♦ În prezent, circa 4.000 de echipamente RVM sunt funcţionale în marile reţele de magazine din România. RVM Systems, Tomra şi Envipco sunt principalii producători de la care provin echipamentele regăsite în supermarketuri şi hipermarketuri.
Tomra, Envipco şi RVM Systems, cei trei furnizori de aparate RVM (Reverse Vending Machines) instalate în magazinele marilor comercianţi din România pentru a recupera ambalajele din cadrul Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), şi-au majorat chiar şi de peste zece ori cifrele de afaceri în 2022 şi 2023 comparativ cu aul 2021, pe fondul cererii ridicate de astfel de echipamente.
Cele mai mari venituri – de 138 de milioane de lei – aparţin companiei Tomra Collection România, subsidiară a unui grup din Norvegia. Spre comparaţie, în 2021 aceeaşi companie raporta doar 16 milioane de lei cifră de afaceri. Automatele de preluat ambalajele sunt produse sau asamblate în ţări precum Norvegia, Polonia, Olanda, Estonia, iar o parte din asamblări au loc şi în România.
Rezultate apropiate are şi Envipco Solutions, subsidiara unui grup olandez care asamblează automatele RVM într-o fabrică din Sebeş, judeţul Alba. În 2023, Envipco a avut afaceri de 122,7 milioane de lei, faţă de numai 5 milioane de lei cu doi ani în urmă.
Cu venituri mai mici, de 30,7 milioane de lei, şi RVM Systems se numără printre furnizorii de aparate de colectare a ambalajelor SGR. Compania este parte a unui grup suedez, fabricile sale fiind situate în Estonia, Turcia şi Danemarca.
În prezent, circa 4.000 de echipamente RVM sunt funcţionale în marile reţele de magazine din România, arată datele RetuRO, administratorul Sistemului Garanţie-Returnare.
RVM Systems, Tomra şi Envipco sunt principalii producători de la care provin echipamentele regăsite în supermarketuri şi hipermarketuri.
Aceştia sunt menţionaţi şi în Manualul pentru comercianţi şi au fost selectaţi pentru că sunt singurii care îndeplinesc specificaţiile şi cerinţele SGR pentru echipamentele RVM, acestea putând fi incluse în circuitul de returnare şi colectare a ambalajelor.
Dintre cele 4.000 de echipamente, peste 80% sunt integrate în infrastructura marilor reţele de magazine, incluzând lanţuri de supermarketuri şi hipermarketuri cu prezenţă naţională, conform datelor furnizate de reprezentanţii RetuRO. Restul, adică mai puţin de 20%, sunt distribuite în magazinele independente şi de dimensiuni mai mici, care acoperă diverse zone şi comunităţi locale din întreaga ţară.
Odată ce toţi operatorii economici se vor înscrie în sistem şi vor semna contractele cu RetuRO, infrastructura de colectare a ambalajelor va cuprinde aproximativ 80.000 de puncte de returnare, acoperind întreaga suprafaţă a ţării. O parte dintre comercianţii care deţin aceste 80.000 de puncte optează însă pentru colectarea manuală a ambalajelor, în saci de plastic.
Cele mai multe echipamente RVM, justificat şi prin amploarea reţelei, se găsesc în cadrul Mega Image, atât în magazinele cu acest nume, cât şi în cele Shop&Go. În total, este vorba despre peste 800 de unităţi.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE