Travel

GALERIE FOTO: Cum arată Mauritius, insula din Oceanul Indian despre care scriitorul Mark Twain spunea: „Mauritius a fost creat primul şi după aceea paradisul. Iar paradisul a fost copiat după Mauritius”

16 dec 2019 1842 afişări de Mădălina Dediu Panaete
Din aceeaşi categorie

„Mauritius a fost creat primul şi după aceea paradisul. Iar paradisul a fost copiat după Mauritius”, spunea scriitorul Mark Twain despre insula din Oceanul Indian care rivalizează cu destinaţii precum Maldive sau Seychelles. Ai crede că omul care i-a dat viaţă personajului Tom Sawyer a exagerat puţin când a spus asta, însă odată ajuns în insulă vei avea nevoie de doar câteva ore să-l crezi pe cuvânt.

Dacă priveliştea care ţi se aşterne la picioare încă din avion nu e suficientă să te convingă că vei ateriza în unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pământ, atunci mixul de culturi şi peisaje de la sol va fi cu siguranţă cel care te va cuceri definitiv şi irevocabil.

Recifurile de corali din jurul insulei au făcut ca apele Oceanului Indian să aibă mai multe tipuri de nuanţe de albastru decât apar în orice registru oficial cromatic, iar de sus, imaginea de ansamblu te lasă fără cuvinte. Ar trebui să se facă un catalog special cu aceste zeci de tonuri astfel încât atunci când le arăţi prietenilor, ei să înţeleagă ce vrei să zici. Şi anume că apa poate fi mai albastră decât cred ei. Nici măcar Photoshop-ul (program de editare de fotografii) nu poate rivaliza cu natura.

Ajuns cu picioarele pe pământ, afli că insula oferă o multitudine de opţiuni pentru petrecerea timpului - nu este doar o destinaţie de plajă cum ai putea crede la prima vedere. Acest mix de activităţi a făcut ca Mauritius să devină destinaţia preferată de vacanţă a francezilor de exemplu, care au zboruri directe spre insula din Oceanul Indian. Din Bucureşti, ai mai multe variante de zbor, dar cu escală în Istanbul, Frankfurt sau Paris.

Din aeroportul Sir Seewoo­sagur Ramgoolam, care poartă numele unui fost prim-ministru şi important om politic de pe insulă, turiştii se răspândesc rapid de-a lungul coastei şi mulţi dintre vizitatori nu se mai revăd niciodată sau doar la plecare, tot pe aeroport, dat fiind că Mauritius se întinde pe o suprafaţă de circa 2.000 km pătraţi, adică aproape cât Tenerife, dacă ar trebui s-o comparăm cu o insulă din Europa.

Mauritius a fost descoperită de un portughez, iar apoi a fost pe rând colonie olandeză, franceză şi britanică, ceea ce a transformat insula în una bogată pentru regiunea în care se află.

Nu-i de mirare că mai mult de 200 de hoteluri, majoritatea de patru şi cinci stele, primesc anual 1,3 milioane de turişti adică tot atâţia cât locuitori are insula. Iar majoritatea vin între lunile noiembrie şi martie, adică în sezon. Locuitorii din Mauritius vorbesc creola, limba locală, dar şi franceză şi engleză.

„Insula îmbină cu succes un sejur relaxant la plajă cu vizite în natură, diverse sporturi nautice şi experienţe autentice; este o desti­naţie foarte potrivită pentru familiile cu copii, dar şi pentru luna de miere sau pentru pasionaţii de sporturi nautice, fiind accesibilă tot timpul anului – pe scurt este o destinaţie pentru toate gusturile. Turiştii pot explora parcurile naţionale, pot opta pentru croaziere pe mare, vizite de shopping şi experienţe culinare autentice“, spune Sorin Stoica, CEO al agenţiei de turism Eturia care oferă sejururi aici.

Plajele din Mauritius au nisip alb sau galben şi chiar dacă nu este cel mai fin pe care l-am simţit sub tălpi până acum, îţi oferă la fiecare pas posibilitatea de a vedea bucăţi mici de coral. De altfel, recifurile de coral sunt adevărate atracţii pentru pasionaţii de sporturi nautice, mai ales că în Mauritius această barieră naturală ţine departe rechinii. Insula vecină Reunion, de exemplu, nu este atât de norocoasă. Tot bariera de corali face ca valurile la ţărm să nu fie foarte mari, ceea ce îţi permite să te scalzi fără probleme în apele azurii.

Mauritius este o insulă perfectă pentru o vacanţă într-o destinaţie călduroasă atunci când la noi frigul pune stăpânire pe termometre.

Iar insula din Oceanul Indian a beneficiat din plin de pasiunea străinilor pentru acest colţ de paradis astfel încât aici s-au ridicat resorturi care concurează cu cele mai de lux hoteluri din ţările arabe. Şi fiecare hotel încearcă să-şi atragă clienţii în felul său, unele punând accent pe reciclare aşa cum este hotelul SALT din estul insulei, care oferă turiştilor o experienţă cu totul diferită faţă de altele de pe insulă. Camerele nu au televizor, astfel încât să te bucuri de peisaj, materialele folosite chiar şi pentru realizarea papucilor şi a halatelor sunt reciclabile, iar hotelul nu foloseşte plastic nici chiar pentru a furniza apă oaspe­ţilor. Fiecare client primeşte o sticlă din inox inoxidabil pe care o foloseşte să-şi ia apă de la robinet.

Altele, aşa cum sunt Paradise Cove Boutique sau lanţul LUX mizează pe luxul dus la superlativ, pe linişte, discreţie şi pe plajele perfect instagramabile.  Însă, dincolo de sporturi nautice şi hoteluri de lux, Mauritius are şi o ofertă gastronomică de invidiat.

Faptul că insula a primit de-a lungul timpului atât de multe naţionalităţi, de la indieni la chinezi şi de la africani la europeni, face ca bucătăriile de aici să pună în farfurii un mix de bucate din toate aceste culturi.

Orezul este prezent în fiecare zi, dar din bucătăria de pe insulă nu lipseşte lintea sau salata cu inimi de palmier. Dacă vrei să vezi cum trăieşte un locuitor în Mauritius unii sunt deschişi să te primească la ei acasă. Iar odată ajuns, ca să-ţi umezeşti gâtul, trebuie să încerci romul din Mauritius.

Insula are o bogată tradiţie în cultivarea trestiei de zahăr, motiv pentru care s-au construit şi câteva distilerii de rom, care au dus crearea acestei băuturi la rang de artă. Scorţişoară, citrice sau vanilie sunt arome pe care le poţi descoperi degustând romul realizat chiar în Mauritius.

Pentru a descoperi cu adevărat insula, trebuie să ieşi din resort şi să o explorezi. Poţi merge în natură sau la o distilerie, poţi face excursii de o zi sau de câteva ore. Un lucru e cert, nu te vei plictisi, pentru că dincolo de apele albastre şi cristaline şi de hotelurile de lux, Mau­ritius este o insulă cu vegetaţie abundentă, exact ca orice paradis tropical.

Dacă ieşi din resort s-ar putea să descoperi cascade impresionante aşa cum este Chamarel, cea mai înaltă de pe insulă, cu o înălţime de 83 de metri. Cascada se află în sud-vestul insulei, iar dacă eşti în zonă nu trebuie să ratezi „Pământul cu şapte culori”, o ciudăţenie a naturii, care îţi dă senzaţia că pământul este vopsit în varii tonuri de roşu, mov, albastru sau galben, mai ales când razele soarelui sunt mai puternice. Iar dacă eşti adeptul drumeţiilor, tot sudul insulei este cea mai potrivită destinaţie pentru a descoperi ce se află în mijlocul pădurilor tropicale. Nu vă voi spune eu însă ce e acolo, pentru că altfel care ar mai fi farmecul descoperirii?

Ce pot afirma sus şi tare e că după zece zile petrecute în Mauritius, această insulă din inima Oceanului Indian, sunt de acord cu Mark Twain într-o privinţă, chiar este un colţ de rai. Dar chiar să-l fi creat Dumnezeu înaintea acelui Paradis?