Economia verde

Pagina verde. EcoNews ZF

02.11.2022, 00:04 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi Platforma Aerlive.ro caută trei noi iniţiative de monitorizare şi îmbunătăţire a calităţii aerului în cartierele din Bucureşti. Până pe 17 noiembrie, organizaţiile neguvernamentale din Bucureşti pot trimite ideile de proiecte locale pentru a fi analizate de echipa Ecopolis în vederea selectării a trei zone de acţiune noi pentru monitorizarea calităţii aerului şi identificarea unor soluţii concrete pentru îmbunătăţirea calităţii aerului. Iniţiativa face parte din proiectul Acţiunea pentru aer curat.

♦ Tomra, o companie norvegiană care furnizează soluţii automate de colectare a ambalajelor de metal, plastic şi sticlă pentru băuturi în vederea reciclării, a furnizat până acum comercianţilor din România sisteme automate de preluare ce pot colecta peste 700 de milioane de ambalaje de unică folosinţă, echivalentul a peste 20% din obiectivele primului an de funcţionare a Sistemului Garanţie-Returnare în România, care va deveni funcţional pe 30 noiembrie 2023.

♦ Compania de energie OMV Petrom a semnat un parteneriat cu platforma de comerţ online cu smartphone-uri Flip.ro în vederea recondiţionării a peste 500 de telefoane mobile destinate casării. Contractul dintre cele două companii, semnat pentru o perioadă de trei ani, prevede preluarea a peste 2.500 de terminale mobile.

♦ Globall Design One, operatorul unei platforme specializate în comercializarea materialelor de construcţii grele, implementează un proiect care va conduce la reducerea poluării specifice sectorului construcţiilor. Soluţia constă în identificarea celui mai apropiat depozit sau producător care are pe stoc produsul solicitat de client sau care îl poate aduce în termenul cel mai scurt, scurtând astfel distanţele de deplasare şi impactul asupra mediului. Iniţiativa vine în condiţiile în care sectorul construcţiilor este responsabil pentru o treime din deşeurile produse la nivel global şi pentru aproximativ 40% din emisiile de dioxid de carbon.

♦ Producătorul de ambalaje Electric din Focşani, deţinut de familia Buzăianu, vrea să investească într-o secţie de reciclare şi să producă astfel amestecuri de materiale.

♦ Peste 1,27 de tone de deşeuri au fost colectate pe 15 octombrie 2022 prin programul „O Românie Curată Începe de Acasă“, iniţiat de Procter & Gamble şi derulat în parteneriat cu Carrefour şi Let‘s Do It, Romania! Deşeurile au fost colectate din oraşele Bucureşti, Râmnicu Vâlcea şi Iaşi.

♦ Şcoala Gimnazială Lilieşti din localitatea Băicoi, judeţul Prahova, este a doua unitate de învăţământ din România care va fi adusă la standardul de clădire cu un consum de energie aproape zero (nZEB) prin programul România Eficientă, derulat de Energy Policy Group (EPG) şi finanţat de OMV Petrom. La această şcoală învaţă circa 450 de elevi, iar investiţia se ridică la aproximativ 1,4 milioane de euro. În urma renovării, consumul total anual de energie al clădirii pentru încălzire va fi diminuat cu peste 60%. Finalizarea lucrărilor este estimată pentru ianuarie 2023.

♦ Fundaţia Conservation Carpathia, cel mai mare proiect de conservare a naturii din România, a încheiat un parteneriat cu Parcul Naţional Bayerischer Wald (Pădurea Bavareză), prin care va avea loc transferul de cunoştinţe între partea germană şi cea română în proiectele de cercetare şi monitorizare de specii, managementul carnivorelor mari, dezvoltarea programelor educaţionale, crearea de mecanisme economice pentru comunităţi, programe de turism, training şi comunicare.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank