Economia verde

EcoNews ZF

25.05.2022, 00:04 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a modernizat instalaţia de distilare în vid din cadrul rafinăriei Vega Ploieşti, ceea ce va duce la un impact pozitiv în ceea ce priveşte creşterea gradului de protecţie a mediului înconjurător. Cuptorul tehnologic recent introdus în fluxul operaţional poate atinge o eficienţă energetică de 95%, iar procesul de modernizare conduce şi la scăderea emisiilor de CO2.

Producătorul de polistiren şi mortare uscate Verotherm din Râmnicu Vâlcea montează 420 de panouri fotovoltaice cu o capacitate instalată de 150 kW şi o staţie dublă de încărcare rapidă pentru maşini electrice şi plug-in hibrid de 22 kW, investiţia totală ridicându-se la 155.000 de euro.

Rockha, un mic business din Târgu-Mureş care produce agende cu hârtie din piatră, a organizat pe 21 mai 2022 un eveniment în cadrul căruia s-au plantat peste 300 de puieţi în comuna Subcetate din judeţul Harghita.

EIT Food, o organizaţie susţinută de Institutul European pentru Inovaţie şi Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene, şi Impact Hub Bucureşti au dezvoltat Challenge Labs, un program care, în ediţia din acest an, vizează găsirea de soluţii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin practici de agricultură sustenabilă şi prin creşterea accesului la alimentele din agricultură sustenabilă. Cercetători, profesori, companii din industria alimentară şi antreprenori vor participa la workshopuri şi vor dezbate idei pentru a rezolva aceste probleme.

Livada Comunitară Urbană, un proiect al grupului de iniţiativă civică Acţiunea Comunitară Tineretului, a organizat pe 20 mai 2022 un eveniment în livada casei memoriale Tudor Arghezi din Bucureşti în cadrul căruia vor fi dezbătute avantajele înfiinţării şi ale funcţionării grădinilor comunitare pentru primării şi cetăţeni.

Fundaţia Conservation Carpathia reîmpădureşte în primăvara anului 2022 peste 100 ha în patru zone de reconstrucţie ecologică din Munţii Făgăraş: Groapele (afectată atât de tăierile neconforme, cât şi de un incendiu probabil provocat),  Dobroneagu, Valea Dâmboviţei şi Lereşti. În această etapă sunt plantaţi 435.000 de puieţi de molid, fag şi brad, crescuţi în pepinierele Fundaţiei Conservation Carpathia sau sunt achiziţionaţi de la producători specializaţi din zonă.

Saint-Gobain România şi ENGIE România au încheiat un parteneriat pentru construirea celui mai mare parc fotovoltaic din România, amplasat pe terenul fabricii de sticlă a companiei. Rezultatul acestui parteneriat va fi un sistem de panouri fotovoltaice cu o capacitate instalată de 8,6 MWp, pentru producerea de energie regenerabilă ce deserveşte situl industrial de la Călăraşi. Energia produsă va fi folosită 100% pentru autoconsum.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank