Travel

Elon Musk - omul care va face posibilă popularea multiplanetară

24 nov 2011 2307 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie
Elon Musk - omul care va face posibilă popularea multiplanetară

Elon Musk revoluţionează trei industrii în acelaşi timp - auto, energetică şi călătoriile în spaţiu. Omul de afaceri este cofondatorul companiei Tesla care produce maşini electrice, este director şi cel mai important investitor în Solarcity, furnizor de panouri electrice, şi în plus, se pregăteşte să construiască o rachetă spaţială care poate fi reutilizată, pentru popularea multiplanetară.

Musk este originar din Africa de Sud şi a absolvit facultatea din Pennsylvania cu diplomă în afaceri şi fizică. Apoi s-a înscris la un doctorat la Stanford dar a renunţat după doar două zile pentru a-şi lansa împreună cu fratele său compania Zip2, denumită mai târziu Compaq, care s-a vândut ulterior cu 300 de milioane de dolari. Deşi de pe urma tranzacţiei omul de afaceri putea să se retragă liniştit pentru toată viaţa, undeva pe o insulă, a decis să salveze lumea. În 2002 Musk a lansat compania SpaceX în încercarea de a construi o rachetă care poate fi reutilizată, pentru multiple călătorii în spaţiu. Musk a lansat prima rachetă Dragon, cu sistem Falcon 9 în decembrie 2010, asistat din camera de control de o echipa formată din doar 10 oameni. Racheta a aterizat undeva pe fundul Oceanului Pacific însă inginerul a contractat încă 30 de lansări în valoare de 3 miliarde de dolari (dintre care 1,6 miliarde de la NASA) şi a demonstrat că nu se va da bătut până când nu va afla de ce e nevoie pentru a putea transporta întreaga omenire pe alte planete.

În urmă cu doar trei ani planurile sale au fost puse în pericol, primele trei rachete construite nu au putut fi lansate iar Tesla era aproape de faliment. În loc să se retragă omul de afaceri l-a concediat pe CEO-ul companiei, a revendicat funcţia şi a investit 75 de milioane de dolari din banii care-i rămăseseră pentru a resuscita compania producătoare de maşini electrice. Astăzi SpaceX e profitabilă, SolarCity e "cash positive" iar Tesla va fi la fel odată ce va scoate pe piaţă noul model electric de sedan cu şapte locuri.

Cel mai mare vis al lui Musk rămâne însă să vândă o călătorie pe Marte pentru preţul unei case din California.

Citiţi mai multe detalii aici.