Economia verde

Pagina verde. EcoNews ZF

31.08.2022, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Black Sea ClimAccelerator, program de accelerare din România şi Bulgaria dedicat start-up-urilor green, a selectat primii 16 finalişti, din categoria early stage, care merg mai departe şi vor beneficia de mentorat de specialitate, consultanţă, evenimente dedicate, dar şi de o finanţare individuală de 5.000 de euro. Programul continuă cu deschiderea înscrierilor pentru start-up-urile verzi din România aflate în proces de dezvoltare şi scalare. Black Sea ClimAccelerator se află la cea de-a doua ediţie şi se adresează start-up-urilor dornice să inoveze pentru un viitor mai sustenabil.

♦  Grup Şerban, o companie antreprenorială românească activă în mai multe sectoare din agricultură, utilizează o tehnologie nouă, care conduce la reducerea amprentei de carbon. Calculele pentru 2020 arată că trei tone de carbon vor fi captate pe fiecare hectar de producţie, doar prin aplicarea acestei tehnologii, care se numeşte nautil, potrivit reprezentanţilor companiei.

♦ E.ON Energie România a finalizat, în ultimii patru ani, instalarea unor sisteme de iluminat public cu performanţă energetică ridicată, bazate pe tehnologie LED, în 44 de localităţi din şapte judeţe. Alte patru proiecte pentru tot atâtea localităţi sunt în curs de finalizare. E.ON estimează că economia obţinută prin eficientizarea sistemelor publice de iluminat poate fi de până la 60% prin aceste sisteme, comparativ cu cele vechi.

♦ Aproape o treime (28%) dintre români consideră că locuinţa ideală ar trebui să fie prietenoasă cu mediul în procesul de construcţie şi de folosinţă, un procent semnificativ mai mare înregistrându-se în cazul tinerilor sub 35 ani (35%) care, în general, manifestă un interes mai ridicat de a proteja mediul înconjurător, arată un studiu realizat de Reveal Marketing Research.

♦ Primăria sectorului 6 din Bucureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România au lansat un concurs de soluţii pentru amenajarea parcului Lacul Morii, care se va întinde pe o suprafaţă de 16,6 hectare, pornind din zona barajului Ciurel şi a parcului Crângaşi, continuând spre zona de nord şi ajungând până la Chiajna. Proiectul câştigător va fi premiat cu peste 2,6 milioane de lei.

♦ Compania RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. a devenit administratorul  sistemului de garanţie-returnare din România, printr-o hotărâre de guvern emisă pe 24 august 2022. RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. a fost înfiinţată de asociaţiile reprezentative ale producătorilor de băuturi şi ale comercianţilor pentru a gestiona sistemul de garanţie-returnare, în curs de implementare în România. În prezent, compania are trei acţionari privaţi: Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, Asociaţia Berarii României pentru Mediu şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu, şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, care deţine 20% din acţiuni.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank