Travel

Care sunt cele mai spectaculoase trasee cu bicicleta şi unde trebuie să mănânci fructe de mare în Chile? Descoperiţi recomandările de travel de la 20 de oameni de afaceri pasionaţi de călătorii. Ep. 4

12 iul 2016 3363 afişări de Roxana Petrescu, Cristina Roşca, Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Unde este cea mai frumoasă plajă din lume şi unde se găseşte un loc de scufundări uluitor? Care sunt restaurantele care sunt destinaţii de călătorie în sine? Care sunt cele mai spectaculoase hoteluri şi cele mai impresionante muzee? Un teren de golf interminabil, un bootcamp sau un loc de yoga excepţional? Noi nu le ştim pe toate, dar suntem curioşi din fire, aşa că am întrebat mai bine de 20 de oameni, antreprenori, executivi, călători pursânge ce recomandări au pentru cel mai aşteptat moment din an, vacanţa. Curiozitatea nu a omorât pisica, ci i-a dat nouă vieţi. Pregătiţi-vă să fiţi inspiraţi!

 

Restaurantul cu pahare de cristal homemade

Horaţiu Vasilescu este directorul executiv al grupului Teilor, lanţul de magazine de bijuterii format în urmă cu aproape 18 ani de antreprenorul român Florin Enache. În contextul în care zilnic Horaţiu Vasilescu este înconjurat de pietre preţioase, executivul a decis să împartă câteva „nestemate“ şi cu cititorii După Afaceri Premium. Este vorba desigur despre bijuteriile culese din călătorii. Pentru restul există 15 magazine Teilor.

„Munţii Făgăraş sunt cu adevărat spectaculoşi şi îi recomand fără ezitare! În mod particular, îmi place traseul către Vârful Moldoveanu, cu urcare pe izvorul râului Doamnei şi coborâre pe la lacul Galbena“, spune Horaţiu Vasilescu.

Dacă vi s-a deschis pofta de mâncare, atunci aflaţi că cele mai bune fructe de mare este posibil să le găsiţi la restaurantele tradiţionale pescăreşti din… Hong Kong.

Pentru o sesiune de relaxare nimic nu se compară cu insula Paxos din Grecia, completată desigur de un prânz la o tavernă din port.

„Se spune că cel mai bun vin este cel băut în compania unor oameni deosebiţi. În contextul acesta îmi amintesc de un vin foarte bun pe care l-am băut în Vicenta la începutul anului alături de colegii mei la restaurantul  Damini“, completează reprezentantul Teilor.

Desertul?

„Baclavaua turcească este «plăcerea mea vinovată», aşa că de fiecare dată mănânc cea mai bună baclava în Istanbul, la unul dintre buticurile din Nuruosmaniye, unde este tot timpul proaspătă.“

După atâtea calorii, poate ar prinde bine o sesiune de surf pe plaja Foz de Lizandro din Portugalia, iar pentru odihnă, Horaţiu Vasilescu recomandă hotelul The Peninsula din Hong Kong.

Revenim pe meleaguri mai apropiate şi încheiem cu un pahar cu vin un pic mai special. Paharul, nu neaparăt vinul.

„În Harrachov, în nord-estul Cehiei, am vizitat un magazin de prezentare al unei fabrici de produse din cristal care avea integrat şi un restaurant de unde se putea privi cum în interiorul fabricii erau făcute manual pahare şi alte obiecte din cristal. Mi-a plăcut foarte mult să pot savura masa, mai apoi să pot cumpăra câteva pahare de cristal după ce am văzut cum au fost făcute.“.

 

Caruselul de trăiri

Manuela Necula, CEO Ogilvy & Mather România, este un globetrotter pursânge, nimic nefiindu-i străin, de la frumuseţea Cambodgiei până la meniul absolut delicios de la pensiunea Casa Lia din Apuseni. La un set de întrebări fulger, răspunsurile au fost la fel de electrizante.

