Travel

TOP 5 călătorii gourmet: Din San Sebastian până în Delta Dunării, acestea sunt locurile care-ţi deschid pofta de mâncare

23 sep 2015 2997 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Călătoriile remarcabile sunt invariabil legate de experienţe memorabile, fie că este vorba de un apus când soarele a fost mai îmbujorat ca niciodată, fie de o privelişte care îţi taie şi astăzi respiraţia, fie de o cină după care ai plecat nu doar cu stomacul, ci şi cu sufletul plin. Şi pentru că a venit toamna şi trebuie să punem la „cămară" ceva experienţe noi, vom merge să luăm prânzul în San Sebastian, această Mecca a iubitorilor de mâncare, ne vom caza la un castel din regiunea Bordeaux unde vom degusta un vin de soi, apoi ne vom lupta cu înălţimile în Bangkok, ne vom trage sufletul pe o plajă în Bora Bora, iar în final ne vom retrage liniştiţi în Delta Dunării.

Supranumită de gurmanzi capitala culinară a Bătrânului Continent, San Sebastian ocupă respectabilul loc doi în topul celor mai multe restaurante cu stele Michelin per capita. Pe primul loc se află Kyoto. Aruncat parcă pe hartă, la graniţa cu Franţa, orăşelul San Sebastian are o populaţie de 186.000 de oameni. Unul dintre ei este cea mai puternică chef din lume, Elena Arzak, care împreună cu tatăl său conduce restaurantul cu acelaşi nume, Arzak, cotat în top 20 cele mai bune din lume. O vizită aici nu este doar o încântare pentru papilele gustative, ci şi pentru privire în contextul în care fiecare farfurie este de fapt o operă de artă.

Ştii că ai ajuns la Deltarium Aegis în Sfântu Gheorghe când deja miroase a mâncare din stradă. Borşul de peşte, saramura cu mămăliguţă aburindă şi gogoşile atent învelite în zahăr sunt doar câteva dintre motivele pentru care merită să mergi aici. Designul interior al locului este un alt motiv. Unde mai pui că în Deltă soarele apune parcă mai frumos ca oriunde, iar o plimbare cu barca te face să te simţi ca la un concert cu muzică bună, doar că vioara şi violoncelul au fost înlocuite de păsările ascunse în stufăriş.

Nu cred că se putea găsi un nume mai inspirat pentru Vertigo and Moon Bar din Bangkok. Cocoţat practic deasupra lumii, mai exact la 61 de etaje mai sus de sol, barul este o experienţă în sine, mai ales pentru cei care se luptă cu răul de înălţime. Când se lasă însă seara peste Bangkok, iar luna îşi arată chipul, lupta este ca şi câştigată. Simfonia de lumini şi culori te cucereşte imediat, în timp ce în farfurie fructele de mare îşi aşteaptă soarta. Răul de înălţime se mai poate trata şi cu un pahar de vin ales care să se asorteze cu mâncarea din farfurie.

„Nu cred că există un loc pe lume mai apropiat de paradis ca Bora Bora“, spunea recent şeful unei companii aeriene care avea un palmares impresionant de ţări vizitate. „Am fost în Seychelles, în Mauritus, iar în Maldive de mai multe ori, dar nimic nu se apropie măcar de Bora Bora“, adăuga el. Doar dacă te uiţi la poze, realizezi că are dreptate. Bora Bora nu este nici măcar un punct pe hartă, geografic vorbind, atât de mică e. Pe harta turistică a lumii însă este un gigant cu ape cristaline, cu natură încă virgină şi cu o bucătărie pe măsură.

Pentru un iubitor de vin, o vizită în Bordeaux este un „must“, iar o vacanţă la castelul Cordeillan-Bages nu reprezintă decât o încununare a experienţei per ansamblu. Fiecare cameră este decorată diferit, dar modern, arhitectura hotelului fiind singura care încă mai aminteşte de istoria sa de apro­ximativ jumătate de secol. Castelul este de asemenea poziţionat strategic pentru a reprezenta o bună bază de plecare pe drumul vinului.