Travel

În următoarea perioadă, vacanţele pe plaiuri mioritice par a fi soluţia, iar pensiunile vin să ofere mai multă intimitate şi distanţare socială ca alte forme de cazare. În localitatea Colţeşti din judeţul Alba, o familie de antreprenori a dezvoltat un conac tradiţional, în inima naturii, departe de lumea dezlănţuită. GALERIE FOTO

29 apr 2020 976 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Despre localitatea Colţeşti din judeţul Alba nu au auzit prea mulţi. O găseşti cu greu şi pe hartă, mai ales dacă nu ştii ce să cauţi. Este un sat de circa 500 de locuitori ce se găseşte undeva la jumătatea distanţei dintre Alba Iulia şi Cluj-Napoca, într-o zonă cu dealuri domoale, cu mult verde crud pe perioada verii şi cu mult alb iarna. Şi tot în alb imaculat ca zăpada sunt îmbrăcate cele mai multe dintre casele cu arhitectură clasică transilvăneană care sunt aliniate la dungă şi ale căror ferestre de regulă accesorizate cu muşcate roşii sângerii dau direct în stradă, în timp ce grădina sau curtea se întinde în spate, departe de ochii trecătorilor curioşi.

În această localitate din inima ţării, o familie de antreprenori a dezvoltat o fabrică de brânzeturi româneşti şi un conac care de mai bine de un deceniu îi primeşte pe vizitatorii din toate colţurile lumii care vor să afle mai multe despre Transilvania, despre tradiţiile locale şi despre România. „Am pus bazele Conacului Secuiesc din localitatea Colţeşti, judeţul Alba, acum 12 ani. Mai exact, în iunie 2007 avut loc inaugurarea“, îşi aminteşte Robert Szakacs, directorul executiv al companiei Binal Mob care operează atât conacul, cât şi Fabrica de Produse Lactate Torockoi. Cele două se află în apropiere una de cealaltă.

Primii 2-3 ani au fost mai dificili, după cum îşi aminteşte executivul. Fiind o pensiune nou inaugurată, au fost iniţial puţini clienţi care au auzit de ea.

„În această perioadă ne-am concentrat mult pe promovarea conacului, dar şi a zonei în care se află, ca destinaţie turistică.“

El spune că există numeroase activităţi conexe care se pot face în această zonă şi pe care le pot organiza, la cerere, chiar reprezentanţii conacului. De exemplu, pasionaţii de sporturi extreme pot zbura cu parapanta de pe Piatra Secuiului sau pot face căţărări pe stâncă, atât pe Piatra Secuiului, cât şi în Cheile Aiudului. Iubitorii de natură pot face drumeţii la Cetatea Trascăului, pe Piatra Secuiului - unde legendele spun că „soarele răsare de două ori“ - sau până pe Vârful Ugerului de unde vor avea o privelişte superbă asupra Văii Arieşului. De asemenea, se pot face plimbări cu bicicletele sau călare. Iar pasionaţii de arhitectură pot admira casele tradiţionale din zona Colţeşti - Rimetea, ce îşi păstrează aspectul de câteva sute de ani sau pot vizita muzeul din localitate.

„Dacă începutul a fost lent, în câţiva ani am crescut şi am devenit cunoscuţi pe baza recomandărilor făcute de clienţii care au fost la noi şi au plecat mulţumiţi.“ Aceştia au început să împărtăşească şi altora experienţa lor la Conac şi astfel vestea s-a împrăştiat. „Clienţii care ne-au vizitat şi au revenit cu drag la noi au devenit cartea noastră de vizită.“

Pensiunea este construită în stil neobaroc, combinat cu stilul rustic specific zonei, un stil minimalist cu mobilă lucrată şi pictată manual. „Am lucrat cu ceva arhitecţi, pe partea de structură mai mult, însă designul şi amenajările interioare le-am gândit noi, în familie“, spune Robert Szakacs.

Construcţia şi dezvoltarea conacului au costat peste 1,5 milioane de euro, iar pe viitor familia care deţine businessul are planuri de extindere, dată fiind cererea mare de spaţii de cazare.

Conacul Secuiesc are astăzi 28 de camere. „Avem camere cu pat dublu, perfecte pentru cuplurile care adoră ieşirile în natură. De asemenea, dispunem şi de camere triple, cu un pat dublu şi unul single, potrivite pentru familiile cu un singur copil.“ Însă Conacul Secuiesc găzduieşte şi o serie de „apartamente“ formate din două încăperi open space care comunică între ele şi în care există două paturi duble. Acestea sunt ideale pentru familiile cu doi copii sau pentru grupuri de patru persoane.

„Noi ne-am dorit ca cei care vin la Conacul Secuiesc să se relaxeze, să simtă că sunt în vacanţă şi să se deconecteze de grijile de acasă şi de la serviciu.“

Aici poţi să petreci timp în grădină, înconjurat de multă natură şi aer curat, poţi să faci plimbări -  pe jos, pe bicicletă sau călare -, să participi la degustări de vinuri şi brânzeturi, să faci team-building-uri împreună cu colegii sau să îţi organizezi nunta mult visată, după cum spune Robert Szakacs. Pentru organizarea de evenimente şi activităţi tematice, reprezentanţii conacului lucrează alături de o serie de parteneri.

Conacul Secuiesc are şi un restaurant care este deschis zilnic şi unde pot lua masa şi persoane care nu sunt cazate aici. „Cei care doresc să încerce reţetele noastre pot face rezervare, separat, doar pentru asta.“

Mâncarea este tradiţională, meniul fiind inspirat din reţetele locale şi cele din familie, menite să aducă aminte de copilărie şi de „acasă“. „De asemenea, în prepararea reţetelor noastre încercăm să folosim cât mai multe ingrediente naturale, procurate de la agricultorii locali.“ Cele mai bine vândute produse sunt gulaşul unguresc, file à la Colţeşti şi papanaşii cu smântână de la Fabrica de Lactate Torockoi şi cu dulceaţă de afine.

Brandul Torockoi a fost creat în urmă cu 20 de ani, iar producţia s-a bazat încă de la început pe laptele colectat de la fermele din Depresiunea Trascăului. Compania are parteneriate cu fermieri locali de la care se aprovizionează cu mii de litri de lapte zilnic.

Familia Szakacs din localitatea Colţeşti, judeţul Alba, a ajuns la afaceri de 2,7 milioane de euro în 2018 din producţia de lactate sub brandul Torockoi şi din businessul de turism, respectiv Conacul Secuiesc. Bu­si­nessul a crescut cu 25% faţă de anul anterior, pe fondul unor cantităţi mai mari de brânză, caşcaval, unt şi smântână vândute.

Începutul anului 2019 a adus şi prima brânză cu mucegai alb sub brandul Torockoi, o brânză de tip brie, semimoale, cu o crustă de mucegai alb sub numele Floare de Colţ şi care necesită un timp de maturare de 45 de zile.

„Nu adăugăm nimic artificial în lactatele noastre, ba din contră, păstrăm reţetele locale de producere a brânzeturilor, din zonele de munte din Apuseni, care să le amintească clienţilor de gustul autentic al lactatelor făcute în casă. La fel şi în cazul brânzeturilor maturate, în care nu punem niciun aditiv alimentar.“

Cum a ales familia Szakacs localitatea Colţeşti pentru a-şi dezvolta businessul?

„Am ales să deschidem conacul în această zonă pentru că aici am crescut, aici am copilărit şi ne place foarte mult.“ În plus, este o zonă înconjurată de natură, cu o privelişte superbă spre munţii Trascăului. „Sunt puţine locuri cu asemenea privelişte şi eram singuri că mai sunt şi alte persoane care şi-ar dori să se relaxeze într-o asemenea atmosferă.“

În plus, pe lângă privelişte, zona are şi potenţial turistic, spune el, în apropiere aflându-se Cetatea Trascăului (în Colţeşti), Piatra Secuiului sau Cheile Aiudului - care oferă o privelişte frumoasă, dar şi oportunităţi de drumeţii sau căţărări pe perete de stâncă. Nu trebuie trecute cu vederea nici localităţile Colţeşti şi Remetea, recunoscute pentru arhitectura clădirilor, ce se păstrează de sute de ani şi care au fost propuse pentru a fi introduse în patrimoniul UNESCO. Nu departe se află oraşele Cluj-Napoca şi Alba Iulia, la fel şi Salina Turda, o destinaţie turistică devenită populară şi pentru străinii care poposesc în România.  

„Avem mulţi turişti, iar aproximativ 70% dintre aceştia sunt din România, în timp ce restul de 30% sunt străini, din diferite ţări europene, dar nu numai“, spune executivul, fără a înainta cifre.

Într-o perioadă în care românii călătoresc tot mai mult - local şi peste hotare -, iar străinii încep să descopere unde se află România pe hartă şi să îşi organizeze vacanţe pe plaiuri mioritice, numărul total al vizitatorilor de la Conacul Secuiesc va creşte. Iar odată cu extinderea pensiunii, va exista loc pentru fiecare.