Ce destinaţie de vacanţă recomandaţi?

Cambodgia pentru că mi-a oferit un amestec de trăiri extrem de puternice, îmbinând măreţia Angkor Wat, ineditul călătoriei pe râul Mekong, frumuseţea incredibilă a copiilor, grozăviile din închisorile dictatorului Pol Pot, restaurantul cu unul din cele mai speciale meniuri din toate călătoriile.

Ce restaurant şi ce fel de mâncare v-a impresionat într-o călătorie?

Meniul de Paşte oferit de Pensiunea Casa Lia, din satul Garda, Apuseni. N-am ştiut până atunci că mielul poate fi preparat în atâtea variante şi servit cu atâtea tipuri de garnituri. Toate absolut delicioase.

Care este cea mai frumoasă plajă sau golf în care aţi făcut baie?

Costa Navarino (Grecia).

Ce traseu montan recomandaţi? Dar o destinaţie pentru o călătorie cu iahtul?

Vârful Toaca, din Ceahlău.

Călătorie cu iahtul - Menorca.

Ce insulă v-a plăcut cel mai mult?

Capri (Italia).

Unde aţi băut cel mai bun vin?

Bodega Lopez, Maipu, Argentina.

Unde aţi mâncat cel mai bun desert?

Cea mai bună tartă Tatin, La Cerise sur le Gateau, Aix en Provence.

Recomandaţi un loc pentru surf.

Uluwatu, Bali.

Aţi găsit în vreun oraş un magazin care să vă impresioneze prin creativitate, prin meşteşugul produselor expuse etc?

Un magazin de accesorii lucrate manual din materiale reciclate, pe o străduţă din  Phnom Penh, Cambodgia.

Care este muzeul care v-a plăcut cel mai mult, parcul preferat?

Muzeu - MAMBA Buenos Aires.

Parc - Curtea Fundaţiei Maeght, Saint Paul de Vence, Franţa.

 

Experienţa platoului cu fructe de mare din Chile

Sorin Stoica este coproprietar al Eturia, o agenţie de turism care vinde vacanţe în special în destinaţii exotice şi vacanţe personalizate. Considerăm că introducerea este destul de clară astfel încât să putem trece direct la recomandări.

 

„Dacă este vorba despre o vacanţă de plajă, recomand Maldive, pentru viaţa urbană Saigonul, pentru natură Costa Rica, pentru viaţa sălbatică Tanzania, pentru cultură şi istorie Guatemala, şi pentru food India“, spune scurt Sorin Stoica.

Dacă ajungeţi în Chile, neapărat să vă luaţi un platou cu fructe de mare de la Casa Valdes, din Puerto Varas. „Prospeţime şi gastronomie la cel mai înalt nivel“, spune Stoica.

Pentru cei care preferă vacanţele active, atunci poate un drum cu bicicleta prin Bagan, Myanmar, este soluţia potrivită. Celor pasionaţi de călătoriile cu iahtul, Sorin Stoica le propune Galapagosul, iar celor care iubesc traseele montane Inca Trail din Peru pentru o călătorie pe urmele vechilor incaşi.

Personal însă, chiar mâine ar pleca în Zanzibar, pentru savoarea inconfundabilă a locului. Poate ar mânca din nou un desert în Jaipur, India, şi ar bea un pahar cu vin în Santiago de Chile.

Pentru odihnă recomandă Carnoustie Kerala, India ca resort wellness, Four Seasons Mauritius ca resort de plajă şi ITC Jaipur ca hotel de oraş.

Dacă aveţi poftă de shopping, există desigur malluri în fiecare oraş, dar nu despre asta este vorba în călătorii, nu?

„Zona lacului Atitlan din Guatemala

m-a impresionat prin ingeniozitatea artizanilor locali“, mărturiseşte Sorin Stoica.

Când vine vorba însă de muzee, puţine se pot compara cu remarcabilul Luvru, iar ca o propunere pentru parc, câştigător iese Hyde Park din Londra.

 

O călătorie către Nord

Srdjan Kovacevic este un antreprenor sârb care a pus România pe harta luxului mondial la începutul anilor ’90, aducând de-a lungul anilor la Bucureşti branduri precum Ermenegildo Zegna, Max Mara sau Emporio Armani. Recent el a predat franciza brandului Max Mara către o companie din Ungaria care deţine aceeaşi franciză şi pe piaţa vecină. El mai deţine Alsa Uomo şi Emporio Armani.

 

Care este cea mai exotică destinaţie turistică în care aţi ajuns? Cu ce v-a cucerit?

Insulele Swalbard sau Spitz­bergen în limbă germană sunt o destinaţie impresionantă. De aici au pornit la începutul secolului al XX-lea toate expediţiile către Polul Nord. Natura este sălbatică, sunt foci şi urşi polari la fiecare colţ. Gheaţa care pluteşte în ocean, soarele de august care „durează“ o zi întreagă, zi cu soare dar cu „dinţi“ şi Articul sunt de neuitat.

Care este hotelul din lume care v-a impresionat cel mai tare şi cu ce?

Aş aminti aici hotelul Anasa din Polis, Cipru. Este de fapt o veche mânăstire transformată în hotel. 

Unde aţi prins cel mai frumos apus din lume?

În Key West, SUA. Este reţeta perfectă pentru o călătorie romantică, presărată cu Margerita şi Mohito.

Unde aţi băut cel mai bun vin?

În Korcula, Croaţia. Vinul este Poship de la vinăria Krajancic. Este vorba de un vin alb, aromat şi puternic. Are 14% alcool şi este rar întâlnit la un vin alb. Krajancic e o vinărie mică, ce creează un vin special. Dacă ar fi să am posibilitatea să mai aleg încă un vin aş alege fie Poship Marco Polo sau St Katerina. Ambele supreme.

Unde aţi mâncat cel mai bun desert?

În Oban, Scoţia. Este vorba de un delicios Mousse au chocolat.

Recomandaţi un loc de pescuit, un teren de golf, un resort de yoga, un hotel spectaculos.

Aş recomanda un oraş, mai exact Hoi An, din Vietman. Este un oraş romantic şi ascuns, un oraş despre care puţini ştiu cât este de frumos.

Care a fost cea mai impresionantă şedinţă de shopping şi de ce?

Pentru shopping aş alege întotdeauna New York. Este colorat şi inspirant. Pentru shopping de un alt fel, recomand pieţele din Bang­kok. Sunt amazing!!

 

 

Recomandări pentru zâmbetul perfect

Oana Taban este CEO şi fondator al grupului de clinici Dent Estet, o afacere care a încheiat anul trecut cu un rezultat de 5,5 milioane de euro. Medic stomatolog de profesie, şi-a deschis primul cabinet propriu în 1999, la şase ani de la terminarea facultăţii. Iubeşte în continuare Iaşiul, dar recomandările sale de travel dezvăluie un călător entuziast, nu unul care doar bifează destinaţii, ci unul care culege învăţăminte.

„Pentru mine locul ideal este Hawaii. Aici am văzut cele mai frumoase plaje din lume, cu nisip alb, acoperite de valurile spectaculoase ale Pacificului. Recifele de corali şi vieţuitoarele de aici reprezintă un spectacol de culoare, foarte plăcut ochiului şi sufletului. Toate îmi sunt atât de proaspete în memorie.“

Şi pentru că tot a venit vorba de spectacol, Oana Taban recomandă restaurantele Nobu, unele dintre cele mai cunoscute restaurante japoneze din lume, pentru exaltarea papilelor gustative.

„Reprezintă un mix perfect între „noul stil“ (new style) al bucătăriei japoneze cu lumea chic pe care o întâlneşti de fiecare dată aici. De exemplu, restaurantul Nobu din New York este deţinut de Robert De Niro, care are o strânsă relaţie de prietenie şi afaceri cu chef-ul Nobu Matsuhisa.“

Admite că are şi o plăcere vinovată, aceasta fiind tortul Pavlova.

„Acest desert are şi o poveste specială, fiind dedicat celebrei balerine Ana Pavlova, în anii 1926, în timpul unui turneu în Australia şi Noua Zeelandă. În viitor îmi doresc să ajung să gust acest desert chiar la el acasă, în Australia.“ Odată pornită din nou la drum, Oana Taban recomandă Carmel-by-the-Sea, un loc aflat la câteva mile de San Francisco.

„Este una dintre bijuteriile californiene pe care le ador. Drumul până aici este extrem de pitoresc, cu peisaje spre ocean care îţi taie răsuflarea. Acest loc oferă o varietate incredibilă, de la galerii de artă, cine în restaurant de top, activităţi nautice şi sportive, până la degustări de vinuri în crame alese. Carmel, acest orăşel extraordinar de pe coastă, este una dintre recomandările mele de top pentru cine vrea să ia contact cu California.“

 

Doza de altceva

Andreea Constantin este proprietarul şi designerul brandului de modă Rhea Costa. Acesta este unul dintre cele mai cunoscute branduri din moda locală, făcându-şi loc de-a lungul ultimilor ani şi în dressingul unora dintre cele mai cunoscute actriţe, cântăreţe şi fotomodele din lume.

Care este cea mai exotică destinaţie turistică în care aţi ajuns? Cu ce v-a cucerit?

Cuba m-a cucerit prin simplitate şi realitate. Am simţit că e reală, cu bune şi rele, nu doar un loc forţat „perfect“, pentru turişti. Nu sunt un fan al vacanţelor de relaxare, doar cu apă şi plajă, iar Cuba a avut fix doza de „altceva“ de care aveam nevoie. În plus, cred că am mers în momentul potrivit, chiar cu puţin timp înainte de a-şi „deschide“ porţile.

Care este hotelul din lume care v-a impresionat cel mai tare şi cu ce?

M-am îndrăgostit de Four Seasons Marrakesh, care a şi devenit experienţa etalon în ceea ce priveşte calitatea serviciilor, personalul şi atmosfera. Aici am descoperit mirosul de floare de portocal, care m-a cucerit.

Unde aţi găsit cel mai frumos apus din lume?

Cel mai frumos apus văzut şi trăit cu toate simţurile a fost în Santorini. Tot în Santorini am văzut şi cele mai spectaculoase răsărituri soare, „on the rock“ în Imerovigli, de pe terasa camerei.

Care este, în opinia dvs, cel mai bun vin?

Cea mai nouă descoperire a fost un vin alb Vernaccia, la San Gimignano, în Toscana.

Unde aţi mâncat cel mai bun desert?

Îngheţata de susan negru descoperită în Shanghai a fost cel mai interesant desert, o adevărată experienţă senzorială, chiar dacă aspectul este de... noroi. Am luat chiar şi a doua porţie, ceea ce nu se întâmplă des atunci când este vorba de desert.

Recomandaţi un loc de pescuit, un teren de golf, un resort de yoga, un hotel spectaculos.

Recomand un resort de detox&yoga, Lifeco Antalya, este un loc simplu, cald, cu atmosferă relaxată, dar profesionistă. Mi-a plăcut mult experienţa de aici, dar şi oamenii.

Care a fost cea mai impresionantă şedinţă de shopping şi de ce?

Fac shopping rar în călătorii, în general shopping de accesorii. Cred că cea care mi-a rămas întipărită este atunci când „m-am trezit“ în LA într-un magazin outlet, cu accesorii, care avea foarte multe modele de încălţăminte, de la branduri diferite, măsura mea. A fost şi singura dată când am făcut shopping emoţional - recunosc că din cauza entuziasmului de moment am cumpărat şi câteva perechi de pantofi pe care nu le-am purtat niciodată.