Economia verde

Spaţiile luate cu asalt de porumbei devin nu doar inestetice, cât şi insalubre, iar trecerea prin preajma lor este o adevărată provocare. În afara parcurilor, nici maşinile nu scapă fără semnele trecerii porumbeilor prin zonă, proprietarii de autoturisme văzând aproape inutilă spălarea lor, deoarece păsările lasă dezastru în urmă.

Pagina verde. ALPAB caută specialişti care să rezolve problema porumbeilor din Capitală: „Nu s-a prezentat niciun ofertant“

11.06.2023, 07:33 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Anul trecut, ALPAB spunea că porumbeii reprezintă o problemă majoră şi în parcul Cişmigiu, unde mai multe alei şi bănci aproape că au fost distruse de mizeria generată de păsări.

Intersecţia de la Piaţa Muncii, cea de la Tineretului, cea de la Piaţa Rosetti, de la Obor, dar şi Piaţa Romană sau Piaţa Universităţii. În mai multe mari intersecţii din Bucureşti, dar şi în alte locuri din oraş, sute de porumbei şi-au stabilit „reşedinţa permanentă“, făcând aşteptatul pietonilor la semafor o misiune aproape imposibilă. Problema afectează însă nu doar trecătorii, ci şi proprietarii localurilor cu terase, care au devenit element de atracţie nu doar pentru clienţi, ci şi pentru porumbei.

„În perioada 2022 până în prezent, la Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti au fost înregistrate 13 sesizări având ca obiect hrănirea porumbeilor pe domeniul public. Precizăm faptul că în actele normative aflate în competenţa Serviciului Poliţia Animalelor din cadrul D.G.P.L.C.M.B. hrănirea porumbeilor nu este stabilită şi sancţionată ca faptă contravenţională“, au spus reprezentanţii Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti la solicitarea ZF transmisă Primăriei Municipiului Bucureşti.

În situaţia în care starea de curăţenie a trotuarelor, a arterelor de circulaţie, a parcurilor, a locurilor de joacă pentru copii, a pieţelor, a oboarelor sau a altor locuri publice este afectată ca urmare a hrănirii animalelor pe domeniul public, atunci pot fi aplicate dispoziţiile articolului 27 alineatul 1 din HCGMB 120/2010 privind aprobarea normelor de salubrizare şi igienizare ale Municipiului Bucureşti, adaugă ei. Amenzile prevăzute de actul normativ menţionat, în cazul persoanelor fizice, sunt cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei.

La rândul său, şi Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) a primit sesizări din partea cetăţenilor cu privire la problema porumbeilor.

„S-au luat măsuri pentru a se soluţiona această problemă“, au transmis reprezentanţii ALPAB într-un răspuns semnat de directorul general Corina Simona Bega, fără a preciza însă în ce constau aceste măsuri.

Anul trecut, ALPAB spunea că porumbeii reprezintă o problemă majoră şi în parcul Cişmigiu, unde mai multe alei şi bănci aproape că au fost distruse de mizeria generată de păsări.

„ALPAB a reparat foişorul din parc, dar la momentul reparaţiei, păsările nu erau în perioada incubaţiei, cuiburile acestora fiind goale. Acţiunea a constat în acoperirea cuiburilor, prin urmare păsările şi-au mutat locaţia. De asemenea, echipele ALPAB au informat publicul în legătură cu hrana pe care o oferă, iar la solicitarea instituţiei noastre Poliţia Locală efectuează periodic controale pentru a stopa pe cât posibil acest fenomen.“

Motivul existenţei porumbeilor ar fi, aşadar, obiceiul oamenilor de a-i hrăni. Pentru a găsi totuşi şi alte soluţii în vederea eliminării păsărilor, în afară de a le interzice cetăţenilor să-i hrănească, ALPAB spune că a inclus în programul investiţiilor publice aferente anului 2022 „Studiul privind combaterea efectelor produse de păsările din Parcul Cişmigiu - Ciorile din Grădina Cişmigiu Vecini cu aripi“.

„Pentru acest obiectiv a fost publicat în SICAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice - n. red.) un anunţ de intenţie cu tema proiectului, dar nu s-a prezentat niciun ofertant. Astfel, au fost transmise cereri de oferte pentru elaborarea studiului la organizaţiile de profil. În aprilie 2023 a avut loc o întâlnire de lucru cu oameni de specialitate şi biologi în vederea clarificării prevederilor din caietul de sarcini, urmând să ne fie transmisă o ofertă tehnico-financiară pentru realizarea studiului. Până în prezent nu am primit răspuns“, mai spun reprezentanţii ALPAB, instituţie aflată în subordinea Primăriei Capitalei (PMB).

Anul trecut, ALPAB preciza că în Cişmigiu se fac zilnic lucrări de întreţinere a spaţiilor verzi şi de salubrizare şi că se lucrează la o soluţie pentru a elimina mizeria generată de păsări.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank