♦ Economia circulară atrage anual investiţii de la companii private de peste 1 miliard de euro, conform datelor de la Eurostat, iar sectorul este în continuare atractiv mai ales că România încă nu şi-a atins ţintele de colectare şi reciclare.
România se află printre primele 15 cele mai importante ţări din Uniunea Europeană din punct de vedere al nivelului investiţiilor atrase în economia circulară, adică în reciclare, reparare, reutilizare dar şi în închirieri, arată datele Eurostat. Pe primele locuri pe plan european se află ţări precum Germania, Marea Britanie şi Franţa unde investitorii privaţi „pompează“ peste 20-30 de miliarde de euro anual.
Însă, în România nivelul investiţiilor a rămas constant, iar în perioada următoare se aşteaptă noi investiţii mai ales în contextul în care programul SGR, impunerea colectării separate a textilelor şi nivelul redus al reciclării fac din România o destinaţie bună.
„Investiţiile se fac în continuare şi se concentrează pe ambalaje, textile şi construcţii. De exemplu, Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord Est derulează un program de finanţare de 30 de mil. euro pentru iMM-uri, pentru integrarea soluţiilor de economie circulară în business. Iar investiţiile vor fi pentru că este un domeniu atractiv şi cred că vor fi în zona de reciclare textile . Legislaţia poate fi îmbunătăţită constant însă, dar dacă există stabilitate, investiţiile vor continua“, spune Alexandru Laibăr, director executiv al asociaţiei Coaliţia pentru Economia Circulară – CERC.
Fiecare proiect din apelul amintit de Alexandru Laibăr poate beneficia de finanţare nerambursabilă între 200.000 şi 1 milion euro, în limita bugetului disponibil.
Solicitanţii eligibili sunt IMM-urile ce propun implementarea de soluţii inovatoare pentru reducerea consumului de resurse în Regiunea Nord-Est. Vor fi finanţate de exemplu proiectele care contribuie la recuperarea, reutilizarea şi revalorificarea materialelor, reducerea consumului de resurse primare şi valorificarea deşeurilor.
De la începutul acestui an, colectarea separată a textilelor utilizate a devenit obligatorie la nivelul Uniunii Europene, inclusiv în România, însă ţara noastră este departe de a avea o infrastructură pregătită pentru a ridica gradul de colectare care astăzi este cu mult în urmă faţă de ţările din vest. Iar mai departe reciclarea este la un nivel asemănător.
În prezent, românii colectează 0,5 – 0,7 kg de deşeuri textile de persoană, faţă de media ţărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual, conform datelor de la Asociaţia Română pentru Reutilizare şi Reciclare Textile (ARETEX).
România are nevoie de mai multe fabrici de reciclare a textilelor, altfel acestea vor ajunge să fie depozitate sau incinerate.
Pe de altă parte, până la finalul anului 2026 ar trebui să fie gata cele 26 de noi fabrici de reciclare finanţate prin apelul C3 - instalaţii de reciclare a deşeurilor construite şi în funcţiune din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR). Investiţii totale de peste 670 de milioane de lei în capacităţi de reciclare a plasticului, materialelor de construcţii sau alte tipuri de deşeuri.
Astfel, prin acest program se vor deschide zece fabrici pentru reciclarea deşeurilor de plastic, patru instalaţii pentru deşeuri din construcţii, trei fabrici pentru reciclarea sticlei, două instalaţii dedicate deşeurilor din construcţii şi sticlă, două de deşeuri municipale şi câte o fabrică pentru reciclarea deşeurilor de acumulatori, aluminiu, cauciuc, spume poliuretanice şi textile.
Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat pentru un proiect este de 8.4 milioane euro, iar valoarea minimă eligibilă este de 500.000 de euro. Ajutorul de stat regional poate ajunge până la 75%.
Astfel, până la finalul anului 2026 ar trebui să fie gata investiţii totale de peste 670 de milioane de lei în capacităţi de reciclare a plasticului, materialelelor de construcţii sau alte tipuri de deşeuri.
Cât contribuie economia circulară la PIB
Investiţiile în economia circulară reprezentau în 2023 circa 0,4 % din PIB, conform datelor Eurostat, în timp ce media europeană este de 0,8%.
Media este ridicată de Belgia unde acestea contribuie cu 1,3 %.
Însă, la nivelul contribuţiei valorii adăugate brute în PIB, economia circulară reprezintă 0,8 % din PIB, la jumătate faţă de media UE.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE