Travel

A fost nevoie să vină pandemia ca doi tineri să redescopere viaţa autentică dintr-un sătuc pitoresc la poalele munţilor Făgăraş. Acum, ei vor să arate întregii lumi cum e şi au lansat River Residence Chalet, o cabană unde împărtăşesc cu oaspeţii din plăcerile vieţii la ţară

09 mar 2022 509 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

A fost nevoie să vină pandemia ca doi tineri să redescopere viaţa autentică trăită la ţară, într-un sătuc pitoresc la poalele munţilor Făgăraş, pe malul pârâului Viştişoara.  În urmă cu doi ani, Anca şi Dorian Ciupa locuiau într-un Bucureşti sufocant şi aglomerat, care le îngrădea complet viaţa de familie, aşa că au luat decizia de a se muta definitiv în mediul rural, în casa construită cu destinaţia de reşedinţă de vară. Apoi, după ce s-au adaptat şi integrat în noul mediu, a apărut şi o „extensie a acestui proiect“ - River Residence Chalet -, o cabană unde ei împărtăşesc cu oaspeţii din plăcerile vieţii la ţară.

„Povestea River Residence este povestea a doi tineri care au lăsat în urmă goana prin viaţă şi au luat-o la pas prin ea. Mână în mână cu natura“, spune Anca Ciupa. Ea îşi aminteşte că locuiau într-un oraş mare şi ofertant, dar, în acelaşi timp, sufocant şi obositor. Zilele se transformaseră într-o goană nebună după activităţi şi lucruri care trebuia să fie făcute, prin locuri care nu le mai trezeau emoţii şi printre chipuri care nu le mai spuneau nimic.

„Sau poate o făceau, dar eram mereu atât de grăbiţi încât nu găseam răgazul să ne oprim să le înţelegem. Eram prea ocupaţi să fim ocupaţi şi ne rămânea prea puţin timp să mai trăim.“

Povestea lor este, probabil, povestea multora dintre cei care au fost crescuţi cu valorile autentice ale satului, unde timpul ştie să aibă răbdare cu omul, şi care au ales apoi calea unei metropole, unde oamenii cred că pot controla timpul.

„Pare-se că a fost nevoie să fim puşi pe pauză de pandemie pentru a înţelege că, de fapt, nu de o Pauză aveam nevoie, ci de un Stop şi înapoi la Start!“

Anca şi Dorian s-au cunoscut la Sibiu, un oraş numai bun să te îndrăgosteşti şi să începi să dai un rost vieţii, după cum spune ea. Unul din Victoria, celălalt din Slobozia, au găsit amândoi de cuviinţă că Bucureştiul părea tărâmul care să le împlinească multe dintre vise, cu atât mai mult cu cât familia se mărise. Dar, cu timpul, viziunea s-a schimbat.

„Pandemia ne-a oferit nişte clipe nedorite de răgaz, dar, iată, mult apreciate.“ Astfel, au lăsat fără părere de rău Bucureştiul în urmă şi s-au mutat la Viştişoara, în casa pe care o construiseră ca reşedinţă de vară. Au ştiut însă din primul moment în care i-au călcat pragul că au luat decizia corectă.

„Atât vecinii, cât şi natura ne-au întâmpinat cu braţele deschise, exact ca în copilărie, când mergeam la bunici. Şi atunci am înţeles că, în timp ce noi alergam prin viaţă, ea ne aştepta răbdătoare, să revenim şi să o trăim. Acasă.“ Mai apoi, au decis să le dezvăluie şi altora din secretele noii lor vieţi.

Casa de vacanţă River Residence, care e acum destinată oaspeţilor, a fost construită de la zero între 2018 şi 2020 şi dispune de cinci camere duble, cu vedere la munţii Făgăraş şi la pârâul Viştişoara, şi se închiriază doar integral, pentru minimum două nopţi. Există şi posibilitatea ca oaspeţii să ia aici masa, antreprenorii colaborând cu o echipă din zonă. Se poate asigura regim de demipensiune sau pensiune completă, iar la cerere se poate aduce un bucătar care să gătească la faţa locului la foişor ori ceaun. În perioada mai-decembrie 2021, proiectul River Residence a primit peste 1.000 de oaspeţi, iar în acest an fondatorii speră ca numărul lor să se dubleze.

„Terenul l-am găsit pe olx, are o suprafaţă de 1.600 mp, iar casa de vacanţă măsoară 215 mp.“

Proiectul a necesitat o investiţie de peste 150.000 de euro, banii provenind atât din fonduri proprii, cât şi din finanţare bancară. Casa de vacanţă, Anca şi Dorian o administrează împreună, fiind un business de suflet. Ei mai deţin o afacere, o agenţie de traduceri în sectorul 3 din Bucureşti, afacere pe care o administrează online.

„Facem traduceri online în toate limbile Uniunii Europene. Eu, la bază, sunt traducător autorizat de limbă franceză. Mă mai ocup şi acum de traduceri şi am publicat şi o carte în 2021, „Ghidul traducătorului“.“

Anca spune că pandemia a fost cea care i-a orientat spre viaţa la ţară, având deja reşedinţa de vară aici, unde îşi petreceau vacanţele. Turismul în România în ultimii doi ani a înregistrat un salt uriaş, tot mai mulţi oameni fiind atraşi de propria ţară şi mai ales de zonele rurale pe care le-au ales pentru a se relaxa, pentru a petrece timp în natură, pentru a face drumeţii montane şi multe altele, adaugă ea.

„Valea Viştişoarei este o zonă foarte ofertantă din punct de vedere turistic şi generoasă din punct de vedere geografic. Proximitatea celui mai înalt lanţ muntos din România oferă numeroase posibilităţi de petrecere a timpului liber, iar varietatea floristică este o inepuizabilă sursă de frumos în orice anotimp.“

În apropierea River Residence, la maximum 40 de kilometri depărtare, se află Păstrăvăria Viştişoara, Aventura Parc Drăguş, Mănăstirea Sâmbăta de Sus, Templul Ursitelor - Mănăstirea Rupestră de la Şinca Veche, Cetatea Făgăraşului, Abaţia Cisterciană de la Cârţa, Piramidele de la Şona, Castelul de Lut şi Povestea Calendarului de la Porumbacu de Sus, Muzeul de Pânze şi Poveşti din Mândra şi Mocăniţa de la Hoşman.

„Există în zonă numeroase modalităţi de petrecere a timpului liber, indiferent de vârstă şi anotimp. Asta, desigur, dacă vă veţi îndura să părăsiţi, chiar şi doar pentru câteva ore, oaza de bine şi linişte care este River Residence Viştişoara.“

Anca Ciupa spune că Viştişoara este unul dintre cele mai autentice sate din Transilvania. Ei l-au descoperit întâmplător, în drumeţiile montane pe care le făceau în (şi mai) tinereţe.

„Am îndrăgit din prima clipă îmbinarea perfect armonioasă a celor patru elemente dătătoare de viaţă - susurul pârâului, aerul binefăcător de munte, focul mocnind în şemineu şi pământul ca element al creaţiei.“

Au construit casa de la zero, în trei ani, alături de meşteri locali pricepuţi, care i-au ajutat să dea o formă concretă unui vis pe care ei îl vizualizau cu atât de multă claritate!

Anca şi Dorian au lucrat cot la cot cu meşterii, de la fundaţie, instalaţii şi design până la ame­najările interioare.

„Ne-am dorit o casă în stil scandinav, cu ferestre generoase care să permită naturii să ne îmbrăţişeze în orice moment şi care să respire prin toţi porii aerul pur al vieţii simple de la munte.“

Nimic nu este ales întâm­plător. Lemnul este elementul central, dar există şi câteva pete de culoare. Pentru a crea o atmosferă de pace şi linişte, nu există televizor sau radio în camere; în schimb, sunt o mulţime de cărţi interesante pe rafturi, opere ce abia aşteaptă să fie citite în pat, în faţa şemineului sau în cada înspumată din dormitoare care au vedere la munte.

„Am creat un adevărat refugiu rural care să ofere oaspeţilor tot confortul de bază, păstrând în acelaşi timp farmecul simplu şi autentic al unei pensiuni confortabile în mijlocul unui cadru natural uluitor.“

Au gândit şi făcut totul cu bucuria copilului care îşi construieşte prima fortăreaţă, primul castel de nisip, îşi aşază primul cort sub masă sau care fuge cu picioarele goale pe uliţele încălzite ale satului, ştiind sigur că altă bucurie mai mare pe lume nu există.