peşteri şi grote uimitoare care conţin dovezi că au fost locuite şi în urmă cu peste 2.500 de ani.