Economia verde

Pagina verde. Cât de poluată este România: ne aflăm în top zece în Europa, umăr la umăr cu Turcia. Spania şi Franţa sunt la polul opus

19.03.2025, 17:30 Autor: Mădălina Dediu Panaete

România este, ca nivel al poluării cu PM 2,5 adică particule fine care odată ajunse în sistemul respirator nu mai pot fi eliminate, a şasea ţară din Europa, la egalitate cu Turcia, arată datele din raportul 2024 World Air Quality Report, realizat de platforma IQAir. Europa include date din 2.105 oraşe din 43 de ţări, cel mai mare număr de ţări din orice regiune la nivel mondial. Spre exemplu, Islanda a înregistrat cea mai scăzută concentraţie medie anuală de PM2,5 din regiune. 

Raportat în micrograme pe metru cub (μg/m³), PM2,5 este unul dintre cei şase poluanţi cheie recunoscuţi şi monitorizaţi la nivel mondial, datorită efectelor negative semnificative asupra sănătăţii umane.

PM2,5 sunt particule cu diametrul mai mic de 2,5 microni, particule fine, care atunci cand sunt inhalate ajung în sistemul respirator şi nu mai pot fi eliminate. Sunt considerate deosebit de periculoase deoarece pot ajunge în alveolele pulmonare şi chiar pot pătrunde în fluxul sangvin, contribuind la boli cardiovasculare, respiratorii şi la cazuri de cancer, conform datelor de pe platforma AerLive, care monitorizează calitatea aerului din Bucureşti.

Un studiu independent al echipei de medici coordonată de Beatrice Maler, de la Spitalul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, studiu citat de AerLive în ultimul raport, a reuşit să coreleze numărul de internări cu creşterile valorilor de PM-uri. O echipă de cercetători din cadrul ASE a estimat şi costul acestor internări, iar concluzia studiului arată că creşterea concentraţiilor de PM2,5 poate induce o creştere a costurilor de spitalizare estimată cu o valoare cuprinsă între 137.820 lei şi 1.436.369 lei/ lună. 

În ceea ce priveste bolile cardiovasculare, creşterea cu 10 micrograme/m3 în valorile medii lunare ale PM2,5 a dus la o creştere în internările pentru afecţiuni cardiovasculare, cu valori cuprinse între 26 şi 1.392, iar creşterea PM10 de 10 μg/ m3 în valorile medii lunare, induce o creştere a numărului de internări pentru afecţiuni cardiovasculare cu valori cuprinse între 25 şi 888. PM10 sunt particule cu diametrul mai mic de 10 microni, care pot pătrunde în căile respiratorii, provocând diverse probleme de sănătate, de la iritaţii ale ochilor şi nasului până la probleme respiratorii mai grave, cum ar fi astmul sau bronşita, conform AerLive, platformă dezvoltată de platforma Ecopolis.

Conform datelor din raportul 2024 World Air Quality Report, Bosnia şi Herţegovina a rămas cea mai poluată ţară din regiune pentru încă un an consecutiv, cu o concentraţie medie anuală de 25,3 µg/m³. Paisprezece ţări au raportat creşteri ale nivelurilor de PM2,5,

Ungaria înregistrând cea mai mare creştere cu 1,3 µg/m³.

În 2024, 167 de oraşe din Europa au rămas sub pragul recomandat de OMS în ceea ce priveşte calitatea aerului.

Datele din studiul platformei IQAir subliniază că Europa se mândreşte cu o reţea robustă de monitorizare a calităţii aerului, cu 79,5% din datele sale provenite de la monitorii guvernamentali.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar