Travel

De gustibus disputandum

24 feb 2012 1226 afişări de Roxana Pricop, Razvan Muresan
Din aceeaşi categorie

Când şi-a deschis un nou restaurant în cadrul com­plexului hotelier MGM Grand, una dintre cele mai luxoase clădiri de pe Las Vegas Boulevard, bucă­tarul francez cu cele mai multe stele Michelin, Joel Robuchon, le reproşa americanilor că bucatele din meniuri sunt aceleaşi indiferent de anotimp şi că îşi propune în primul rând să diversifice oferta culinară: "Când am ajuns prima oară în SUA, am văzut că restau­rantele nu ţin cont de sezon şi tot timpul mâncarea e aceeaşi. În plus, se amestecă prea multe arome. Nu poţi avea mai mult de trei arome într-o mâncare bună".

Robuchon avea parţial dreptate, de unde şi succesul ulterior al restaurantului, însă trebuie să laşi Cezarului ce-i al Cezarului.

"Ce-mi place la bucătăria noastră e că prepararea presupune socializare, în special grătarul. În România , nu vă spun de câte ori am fost dat afară dintr-o bucătărie", povesteşte Chris Worman, originar din New Mexico, SUA şi director de comunicare şi pro­iecte speciale pe Europa la TechSoup Global şi manager la TechSoup Ro­mânia (cel mai mare ONG de IT din lume).

"Bucătăria americană este un domeniu destul de divers: de la tocăniţa de peşte din Nord-Est la iuţeala ardeilor din Sud-Vest, trecând bineînţeles prin barbeque. Pre­feratele mele sunt felurile picante din Sud-Vest şi grătarul. În ambele cazuri, secretul unei mese reuşite este să ai răbdare. Multe dintre aceste feluri de mâncare sunt gătite pe îndelete, timp de câteva ore până când carnea se desprinde pur şi simplu de pe os şi e pătrunsă de aromă. Ce apreciez cel mai mult la preparatele din Sud-Vest sau la BBQ este amestecul de condimentat cu dulce. Un chili bun e echilibrat de pâinea de porumb, de exemplu. Felul meu preferat de mâncare este Carne Adovada, carne de porc gătită în stil New Mexico, cu chili", încheie directorul american.

Revenind la bucătăria franţu­zească, Pascal Jean, director general Epoque Hotel, spune că printre cele mai bune feluri de mâncare din lume, pentru el, sunt clătitele franţuzeşti.

"Acel aluat subţire, crocant, care merge la fel de bine cu umplutură dulce sau sărată; crêpes sucrées sau salées sunt printre preferatele mele, deoarece nu te poţi plictisi niciodată de ele. În Franţa avem şi Ziua Clă­titelor, iar acasă în copilărie o sărbă­toream fără greş, este pe 2 februarie şi se numeşte «la Chandeleur». De fapt atunci sărbătorim din punct de vedere religios prezentarea pruncului Isus la templu şi purificarea Fecioarei, dar ca tradiţie laică facem clătite şi ghicim cât de prosper va fi anul."

"Îmi place la fel de mult şi «Coq au vin». Ca să iasă bun, cocoşul trebuie ţinut la marinat în vin de Burgundia o zi întreagă şi apoi gătit molcom jumătate de zi. Esenţiale sunt cali­tatea ingredientelor şi grija pentru menţinerea temperaturii potrivite. Coq au vin era nelipsit de la reu­niunile de familie", încheie Pascal.

În ultima vreme însă, când Franţa şi Statele Unite se ceartă în războiul gastronomic, China câştigă. Nu doar în gastronomie, dar asta e altă dis­cuţie.

Richard Wang, vicepreşedintele chinez al grupului internaţional F&JSpe­cialty Products, spune că "secretul în gastronomia chineză este că ai nevoie de ingrediente chinezeşti pentru a găti tradiţional: sarea, sosul de soia şi ingredientele proaspete au o mare influenţă în bucătăria chi­nezească".

"Ca să mănânc aproape ca acasă, în Bucureşti mă duc la «Oraşul interzis» şi «Shanghai Garden», însă acestea sunt doar pe jumătate restau­rante chinezeşti pentru că preparatele sunt gătite după preferinţele clien­ţilor locali. Preparatele mele preferate sunt carnea de porc cu sos dulce şi acru, pui Gong Bao, pacheţele primă­vară şi orez prăjit cu ou".

La fel de exotică precum bucă­tăria chinezească (nord-estul Indiei este puternic influenţat de bucătăria din China) şi la fel de departe de cele trei arome esenţiale ale lui Robuchon este gastronomia indiană care se bazează pe varietatea şi bogăţia condi­mentelor şi aromelor pentru "a crea dependenţă", după cum spune Mukul Pal, directorul indian al companiei de consultanţă Orpheus Capitals.

"Indiferent dacă te afli în India sau în altă parte, gastronomia indiană este exotică şi creează dependenţă, nu doar pentru că gustul devine mai bogat pe măsură ce mănânci dar mai ales graţie bogăţiei şi varietăţii de condimente pe care le găseşti în India."

Felurile preferate ale directorului indian sunt preparatele din Nord, pe care în România le-a întâlnit în două restaurante, Kumar's Agra Palace din Bucureşti şi Indigo din Cluj.

Iar pentru a reveni pe teritoriu european, englezii au un singur lucru de spus, cel puţin despre mâncarea lor tradiţională din Bucureşti. "Mi-ar plăcea să găsesc în pub-urile cu spe­cific englezesc din România plăcinte bune, nu moi", spune Robert Luke (ţara de origine: Anglia), director general la compania de private equity GED, care ar încerca oricând un pui prăjit bun şi o plăcintă cu ciuperci ca acasă.