Economia verde

Pagina verde. EcoNews ZF

29.03.2023, 00:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Producătorul de profiluri de lemn compozit (WPC) Bencomp investeşte 10 milioane de lei într-o fabrică la Arad, care va produce brichete din lemn. Compania are deja o unitate de producţie la Buzău, unde sunt programate investiţii de 300.000 de lei pentru utilaje, energie verde şi noi locuri de muncă. În prezent, la fabrica Bencomp din Buzău se produc lunar peste 300 de tone de profiluri din lemn compozit, pentru care se utilizează peste 270 tone de deşeuri din lemn şi din mase plastice. Tot la Buzău, compania vrea să mai deschidă o fabrică de uşi de lemn compozit, cu o investiţie de 5,5 milioane de lei. Bencomp a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 29 milioane de lei, iar pentru 2023 estimează o creştere cu 18%.

7 din 10 locuinţe la nivel european vor fi dotate cu o pompă de căldură până în 2030, potrivit estimărilor Daikin, producător de echipamente de climatizare. În prezent, doar două din zece locuinţe au un astfel de dispozitiv pentru încălzire. Pompele de căldură vin cu costuri mai mici de funcţionare, fiind o soluţie mai eficientă decât alternativele tradiţionale pentru încălzire. Piaţa pompelor de căldură a crescut într-un ritm constant în perioada 2010 – 2020 şi a accelerat pe fondul introducerii Green Deal şi sub influenţa planului REPowerEU, atingând 1,6 milioane de unităţi instalate în 2022.

Un studiu al Administraţiei Naţionale „Apele Române“ realizat în zona acumulării Siriu şi pe râul Buzău a scos la iveală că 90% din deşeurile colectate din ape sunt reprezentate de plastic, din care 70% provin din degradarea obiectelor din plastic de unică folosinţă precum tacâmuri şi veselă. Persistenţa deşeurilor de plastic pe maluri şi/sau în cursurile de apă poate produce pe termen lung modificări ale calităţii apelor, macroplasticele descompunându-se în microplastice cu impact asupra folosinţelor apei şi asupra ecosistemelor acvatice.

Södra, furnizorul principal de celuloză certificată al producătorului de hârtie Pehart, va produce haine din copaci.

 

 

 

 


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank