Economia verde

Analiză ZF. Pagina verde. Antreprenorii iau finanţare prin PNRR ca să instaleze noi capacităţi de reciclare: 26 de proiecte în valoare de 670 mil. lei trebuie să fie gata până la final de 2026

16.04.2025, 00:07 Autor: Mădălina Dediu Panaete

În total, peste 140 de firme au depus proiecte pentru a primi finanţare prin apelul C3 – Instalaţii de reciclare a deşeurilor construite şi în funcţiune, din cadrul PNRR. În total, valoarea acestor proiecte se ridică la peste 2,8 mld. lei Însă doar 26 din acestea au fost selectare.

Cele 26 de noi fabrici de reciclare finanţate prin apelul C3 - Instalaţii de reciclare a deşeurilor construite şi în funcţiune din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) intră în linie dreaptă după ce Ministerul Mediului a publicat lista cu firmele care vor primi finanţare. Astfel, până la finalul anului 2026 ar trebui să fie gata investiţii totale de peste 670 de milioane de lei în capacităţi de reciclare a plasticului, materialelor de construcţii sau alte tipuri de deşeuri. 

Printre cele mai mari proiecte, de peste 40 mil. lei, derulate prin acest apel din PNRR se află Eco Life Style S.R.L. din Ilfov, care se ocupă de management al deşeurilor, Acordo ICSM SRL din Bucureşti, o firmă care avea anul trecut zero angajaţi, Plastiflex SRL din Ilfov, care are în portofoliu folie, furtun, saci şi pungi, dar se ocupă şi de colectarea şi valorificarea deşeurilor din material plastic, şi Chimcomplex din Bacău,  cel mai mare combinat de produse chimice, cu două platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea, va investi peste 40 mil. lei într-o unitate de reciclare. 

În ultimul raport anual al companiei se arată că investiţia va implica reciclarea de spume poliuretanice, iar instalaţia va avea o capacitate de 1.000 tone/an şi va contribui la asigurarea materiilor prime alternative. 

„Produsul obţinut poate fi utilizat pentru obţinerea de spume flexibile. (...) Necesitatea realizării investiţiei pentru o instalaţie de producere a poliolilor reciclaţi rezultă din îndeplinirea ţintelor de reciclare din pachetul de economie circulară 2024“, se arată în raportul citat în care mai este menţionat şi că valoarea totală a proiectului este de 13,6 milioane de euro, din care 8,2 milioane de euro fiind ajutorul solicitat. 

Pe lista companiilor care au aplicat pentru fonduri se află şi Green Pack, o companie care furnizează servicii de colectare, waste management, sortare de­şeuri, dar şi de reciclare şi curăţenie. Compania vrea să investească într-o nouă linie de reciclare mase plastice care le poate transforma într-un produs finit care conţine material reciclat în proporţie de 100%. În prezent, compania deţine un punct de lucru în municipiul Făgăraş (judeţul Braşov) unde reciclează deşeuri din plastic şi obţine ambalaje pentru industria alimentară, conform datelor de pe site-ul companiei. 

Compania Green Pack a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de peste 108 mil. lei şi un număr mediu de 387 de salariaţi, conform datelor de la Ministerul de Finanţe.

Alocarea financiară acordată prin PNRR pentru lucrările destinate construirii instalaţiilor de reciclare în cadrul programului este de peste 1 miliard de lei (220 de milioane de euro). 

Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat în cadrul unui proiect este de 8,4 milioane euro, iar valoarea minimă eligibilă care poate fi solicitată în cadrul proiectului este de 500.000 euro, intensitatea ajutorului de stat regional fiind de maximum 75%.

Condiţii pentru a primi fonduri PNRR prin apelul C3 - Instalaţii de reciclare a deşeurilor construite şi în funcţiune

Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat în cadrul unui proiect este de 8,4 milioane de euro, iar valoarea minimă eligibilă care poate fi solicitată în cadrul proiectului este de 500.000 euro, intensitatea ajutorului de stat regional fiind de maximum 75%.

Companiile care depun proiecte trebuie să aibă unul dintre codurile CAEN

3821 - tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase;

3822 - tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase;

3832 - recuperarea materialelor reciclabile sortate;

3831 - demontarea (dezasamblarea) maşinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;

3811 - colectarea deşeurilor nepericuloase;

3812 - colectarea deşeurilor periculoase.

Valoarea totală a ajutoarelor de minimis de care a beneficiat pe o perioadă de trei ani consecutivi, cumulată cu valoarea alocării financiare acordate în baza schemei de minimis, nu depăşeşte echivalentul în lei, la data depunerii dosarului de finanţare, a 300.000 euro. În situaţia în care solicitantul are calitatea de întreprindere unică valoarea totală a ajutoarelor de minimis se va calcula prin însumarea ajutoarelor de minimis acordate pe o perioadă de trei ani consecutivi întreprinderilor care fac parte din întreprinderea unică respectivă;

Solicitantul de ajutor de minimis nu a beneficiat de ajutoare de minimis/stat acordate pentru aceleaşi costuri eligibile, respectiv pentru aceeaşi măsură de finanţare.

O campanie editorială Ziarul Financiar