Travel

Ce trebuie să ştii dacă vrei să investeşti în sectorul imobiliar din Dubai? "În Dubai, trebuie să nu te laşi atras de marketingul făcut de unii dezvoltatori"

05 oct 2022 458 afişări
Din aceeaşi categorie

Articol cu conţinut publicitar.

Dubaiul, cel pe care îl ştim cu toţii astăzi, s-a dezvoltat, la propriu, din nisip şi piatră seacă.

Un oraş al viitorului, el s-a ridicat semeţ, în doar câteva decenii, în inima unui deşert arid şi nemilos. Dar, ca orice organism viu, emiratul este într-o perpetuă dezvoltare, pe orizontală şi pe verticală, încercând să atingă noi culmi, la propriu şi la figurat.

La tot acest proces, sectorul imobiliar pune o cărămidă importantă. De fapt, pune mai multe, pentru că zi şi noapte se construieşte în Dubai, indiferent de contextul economic, de cel sanitar sau geopolitic. Emiratul creşte văzând cu ochii. Iar în aceste condiţii, marcate de o efervescenţă incredibilă, executivul Fady Friberg, managing partner al companiei Platinum Square Real Estate din Dubai, explică de ce investiţiile imobiliare în acest oraş sunt o alegere inspirată pentru investitorii din zona Golfului, pentru cei din India, dar şi pentru europeni, inclusiv pentru români.

„În fiecare an, Dubaiul atrage tot mai mulţi turişti şi investitori, oferind servicii de înaltă calitate, infrastructură şi un mediu stabil pentru afaceri“, spune Fady Friberg.

Antreprenorul locuieşte în Dubai de peste 14 ani, perioadă în care şi-a dezvoltat un business în sectorul imobiliar, compania Platinum Square Real Estate, care numără astăzi circa 30 de agenţi, cu birouri atât în emirat, cât şi în Italia şi Slovacia.

„Suntem în continuă expansiune, urmând să deschidem un birou şi în România“, adaugă el.

De altfel, Fady Friberg nu e străin de piaţa locală. Antreprenorul de origine irakiană, cu cetăţenie suedeză, a trăit în România în perioada 1997-2001. Mai mult, e căsătorit cu o româncă, împreună cu care are o fiică.

Acum, ei locuiesc în Dubai, una dintre cele mai vizitate destinaţii ale lumii – cu peste 16,7 milioane de oaspeţi în 2019, ultimul an de dinainte de pandemie şi cel mai relevant pentru sectorul turismului – şi, totodată, una dintre cele mai apreciate destinaţii pentru investiţii de la nivel global.

În acest context, sectorul imobiliar este în plină dezvoltare, zgârie-nori ce par că vor să se apropie tot mai tare de cer ridicându-se peste noapte. Indiferent de condiţiile economice şi politice din lume, în Dubai se construieşte.

„Dubaiul oferă o gamă variată de apartamente, vile, penthouse-uri, acestea fiind accesibile aproape oricărui buget. Evident, zonele de top precum Downtown Burj Khalifa, Dubai Marina sau Palm Islands sunt mai scumpe decât alte opţiuni, adresându-se unui anume client.“

În funcţie de zonă, spune Fady Friberg, un apartament în Dubai poate începe de la 150.000 de euro. Preţul urcă însă vertiginos către câteva milioane de euro, mai ales în zonele amintite anterior, care sunt totodată cele mai populare din emirat, mai ales pentru străini. Când vine vorba de preţ, contează şi dacă este vorba de un imobil nou sau vechi, cine este dezvoltatorul şi ce servicii adiacente oferă proiectul respectiv.

„Ideal, mai ales pentru Dubai, ar fi să alegem o zonă cu un număr limitat de proprietăţi disponibile.“ Câteva exemple ar fi Downtown, Dubai Creek, Beach Front, Palm Jumeirah şi Business Bay. Toate acestea sunt şi pe lista vizitatorilor şi astfel, ar trebui să fie şi pe cea a investitorilor.

„Fiind un oraş cosmopolit, Dubaiul atrage vizitatori din toate zonele lumii, însă topul investitorilor este condus de oameni de afaceri şi executivi din India, zona Golfului şi Europa.“

Pe lista investitorilor interesaţi de sectorul de real-estate din Dubai se numără şi tot mai mulţi români, care şi-au îndreptat atenţia către emirat cu precădere în ultimii doi ani, cei marcaţi de pandemia de COVID-19, dar şi de o lichiditate ridicată în piaţă.

„Interesul românilor pentru piaţa imobiliară din Dubai a crescut odată cu pandemia. Am remarcat un nou val cu ocazia războiului din Ucraina. Am văzut un flux ridicat de cereri pentru apartamente şi vile venind dinspre România“, explică Fady Friberg.

El crede că aceste interes este justificat de faptul că, fiind o ţară stabilă atât din punct de vedere economic, cât şi politic, sectorul imobiliar din Dubai nu este afectat ca în alte părţi.

Emiratele Arabe Unite este o ţară formată din şapte emirate, dintre care Dubaiul este atât cel mai cunoscut, cât şi cel mai popular. Acesta a cunoscut totodată şi cea mai rapidă dezvoltare, pe parcursul câtorva decenii reuşind să devină un oraş al viitorului, un centru de afaceri, o destinaţie turistică de top şi o atracţie pentru investitori.

„Pentru investitorii din sectorul imobiliar, un alt avantaj, dincolo de stabilitatea ţării, ar fi taxele zero pe profitul generat din chirii şi revânzarea propietătii.“

Fluxul mare de turişti generează un venit ridicat din chiriile pe termen scurt, plus că populaţia este în continuă creştere, ajungând azi la 3,5 milioane de locuitori, adaugă antreprenorul.

În ceea ce priveşte oaspeţii care vin aici în vacanţă sau în călătorii de business, aceştia au petrecut, în medie, în 2019, circa 3,5 nopţi, gradul de ocupare al facilităţilor de cazare (în special hoteluri), fiind de 75%, conform Dubai-online.com. Cifrele au scăzut în anii care au urmat din cauza pandemiei, însă 2022 se anunţă a fi începutul unei noi perioade de efervescenţă.

Când vine vorba de numărul de locuitori din Dubai, Fady Friberg remarcă o creştere. Spre deosebire de România, de unde anual pleacă sute de mii de oameni, cu precădere către Occident, în emirat, numărul celor care se mută aici e tot mai mare.

Pe de-o parte, sunt tot mai multe companii care îşi dezvoltă sedii regionale în Dubai, iar ele atrag expaţi care se relochează împreună cu familiile.

Pe de altă parte, e vorba de forţa de muncă venită, cu preponderenţă din Asia, cea care ridică majoritatea investiţiilor, în frunte cu cele imobiliare.

Pandemia a avut un impact pozitiv asupra pieţei imobiliare din Dubai, faptul că lumea a lucrat de acasă şi a petrecut mai mult timp la interior a dus la o creştere a cererii pentru apartamente mai spaţioase, pentru case şi vile, spune antreprenorul. El adaugă că, deşi contextul actual e marcat de multe incertitudini, de la inflaţie la război, sectorul de real-estate va continua să fie unul dintre cele mai sigure, un refugiu în vremuri dificile, şi nu orice refugiu, ci unul profitabil.

„Investiţiile în imobiliare, dacă sunt făcute corect şi obiectiv, oferă o siguranţă şi o rentabilitate superioare altor investiţii. Ele nu se devalorizează precum acţiunile bursiere sau cryptomonedele, oferă un venit stabil şi uşor de gestionat. Iar dacă este realizată bine, o proprietate poate fi vândută rapid, în caz că investitorul are nevoie de lichiditate.“

Făcând o comparaţie între piaţa imobiliară din România şi cea din Dubai, Fady Friberg spune că dincolo de sistemul de taxare mai bun în emirat, există şi alte diferenţe.

„Spre exemplu, în ceea ce priveşte organizarea, în Dubai nu există proiecte fără infrastructură sau servicii, cum, din păcate, vedem în România. Aici, totul este făcut după o viziune clară, studiată. Totul este analizat încă dinainte de a se decide dezvoltarea unei zone.“

Un mare avantaj în modul în care se desfăşoară lucrurile îl reprezintă interesul mai multor naţionalităţi de a cumpăra proprietăţi în Dubai.

„Iar totul poate fi făcut online, aceasta simplificare nu o găsim în România.“

Totuşi, el aminteşte că fiind o pipaţă nouă - pentru un investitor din România -, cu o dinamică specială, este uşor să greşeşti. De aceea, trebuie să ai alături consultantul potrivit, în Dubai fiind foarte mulţi agenţi, iar unii chiar neautorizaţi.

Platinum Square Real Estate este o companie cu experienţă pe piaţa imobiliară din Dubai, care acum caută să îşi dezvolte nu doar reţeaua de vânzări, ci şi portofoliul de servicii conexe achiziţiei de apartamente, precum finanţările, deschiderea de societăţi, aplicarea pentru rezidenţă, realizarea de contracte de chirie pe termen lung ori scurt, implementarea de sisteme smart home.

„În Dubai, trebuie să nu te laşi atras de marketingul făcut de unii dezvoltatori, trebuie să analizezi bine piaţa şi zona. Totuşi, în cazul unei achiziţii bune, trebuie să fii gata să acţionezi rapid, dat fiind că unele proprietăţi se vând în doar 1-2 ore. Nu ai timp să te gândeşti, trebuie să deblochezi fondurile, să operezi schimbul valutar şi să tranferi banii. Singur e greu, de aceea e nevoie de un agent potrivit“, conchide Fady Friberg.