Economia verde

Pagina verde. Anamaria Gram, consilier în Primăria Bucureştiului: Schimbarea CET-urilor, monitorizarea şantierelor, salubrizarea corectă ar ajuta la reducerea poluării în Capitală. Costul global al problemelor de sănătate asociate cu poluarea aerului se ridică la 8,1 trilioane de dolari

10.05.2023, 16:50 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Şapte milioane de decese premature sunt cauzate, anual, de poluare, este constatarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citată de Visual Capitalist.

Marile oraşe ale lumii depun constant eforturi pentru reducerea poluării, deşi nivelurile, chiar şi în scădere, depăşesc de câteva ori standardele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Măsuri în acest sens sunt necesare şi în Bucureşti.

„Costul lipsei de acţiune în vederea unui aer mai curat este foarte mare. Pe lângă milioanele de decese premature care au loc anual, costul global al problemelor de sănătate asociate cu poluarea aerului se ridică în prezent la 8,1 trilioane de dolari. Din păcate, aspectele esenţiale pentru calitatea vieţii, precum activităţile industriale, transportul, producţia de energie şi practicile agricole reprezintă totodată principalele cauze ale poluării aeru­lui“, notează realizatorii unui studiu publicat de platforma de conţinut pentru investitori Visual Capitalist.

Şapte milioane de decese prema­ture sunt cauzate, anual, de poluare, este constatarea Organizaţiei Mon­diale a Sănătăţii, citată de Visual Capitalist.

Totodată, potrivit unui alt studiu al aceleiaşi publicaţii, cu cât o ţară este mai dezvoltată din punct de vedere economic, cu atât şi gradul ei de poluare este mai scăzut, deoarece o parte din investiţiile pe care le fac companiile au în vedere şi reducerea impactului asupra mediului. Ţările cu un PIB mic tind să înregistreze niveluri mai ridicate de poluare deoarece prioritizează nevoile de bază în faţa necesităţilor de a implementa tehnologii care să reducă impactul asupra mediului înconjurător şi care sunt specifice mai degrabă statelor înstărite.

Bucureştiul, de exemplu, este unul dintre cele mai poluate oraşe din Europa şi se numără printre aglomerările urbane pentru care România se află în proces de infringement cu Comisia Europeană încă din 2011 pentru depăşiri constante ale cantităţilor de particule fine în mişcare aflate în aer, potrivit datelor ONG-ului de mediu Ecopolis.

„Măsuri utile (pentru a reduce poluarea în Capitală – n. red.) ar fi introducerea zonei de emisii reduse (sau zona cu nivel scăzut de emisii), schimbarea CET-urilor, monitorizarea şantierelor, salubrizarea corectă (cu aspirare şi spălare), monitorizarea arderii deşeurilor“, spune Anamaria Gram, consilier general şi coordonator al grupului pentru calitatea aerului în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti

Arderile de gunoaie, traficul intens şi praful de pe şantiere sunt doar trei dintre principalele cauze care fac uneori ca aerul să fie de-a dreptul irespirabil în oraş şi chiar şi în case. În general, cel mai rău este toamna, iarna şi primăvara, când oamenii circulă intens cu maşinile şi când au loc arderile de gunoaie.

 

 

 


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank