Economia verde

Pagina verde. Ce arată raportul Comisiei Europene privind transporturile din România: numărul automobilelor electrice este mult sub media UE, deşi infrastructura de încărcare a crescut continuu din 2020 încoace. La finalul anului 2022, media era de 12 vehicule pentru un punct de încărcare.

10.07.2024, 19:30 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Ambuteiajele la ore de vârf în România au determinat o medie de 33,2 ore de întârziere pentru fiecare maşină în 2023. Comparativ, în Uniunea Europeană media a fost de 28,6 ore, potrivit datelor din raportul elaborat de Comisia Europeană care surprinde problemele şi tendinţele actuale în materie de transport în ţările din spaţiul comu­nitar.

Mai mult, din cele 27 de ţări din UE, România are cel mai mare nu­măr de acci­dente pe cap de locuitor, inclu­zând aici şi accidente în care sunt implicaţi pietoni. Cele mai multe astfel de accidente sunt înregistrate pe străzile din oraşe.

Tot în ceea ce priveşte transportul rutier, datele Comisiei Europene arată că doar 2,9% dintre vehiculele înregistrate în România sunt alimentate cu combustibili alternativi, cel mai comun fiind GPL.

Numărul automobilelor electrice este mult sub media UE, deşi infrastructura de încărcare a crescut continuu din 2020 încoace. La finalul anului 2022, media era de 12 vehicule pentru un punct de încărcare. Totuşi, în ultimii cinci ani, numărul maşinilor electrice care circulă pe străzile din România s-a dublat.

România vrea să ajungă la o pondere de 14,2% energie regenerabilă în sectorul transporturilor, un rol esenţial în acest scop jucându-l investiţiile prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, se mai arată în acelaşi raport.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar