• Leu / EUR4.9461
  • Leu / GBP5.7088
  • Leu / USD4.7286
Economia verde
ZF Economia verde. Primăria Bucureştiului va măsura din vară calitatea aerului din oraş cu 40 de senzori, parte a unui sistem finanţat de o fundaţie internaţională
ZF Economia verde. Primăria Bucureştiului va măsura din vară calitatea aerului din oraş cu 40 de senzori, parte a unui sistem finanţat de o fundaţie internaţională 20 apr 2022

Bucureştiul va avea începând din această vară un sistem de monitorizare a calităţii aerului constând în 40 de senzori care vor măsura concentraţiile de particule în suspensie şi oxizi de azot.

citește mai mult
ZF Economia verde. Un atelier din Bucureşti transformă panourile publicitare în genţi şi accesorii pentru companiile Lidl şi Brico Dépôt
ZF Economia verde. Un atelier din Bucureşti transformă panourile publicitare în genţi şi accesorii pentru companiile Lidl şi Brico Dépôt 20 apr 2022

Remesh, o iniţiativă a ONG-ului Ateliere fără frontiere, dă o nouă viaţă bannerelor şi panourilor publicitare outdoor, transformându-le în obiecte precum genţi şi alte accesorii. Toată activitatea are loc într-un atelier din Bucureşti unde lucrează nouă persoane din categorii vulnerabile.

citește mai mult
EcoNews ZF
EcoNews ZF 20 apr 2022

♦ Firma de curierat Sameday are un parc auto Green Delivery cu vehicule electrice pentru Bucureşti şi Ilfov, infrastructură de care beneficiază clienţii eMAG. Prin acest parc, eMAG a redus emisiile de carbon generate de livrarea last mile cu 6% în 2020 faţă de anul precedent. Astfel, a evitat emiterea a 142 de tone de CO2.

citește mai mult
ZF Economia verde. Cristian Micu, Metrorex: Sperăm ca în mai să demarăm din nou campania Pet=Bilet. Anul trecut, în două săptămâni s-au strâns 40 de tone de deşeuri
ZF Economia verde. Cristian Micu, Metrorex: Sperăm ca în mai să demarăm din nou campania Pet=Bilet. Anul trecut, în două săptămâni s-au strâns 40 de tone de deşeuri 13 apr 2022

„Pet=Bilet“, campania Metrorex iniţiată în 2021, care a vrut să impulsioneze reciclarea, oferind bilete de călătorie în schimbul recipientelor de băuturi, va fi reluată şi în 2022, scopul fiind multiplicarea numărului de staţii în care se vor putea colecta ambalajele.

citește mai mult
Geografia de business a României. Magazinele zero-waste, noul trend în cumpărături. Cum şi unde în România poţi face shopping fără să generezi deşeuri?
Geografia de business a României. Magazinele zero-waste, noul trend în cumpărături. Cum şi unde în România poţi face shopping fără să generezi deşeuri? 9 apr 2022

Mai mulţi antreprenori de pe piaţa locală au dat în ultimii doi ani tonul într-un sector prea puţin dezvoltat în România, al magazinelor fără deşeuri, şi vor să ducă acest segment de piaţă mai aproape de nivelul din ţările occidentale.

citește mai mult
Videoconferinţa ZF Economia verde. Risipa alimentară: Anita Panait, director executiv la HORA: Restaurantele trebuie să aibă manageri care să ştie ce înseamnă menu engineering
Videoconferinţa ZF Economia verde. Risipa alimentară: Anita Panait, director executiv la HORA: Restaurantele trebuie să aibă manageri care să ştie ce înseamnă menu engineering 6 apr 2022

O soluţie pe care restaurantele o pot aplica pentru a reduce cantităţile de alimente care ajung la gunoi este desemnarea unor manageri care să ştie ce înseamnă menu engineering şi care să se asigure că aprovizionarea se face în mod eficient.

citește mai mult
ZF Economia verde. Un grup de ONG-işti a ales un bloc din Bucureşti pentru un proiect-pilot de asigurare a energiei necesare în spaţiile comune prin panouri fotovoltaice, sub numele de „Între Vecini“
ZF Economia verde. Un grup de ONG-işti a ales un bloc din Bucureşti pentru un proiect-pilot de asigurare a energiei necesare în spaţiile comune prin panouri fotovoltaice, sub numele de „Între Vecini“ 6 apr 2022

„Între Vecini“, un proiect al ONG-ului Global Shapers Bucharest Hub, vrea să dezvolte ideea de microcomunităţi sustenabile în interiorul asociaţiilor de proprietari din România.

citește mai mult
ZF Economia Verde. Cosmin Moldovan, Carmangeria Sânnicoară: Când am făcut conceptul de magazine cu bistro, am fost şi am vizitat mai multe concepte din Anglia, Germania, Italia. De acolo ne-am inspirat
ZF Economia Verde. Cosmin Moldovan, Carmangeria Sânnicoară: Când am făcut conceptul de magazine cu bistro, am fost şi am vizitat mai multe concepte din Anglia, Germania, Italia. De acolo ne-am inspirat 5 apr 2022

Moldovan-Carmangeria Sânnicoară, o companie cu activitate în industria cărnii, a dezvoltat un model de business pe verticală şi are în plan să continue această strategie, pentru a contribui la reducerea risipei alimentare.

citește mai mult
ZF Economia verde. Marinel Iacob, Agricola: Odată cu creşterea preţurilor la alimente, consumatorii nu vor mai face suprastocuri, chiar dacă iniţial aceasta este tendinţa
ZF Economia verde. Marinel Iacob, Agricola: Odată cu creşterea preţurilor la alimente, consumatorii nu vor mai face suprastocuri, chiar dacă iniţial aceasta este tendinţa 30 mar 2022

O eventuală criză alimentară generată de contextul politic actual i-ar putea face pe români să fie mai cumpătaţi în ceea ce priveşte cumpărăturile de ali­mente, este de părere Marinel Iacob, di­rector de calitate al producătorului de carne de pui Agricola Internaţional din Bacău.

citește mai mult
ZF Economia verde. Daniel Donici, Artesana: Risipa alimentară ar putea fi limitată şi prin schimbarea percepţiei aupra termenului de valabilitate
ZF Economia verde. Daniel Donici, Artesana: Risipa alimentară ar putea fi limitată şi prin schimbarea percepţiei aupra termenului de valabilitate 26 mar 2022

Percepţia consumatorilor asu­pra termenului de valabilitate a pro­du­selor alimentare ar trebui ajustată astfel încât acestea să nu ajungă neapărat la coşul de gunoi în ziua expirării, pentru că unele mai pot fi consumate şi câteva zile după aceea, este de părere Daniel Donici, ma­na­ging partner şi unul din­tre fondatorii producă­to­rului român de lactate Artesana.

citește mai mult
ZF Economia verde. Horia Constantinescu, ANPC: Ne-ar plăcea să putem avea pârghiile necesare elaborării unui regulament de consum, dar acesta ar putea fi interpretat greşit, aducând aminte de raţionalizarea de dinainte de 1989
ZF Economia verde. Horia Constantinescu, ANPC: Ne-ar plăcea să putem avea pârghiile necesare elaborării unui regulament de consum, dar acesta ar putea fi interpretat greşit, aducând aminte de raţionalizarea de dinainte de 1989 24 mar 2022

Piaţa locală a restaurantelor şi a magazinelor alimentare ar avea nevoie de un regulament de consum elaborat de autorităţi, însă temerea este ca publicul să perceapă această o astfel de iniţiativă drept con­strângătoare, este de părere Horia Constantinescu, preşedintele Auto­rităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

citește mai mult
ZF Economia verde. Attila Tanko şi Rareş Hărşan au adus în România o aplicaţie care vrea să combată risipa alimentară: „Am avut 3.000 de comenzi până acum şi vrem să ajungem la un milion“
ZF Economia verde. Attila Tanko şi Rareş Hărşan au adus în România o aplicaţie care vrea să combată risipa alimentară: „Am avut 3.000 de comenzi până acum şi vrem să ajungem la un milion“ 23 mar 2022

Attila Tanko şi Rareş Hărşan au adus în România o aplicaţie dez­voltată în Ungaria care îşi propune să combată risipa alimentară. Proiectul poartă numele Munch România şi constă în parte­neriate cu uni­tăţile din HoReCa dis­puse ca, la fina­lul zilei, să listeze în apli­caţie produsele ră­mase nevân­dute, dar la preţuri reduse. Utilizatorii re­zervă produsele, le plătesc online, apoi le ridică personal.

citește mai mult
ZF Economia verde. Andrei Borţun, ASAP România: Vrem să punem la dispoziţie pentru elevi infrastructura pentru colectare selectivă. Suntem în aproape 1.000 de şcoli şi ne-am propus să ajungem în 50 de UAT-uri
ZF Economia verde. Andrei Borţun, ASAP România: Vrem să punem la dispoziţie pentru elevi infrastructura pentru colectare selectivă. Suntem în aproape 1.000 de şcoli şi ne-am propus să ajungem în 50 de UAT-uri 16 mar 2022

ASAP România – Armata Selectării Atente a Plasticului –, o iniţiativă a antreprenorului Andrei Borţun, cunoscut în special pentru businessurile sale în industria creativă, a ajuns în aproape 1.000 de şcoli din România şi la 500.000 de elevi care au acum în instituţiile de învăţământ infrastructura necesară pentru a colecta selectiv deşeurile pe care le generează.

citește mai mult
ZF Economia Verde. Radu Ciocoiu, Raiffeisen Bank: Responsabilitatea băncilor este să susţină producţia locală de alimente prin finanţarea relocării capacităţilor de producţie care anterior erau în afara României
ZF Economia Verde. Radu Ciocoiu, Raiffeisen Bank: Responsabilitatea băncilor este să susţină producţia locală de alimente prin finanţarea relocării capacităţilor de producţie care anterior erau în afara României 14 mar 2022

Preocuparea faţă de subiectul risipei ali­men­tare trebuie amplificată în contextul geopolitic actual, deoarece creş­terile de preţ la petrol sau gaze naturale vor impacta şi sectorul alimentar. În aceste condiţii, o atenţie mai mare la problema risi­pei alimentare ar putea să compenseze o parte din efectele negative ale îngustării accesului la unele dintre resursele na­turale.

citește mai mult