♦ Situaţia vine deşi recent, reprezentanţii RetuRO spuneau că, în urma reclamaţiilor jucătorilor din retail şi HoReCa, nemulţumiţi de frecvenţa scăzută de preluare a sacilor cu ambalaje de RetuRO, administratorii sistemului au implementat o frecvenţă zilnică de colectare.
„Stimaţi clienţi, pentru moment, magazinul nostru nu mai poate colecta ambalaje de sticlă/ ciob deoarece spaţiul de depozitare şi colectare a ambalajelor de sticlă/ ciob cu garanţie este plin din cauza necolectării acestora de către operatorul RetuRO Sistem de Garanţie-Returnare“, este mesajul postat pe un automat de tip RVM instalat într-un magazin Mega Image din Bucureşti.
Situaţia nu este singulară, adesea clienţii lovindu-se de impedimentul aparatelor defecte sau pline, pe care nimeni nu se preocupă să le golească, ceea ce face ca încrederea în eficienţa sistemului să fie pusă la încercare. În cazul de faţă, clienţii au fost redirecţionaţi către alte magazine în care să predea ambalajele goale.
Comercianţii s-au declarat, de numeroase ori, nemulţumiţi de modul în care RetuRO se ocupă de preluarea ambalajelor, astfel că în continuare relaţia dintre administratorul Sistemului Garanţie-Returnare (SGR) şi proprietarii de magazine este tensionată.
„Odată ce un magazin îşi atinge capacitatea maximă de depozitare a ambalajelor SGR, atât în aparat, cât şi în spaţiile dedicate pentru depozitare, acesta nu mai poate colecta suplimentar alte ambalaje. Orice colectare suplimentară ar însemna depozitarea ambalajelor în alte spaţii, ceea ce ar pune în pericol siguranţa produselor depozitate şi comercializate, precum şi siguranţa echipelor noastre din magazine. Frecvenţa cu care RetuRO ridică ambalajele variază în funcţie de magazin şi de zonă geografică. După cum se poate observa şi din afişul respectiv, ridicarea ambalajelor colectate de magazine nu este lipsită de probleme, ceea ce poate afecta funcţionarea continuă a aparatelor de preluare“, au spus reprezentanţii Mega Image la solicitarea ZF.
Situaţia vine deşi recent, reprezentanţii RetuRO spuneau că, în urma reclamaţiilor jucătorilor din retail şi HoReCa, nemulţumiţi de frecvenţa scăzută de preluare a sacilor cu ambalaje de RetuRO, administratorii sistemului au implementat o frecvenţă zilnică de colectare. Totuşi, în realitate, lucrurile stau adesea diferit.
„Din dorinţa de a eficientiza întregul proces de ridicare a sacilor de ambalaje SGR, s-a implementat colectarea în baza frecvenţei comunicate de către comercianţi. Cu toate acestea, există anumite situaţii în care volumele de ambalaje SGR returnate de către clienţi depăşesc capacitatea planificată de către integratorul logistic cu care RetuRO are contract“, au spus reprezentanţii RetuRO.
Oficialii Mega Image spun însă că „trebuie subliniat volumul masiv de ambalaje colectate şi faptul că SGR a fost lansat cu doar şapte luni în urmă. În acest moment, trebuie apreciat că sistemul reuşeşte să adune peste 50% din recipientele puse pe piaţă lunar“.
În prezent, la nivelul RetuRO se lucrează la optimizarea fluxurilor de ridicare a sacilor de ambalaje SGR de la comercianţi, adaugă ei.
„În acest sens, a fost mărit numărul mijloacelor de transport cu care se face colectarea ambalajelor, peste 1.000 de vehicule fiind implicate în procesul de colectare zilnică a ambalajelor SGR.“
Cei mai ghinionişti clienţi s-au întâlnit adesea cu situaţii similare, motiv suficient să se declare nemulţumiţi de funcţionarea Sistemului Garanţie-Returnare şi să renunţe la a mai returna ambalajele, chiar dacă asta înseamnă o pierdere de bani, calculând fiecare garanţie de 50 de bani plătită la achiziţia băuturilor.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE