Travel

Editorial După Afaceri Premium: Sunt oameni care cred în Univers şi în karmă. Alţii vorbesc despre ştiinţă, despre fizică cuantică şi despre Big Bang. Bănuiesc că, în final, fiecare trebuie să creadă în ceva. Indiferent în ce

30 aug 2019 1102 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Sunt oameni care cred în Univers şi în karmă. Alţii vorbesc despre ştiinţă, despre fizică cuantică şi despre Big Bang. Pe primii, cei din urmă îi sperie, li se pare că vorbesc o limbă complet străină. E ca atunci când un poet încearcă să descifreze un limbaj de programare. În sens invers, scepticii, realiştii cum îşi spun ei, îi vor privi pe ceilalţi cu ochiul indulgent cu care priveşti un copil care are încă naivitatea caracteristică vârstei. Vor lua, poate, în derâdere romantismul exagerat al celor care cred în soartă şi în faptul că viaţa îşi urmează cursul orice ar fi.

Eu - în mod amuzant - mă găsesc la intersecţia celor două lumi. Acum câţiva ani aş fi râs când cineva ar fi folosit termenul de Univers pentru a defini un concept vag de experienţe ce nu pot fi explicate ştiinţific. În ultimii ani am ajuns să zic (şi să cred) că un medicament e mai eficient în cazul unui optimist decât în al unui pesimist care are aceeaşi suferinţă. Mi se pare amuzant că, într-o anumită măsură, am ajuns la vorbele lui Marquez (Gabriel Garcia): „Niciun medicament nu poate vindeca suferinţa pentru care fericirea nu este leac“ („No medicine cures what happiness cannot“). Universul nu mai pare nici el atât de străin. Bănuiesc că, în final, fiecare trebuie să creadă în ceva. Indiferent în ce.

Dacă astăzi m-ar întreba cineva în ce cred, aş zice că în cărţi şi în călătorii. Pentru că doar ele îţi permit să trăieşti 1.000 de vieţi într-o singură viaţă. Şi mai cred în oameni şi în suflete pereche.

Îmi spunea recent un amic că a văzut pe cineva care îmi semăna fizic foarte bine şi îmi amintesc că am râs. Mi s-a părut imposibil. Câteva săptămâni mai târziu citeam un interviu (ce apare în paginile acestui număr al revistei) cu parfumierul francez Sonia Constant şi cu fiecare nouă replică, cu fiecare poveste, mă simţeam ca şi când citeam ceva despre mine, viaţa mea şi pasiunile mele. Atunci m-am gândit că poate, la fel de bine, şi fata pe care prietenul meu a confundat-o la prima vedere cu mine chiar îmi seamănă. De astă dată, fizic.

Există oameni care îşi caută toată viaţa sufletul pereche, crezând că aşa îşi vor găsi împlinirea în dragoste. Eu l-am găsit - întâmplător - în paginile acestei reviste. A fost vorba de un parfumier necunoscut care mi-a confirmat că e important să faci în viaţă fix ce te face fericit; pe mine, să-mi iau lumea-n cap şi să scriu despre asta!

Dacă v-am convins sau, din contră, dacă nu, îmi puteţi scrie.

Putem dezbate despre lume şi viaţă, iar cel mai des mă găsiţi la cristina.rosca@zf.ro. Asta când nu sunt pe alte meleaguri (unde caut conexiune, dar nu la telefon sau internet).