Economia verde

Opinie Cristian Sporiş, vicepreşedinte al Raiffeisen Bank: „Proiectele imobiliare nou-dezvoltate au avantajul de a fi inovative şi de a încorpora ultimele tehnologii“

20.12.2021, 00:02

Indiferent de mărimea unui business, noile modele de afaceri trebuie să aibă ca ţinte reducerea poluării mediului, optimizarea utilizării resurselor naturale, creşterea productivităţii şi a eficienţei energetice, noi surse pentru creştere economică.

În ultimii ani, unii dezvoltatori imobiliari au ca prioritate certificarea „verdeî a clădirilor şi există un limbaj comun, atât din perspectiva finanţatorilor, cât şi din cea a investitorilor. Putem vorbi de un interes crescut de la an la an. În linie cu criteriile din taxonomia europeană, Raiffeisen Bank susţine clădirile verzi prin credite acordate companiilor: credite de construcţie, credite de reamenajare/ îmbunătăţire parametri de eficienţă, credite pentru achiziţia sau refinanţarea unor clădiri operaţionale.

Preocuparea noastră pentru finanţarea imobilelor verzi a fost constantă în ultimii ani, aşa încât putem vorbi de peste 300 de milioane de finanţări adresate clienţilor corporate privind proiecte verzi. În anul pe care îl încheiem, ne-am îndreptat atenţia spre clădiri care îndeplinesc criterii „verzi“, volumul finanţărilor depinzând de dinamica pieţei în pandemie. Suntem într-o etapă în care dezvoltatorii lucrează pentru proiecte adaptate la schimbările de comportament ale oamenilor, dictate de perioada pe care o traversăm.

Avem şi anumite avantaje referitoare la tehnologiile avansate din domeniul construcţiilor. Piaţa imobiliară românească este o piaţă tânără comparativ cu alte state din vestul Europei, astfel încât proiectele nou-dezvoltate au avantajul de a fi inovative şi de a încorpora ultimele tehnologii disponibile în piaţă.

Criteriile de finanţare sunt aliniate cu strategia de creditare pentru proiecte imobiliare, incluzând analiza experienţei dezvoltatorului, locaţia şi conceptul proiectului, analiza de fezabilitate. În particular, pentru a adresa criteriile „verzi“, cerinţele sunt aliniate cu standardele internaţionale: (pre)certificări BREEAM/ LEED/ EDGE; certificate de performanţă energetică clasa A; pentru construcţii noi, îndeplinirea criteriilor de eficienţă energetică raportate la nivelul nZEB (Nearly Zero-Energy Building); pentru reamenajări, dovedirea unui impact de cel puţin 30% în creşterea eficienţei energetice postfinalizare lucrări.

Pe lângă aceste criterii punctuale, chiar dacă finanţarea se referă la un proiect imobiliar verde, urmărim să nu aibă un impact negativ asupra mediului şi a comunităţii în care este dezvoltat. În general, vorbim de o analiză complexă, care încorporează aspecte financiare, juridice şi tehnice.

Observăm un interes tot mai crescut şi al clienţilor persoane fizice pentru produse şi servicii responsabile, sustenabile, iar dacă vorbim de creditele imobiliare, atât prin produsul propriu de finanţare al băncii, cât şi prin participarea la programul Noua Casă, banca a acordat cu aproximativ 50% mai multe credite, ca volum, până la 30 septembrie 2021, decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, încurajând mai ales achiziţia de imobile verzi. Aproximativ 40% din totalul locuinţelor finanţate de bancă au clasa energetică A.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank