Travel

La prima vedere ai impresia că eşti în Toscana, dar se simte aerul elen în aer, dat fiind că Grecia este la doar 10 kilometri depărtare. Iar în final, eşti în Bulgaria, într-un loc desprins dintr-o poveste. GALERIE FOTO

17 oct 2018 2557 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Luxul şi bunul-gust sunt (sau ar trebui să fie întotdeauna) „fraţi de cruce“, indiferent că luxul este opulent, ca în palatele franţuzeşti unde aurul şi catifeaua îmbracă încăperi întregi, sau că este minimalist, cu linii drepte şi decoraţiuni simple şi monocrome ca în ţările nordice. În final, este despre arta de a trăi frumos, iar acesta este „crezul“ fiecărei proprietăţi din reţeaua Relais & Châteaux. Zornitza Family Estate Relais & Châteaux, unul dintre cei mai tineri membri, nu face excepţie.

Ce este Relais & Châteaux? Fondată în 1954, Relais & Châteaux este o asociaţie formată din 550 de hoteluri şi restaurante, operate independent, din peste 60 de ţări din toată lumea. Printre membri se numără castele franţuzeşti cu sute de ani de istorie, palate renascentiste italiene sau manor-uri englezeşti demne de capete încoronate şi de turişti în căutare de experienţe inedite.

Pe lista de membri îşi fac loc însă şi o serie de restaurante încununate cu constelaţii de stele Michelin, cotate a fi printre cele mai bune din lume, precum Eleven Madison Park din New York, restaurantul numit cel mai bun din lume în 2017, sau Mirazur, din sudul Franţei, numărul patru mondial, potrivit clasamentului The World 50 Best, un fel de Oscar al gastronomiei.

În această companie selectă se găseşte şi Zornitza Family Estate Relais & Châteaux, o proprietate a cărei arhitectură simplă, cu multă piatră naturală la exterior şi mult lemn la interior, aminteşte de Toscana. Iar dealurile molatece din apropiere şi plantaţiile cu viţă-de- vie nu fac decât să întărească această idee.

Doar că în aer se simte briza mării Egee din Grecia, aflată la doar 10 kilometri depărtare. Grecia este la doar zece kilometri, pe când marea este la mai puţin de o oră şi jumătate distanţă dat fiind că Zornitza Family Estate Relais & Châteaux este în Bulgaria. Undeva în sud de tot, „peste gard“ de însorita Grecie. Poate şi de-asta clima aduce atât de mult cu cea a vecinilor din sud. Poate şi de-asta strugurii se „rumenesc“ devreme sub soarele arzător al verii, aşteptând cu nerăbdare primele zile de toamnă când sunt frământaţi bine de tot pentru a da lumii întregi licoarea sângerie a lui Bacchus.

Zornitza Family Estate este o afacere de familie, ca de altfel toate din reţeaua Relais & Châteaux. Poate şi de-asta are un aer intim, în pofida faptului că stă în mijlocul unei proprietăţi de circa 300 de hectare. Sau, poate, tocmai de-asta. Cu doar 15 camere (dintre care şase vile şi restul studio-uri), un restaurant gourmet sub brandul aEstivum (şi un bistro în curs de amenajare), o piscină exterioară (şi una interioară aproape gata), cu o zonă spa, saună şi relaxare şi o sală de degustare de vinuri, Zornitza Family Estate Relais & Châteaux este o proprietate discretă, unde oaspeţii se întâlnesc rar între ei, iar când o fac este pentru scurtă vreme.

„Poţi merge şi două ore şi să nu ajungi să vezi toată proprietatea. Cu maşinuţa de golf, nu pe jos“, spune Marko Stoychev, fiul fondatorului acestui business şi cel care se ocupă astăzi de întregul complex, ca de altfel de mai multe businessuri în domenii variate, de la media, la import de vinuri şi de retail de nişă, la turism.

Familia Stoychev mai deţine de altfel şi unul dintre cele trei resorturi de golf de lângă Balcic, din apropiere de graniţa cu România. Este vorba de BackSeaRama, un complex care are un model de business diferit de al celorlalte două, şi anume, în afară de terenul propriu-zis de golf şi de restaurantele care-l deservesc, mai are peste 100 de vile dezvoltate la cerere şi vândute deja. Teren există pentru până la 400 de astfel de proprietăţi customizate la cererea clientului, de la suprafaţă şi design exterior, la finisajele de la interior. Printre proprietarii caselor ce costă şi peste 500.000 de euro (fără TVA) se numără mulţi români, după cum spune chiar Marko Stoychev, care nu dezvăluie însă nume.

Acesta a fost primul proiect în domeniul turismului pentru familia Stoychev, însă „mezinul“ portofoliului de afaceri - complexul Zornitza Family Estate Relais & Châteaux - a ajuns să câştige o bună parte din atenţia familiei. De altfel, Kancho Stoychev, capul familiei şi fiul unui cunoscut scriitor bulgar, îşi petrece tot timpul aici. La prima vedere pare şi el un italian veritabil, nu doar proprietatea pe care a gândit-o. Îl vezi şi în weekend cum pescuieşte sau munceşte cot la cot cu angajaţii aşezând totul la milimetru. Pentru că, dincolo de arhitectură şi de modul cum proprietatea a fost integrată perfect cu natura înconjurătoare, Zornitza Family Estate Relais & Châteaux se remarcă datorită unei atenţii aparte la detalii.

„Viziunea Relais & Châteaux este aceea de a proteja şi promova bogăţia şi diversitatea culturii gastronomice şi a tradiţiei ospita­lităţii, consacrând «l’Art de vivre» ca fiind cea de a 10-a artă“, spun fondatorii asociaţiei Relais & Châteaux. Exact despre asta este vorba şi în cazul proprietăţii din sudul Bulgariei unde se poate ajunge fie cu maşina (un drum de aproape şapte ore din Bucureşti), fie cu avionul până la Sofia sau Salonic şi apoi un drum de circa două ore (sau mai puţin) cu maşina.

„Această proprietate a fost concepută de tatăl meu care la un moment dat a decis că vrea să se retragă din activitate şi că vrea să se relaxeze. Aşa că a cumpărat un „petec“ de pământ pentru a-şi construi o casă de vacanţă“, po­vesteşte Marko Stoychev. Casa de vacanţă a prins contur şi există şi astăzi, pe malul unui lac unde fondatorul se relaxează din când în când pescuind. Apoi, îndrăgostit de dealurile înconjurătoare, antreprenorul a continuat să cumpere teren până a ajuns astăzi la circa 300 de hectare (achiziţionate de la circa 2.000 de proprietari). Cam cât vezi cu ochii. A început apoi să dezvolte un proiect turistic după chipul şi asemănarea casei proprii. Şi aşa a apărut Zornitza Family Estate Relais & Châteaux. În limba bulgară, zornitsa înseamnă luceafărul de dimineaţă. Localnicii îi mai zic şi Venus. Un nume potrivit pentru o proprietate îmbrăţişată din toate laturile de natură. Astfel că, aici, în mijlocul plantaţiilor de viţă-de-vie ce îmbracă dealurile din apropiere, Venus străluceşte puternic, ca de altfel milioane de alte stele.

Cea mai apropiată „civilizaţie“ se află la mai puţin de 10 kilometri distanţă, este vorba de Melnik, considerat a fi cel mai mic oraş din lume, cu mai puţin de 100 de locuitori. Acest titlu l-a consacrat în rândul bulgarilor şi turiştilor străini deopotrivă. Casele albe tradiţionale flanchează strada principală care este totodată plină ochi de maşinile parcate de-o parte şi de alta. O vizită în oraş nu poate fi completă fără o plimbare până la mănăstirea Rozhen Monastery, unul din principalele lăcaşuri de cult din ţara de la sud de Dunăre. Şi, apoi, călătoria trebuie încununată cu un prânz la un restaurant tradiţional de familie unde pe lângă salatele de vinete, de ardei copţi şi de brânza pregătită în casă, bucătarul poate pregăti (dacă este anunţat în avans cu măcar o zi) două preparate care îţi îmbată toate simţurile. Este vorba de o friptură de vită gătită la foc mic în interiorul unui dovleac şi de un preparat pe bază de carne de porc şi legume care s-a copt domol în mijlocul unei pâini de casă generoase.

După un asemenea răsfăţ culinar există două variante: o după-amiază de relaxare la Zornitza Family Estate Relais & Châteaux sau o degustare de vinuri la una dintre cele 10-15 crame din apropiere. Villa Melnik este una dintre acestea din urmă, o afacere de familie ale cărei vinuri ajung în toate colţurile lumii, mai puţin România, după cum spune chiar proprietarul.

Seara, „desfrâul“ gastronomic poate fi continuat chiar la Zornitza Family Estate Relais & Châteaux, unde înainte de cină poate avea loc o nouă degustare de vinuri, de această dată cele ale casei (deşi nu este musai, pivniţa găzduind vinuri din toate colţurile lumii). Familia Stoychev produce vin roşu la Zornitsa şi vin alb din strugurii de lângă complexul de golf BlackSeaRama. Producţia este mică însă, de câteva mii de sticle în fiecare an. Tocmai datorită cantităţilor atât de mici, vinurile se găsesc greu în afara „graniţelor“ proprietăţii.

Iar dacă vinul preferat ce poartă brandul „casei“ este asociat cu mâncarea de la restaurantul aEstivum din incinta complexului, atunci meniul e complet. Nu trebuie ratată caracatiţa, gătită după o reţetă aparte de bucătarul casei, şi nici desertul. Niciunul dintre ele. Iar la aperitiv trebuie testate brânzeturile făcute în casă. De altfel, complexul Zornitza Family Estate Relais & Châteaux are propria grădină de legume şi propria fermă, astfel că multe dintre produse sunt făcute în casă, de la brânzeturi la mezeluri.

Fructele de mare sunt aduse din Grecia însă, mereu proaspăt „culese“ de pescarii din zonă. De altfel, unul dintre marile avantaje ale Zornitza Family Estate Relais & Châteaux este chiar amplasarea, la nici două ore de mare şi plajă (de Salonic şi de Halkidiki), dar şi de munte şi pârtiile de schi (staţiunea Bansko fiind populară în rândul pasionaţilor de sporturi albe).

„Am avut turişti care pe final de toamnă au mers o zi la schi la Bansko şi o zi la mare în Grecia“, povesteşte Marko Stoychev. Pe lista „excursiilor“ de o zi se mai numără şi mănăstirea Rila din munţii Pirin, considerată a fi leagănul creştinismului bulgar, dar şi capitala Sofia, un oraş care găzduieşte la rândul său câteva lăcaşuri de cult impresionante. Iar dincolo de asta, centrul istoric aduce parcă puţin cu Bucureştiul. Iar pe una din străduţele din inima Sofiei, într-o clădire istorică şi ea, se găseşte restaurantul ANDRË, al cărui chef şi proprietar este Andrë Tokev, un cunoscut personaj TV în Bulgaria (în juriul mai multor emisiuni culinare) şi un chef iscusit (cu un portofoliu impresionant şi o carieră care l-a purtat prin mai multe ţări din lume). Dincolo de preparatele culinare fără cusur şi de restaurantul scos parcă dintr-o revistă de design interior, ce mi-a rămas în minte a fost desertul. Eu personal am un loc special pentru desert de fiecare dată. După cum spunea o colegă acum ceva vreme, desertul nu merge în stomac, ci în suflet. Şi mie chiar la suflet mi-a mers supa de şampanie, cu fructe proaspete  pe pat de turtă dulce şi cu sorbet de piersici şi petale de trandafir.

Restaurantul ANDRË este cel mai nou membru al reţelei Relais & Châteaux, anunţat oficial acum câteva luni. În Bulgaria sunt doar două proprietăţi în asociaţie, la fel şi în România, este vorba de restaurantul Le Bistrot Français şi de hotelul Epoque.

„Avem clienţi care vin special pentru că suntem parte a Relais & Châteaux“, spune Marko Stoychev care îşi petrece fiecare final de săptămână (sau aproape fiecare) la Zornitza Family Estate Relais & Châteaux. Are planuri mari pentru acest loc binecuvântat de zei cu natură idilică şi cu climă blândă în orice anotimp.

„Vreau în toamna asta să pot lansa zborurile cu baloane cu aer cald care să survoleze nu doar proprietatea, ci şi plantaţiile cu viţă-de-vie şi dealurile înconjurătoare.“ În anii următori, pe lista de proiecte se numără şi dezvoltarea unui bar de cocktailuri de dimensiuni generoase într-un copac cu vechime şi cu forme „rubensiene“, dar şi amenajarea unei zone de picnic pentru clienţii care vor să se conecteze cu natura. Ideile nu lipsesc şi nici spaţiul necesar pentru implementare. Timpul doar mai trebuie să fie de partea lor.