Economia verde

După parcurgerea kitului, elevii vor şti răspunsuri la întrebări precum: „Câte milioane de pungi sunt folosite la nivel mondial în fiecare minut?“, „Ce tipuri de plastic nu se pot recicla?“, „Cum putem rezolva problema plasticului?“ sau „Care este cel mai mare stat poluator?“.

Pagina verde. ASAP România, un proiect pentru introducerea colectării selective în şcoli, a creat un kit de activităţi pentru Săptămâna Verde şi pregăteşte profesorii pentru a le vorbi elevilor despre reciclare

22.03.2023, 17:20 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Printre activităţile incluse se numără Ghidul de Reciclare ASAP, cu informaţii selectate şi prezentate pentru a fi uşor de predat elevilor în clasă, planşe cu jocuri şi activităţi pe care profesorii să le folosească în clasă împreună cu elevii şi o fişă cu instrucţiuni pentru profesori despre cum să folosească acest kit.

ASAP România – Armata Selectării Atente a Plasticului –, o iniţiativă a Fundaţiei The Institute, care vizează creşterea gradului de colectare a plasticului uzat, va ajunge la peste 530.000 de elevi din cele 899 de şcoli partenere în cadrul programului Săptămâna verde.

ASAP a realizat un kit digital care va fi transmis şcolilor şi care va cuprinde informaţii teoretice despre colectarea separată şi reciclare, dar şi idei de activităţi pe care profesorii le pot desfăşura la clasă împreună cu elevii, în această perioadă dedicată proiectelor despre mediu, natură şi schimbări climatice, fără cursuri conform orarului obişnuit, sau oricând îşi doresc ulterior. Kitul va fi distribuit prin e-mail, în format digital, de ASAP reprezentanţilor instituţiilor şcolare înscrise în program şi va fi, de asemenea, disponibil pentru descărcare pe site-ul ASAP.

„Ne-am decis să realizăm acest kit pentru Săptămâna Verde ca urmare a solicitărilor venite din partea profesorilor din şcolile ASAP. Au fost mai multe cereri primite din şcolile din Capitală şi din zona Moldovei prin care ni se cerea ajutorul în acest sens, aşa că am răspuns pozitiv şi ne-am bucurat că şi-au dorit să le oferim activităţi «verzi» pentru această săptămână“, spune Mihaela Tutunaru, coordonator program ASAP.

Printre activităţile incluse se numără Ghidul de Reciclare ASAP, cu informaţii selectate şi prezentate pentru a fi uşor de predat elevilor în clasă, planşe cu jocuri şi activităţi pe care profesorii să le folosească în clasă împreună cu elevii şi o fişă cu instrucţiuni pentru profesori despre cum să folosească acest kit. Rebus şi Trivia pe teme de colectare separată şi reciclare sau un exerciţiu de imaginaţie marca ASAP, despre cum văd elevii oraşul viitorului, sunt câteva dintre activităţile propuse în acest kit. După parcurgerea lui, elevii vor şti răspunsuri la întrebări precum: „Câte milioane de pungi sunt folosite la nivel mondial în fiecare minut?“, „Ce tipuri de plastic nu se pot recicla?“, „Cum putem rezolva problema plasticului?“  sau „Care este cel mai mare stat poluator?“.

„Sortarea deşeurilor, limitarea risipei, economisirea resurselor sunt acţiuni fireşti într-o societate sănătoasă şi ele trebuie învăţate cât mai devreme la şcoală şi exersate în comunitate.“ Totodată, ASAP România a început şi o serie de cursuri de gestionare a deşeurilor dedicate profesorilor şi administratorilor responsabili de deşeuri din şcoli. Cursurile sunt organizate pentru toate unităţile de învăţământ din ţară, gratuit, în format online, şi conţin două module: primul dedicat gestionării deşeurilor, cu accent pe bune practici în şcoli, şi un al doilea referitor la legislaţia actuală de administrare a deşeurilor şi la obligaţiile şcolilor în tot acest proces.

„Peste 160 de profesori şi administratori au fost instruiţi despre obligaţiile legale ale unităţilor de învăţământ privind gestionarea deşeurilor, noţiunile generale în managementul deşeurilor şi economia circulară şi soluţiile «la îndemână» pentru eficientizarea procesului de administrare a deşeurilor în cadrul şcolilor. Continuăm şi anul acesta, prima sesiune a fost pe 14 martie şi urmează alte trei până la finalul lunii mai.“ Alina-Elena Vasiliu

ASAP România – Armata Selectării Atente a Plasticului – a strâns în 2022 peste 2,6 milioane de kilograme de plastic, dublu faţă de 2021. Proiectul a ajuns în 1.600 de şcoli din România şi la aproape 600.000 de elevi.

„În 2022, am reuşit să dublăm numărul de şcoli înscrise în program care colectează separat, cu peste 400 de şcoli care au raportat date despre deşeurile colectate. În creştere e şi cantitatea de deşeuri colectate – cu peste 50% faţă de anul 2021 – 2,620 tone de deşeuri, dintre care 296 tone de deşeuri reciclabile, comparativ cu cele 1,736 tone raportate de şcoli în anul anterior“, mai spune Mihaela Tutunaru.

În prezent, programul ASAP este activ în 899 de şcoli din 32 de reşedinţe de judeţ şi localităţi din întreaga ţară, adică ajunge la peste 530.000 de elevi.

Programul Săptămâna verde se desfăşoară în perioada 27 februarie - 16 iunie 2023, fiecare unitate educaţională din mediul preuniversitar având flexibilitatea să îşi aleagă o săptămână din această perioadă în care acoperă conţinut şi desfăşoară activităţi legate de schimbările climatice şi protecţia mediului în interiorul sau în afara unităţii educaţionale.

„Săptămâna verde“, un program inclus pentru prima dată în calendarul educaţional în anul şcolar 2023, vizează doar în Bucureşti aproximativ 270.000 de preşcolari şi elevi. Scopul fiind acela de a contribui la prevenirea schimbărilor climatice şi la protejarea mediului şi formarea unor comportamente responsabile în rândul copiilor faţă de mediul înconjurător.


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank