♦ Cătălina Marga, director financiar al RetuRO, se retrage din funcţie
Cătălina Marga, care a ocupat timp de mai bine de doi ani funcţia de director financiar al RetuRO, a decis să se retragă din funcţie. Ea va rămâne alături de echipă în perioada următoare pentru a asigura finalizarea proiectelor aflate în derulare şi o tranziţie coerentă către noua conducere financiară. Membră a echipei RetuRO încă din primele luni de funcţionare operaţională, Cătălina Marga a fost nu doar unul dintre primii angajaţi, ci şi un pilon esenţial în construirea şi consolidarea echipei de management. Prin profesionalism, rigoare şi viziune strategică, ea a avut un rol decisiv în crearea unei infrastructuri financiare solide, într-un mediu complex şi aflat în continuă evoluţie. Sub coordonarea sa, RetuRO a pus bazele unui model financiar sustenabil, aliniat celor mai bune practici europene, susţinând lansarea şi operarea unuia dintre cele mai ambiţioase proiecte de economie circulară din România. Procesul de tranziţie este deja în curs. RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. este o companie ce funcţionează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).
♦ Administratia Fondului pentru Mediu a preluat în administrare şase depozite municipale de deşeuri neconforme pentru a fi închise şi ecologizate
Administratia Fondului pentru Mediu a preluat în administrare şase depozite municipale de deşeuri neconforme pentru a fi închise şi ecologizate, a anunţat instituţia. „Preluarea celor şase depozite în vederea închiderii şi ecologizării acestora reprezintă un pas esenţial pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), precum şi pentru îndeplinirea obligaţiilor faţă de Uniunea Europeană privind protecţia mediului. Gropile de gunoi sunt considerate astăzi ca fiind una dintre cele mai periculoase metode de depozitare a deşeurilor, ele având efecte deosebit de grave atât asupra mediului, cât şi asupra sănătăţii oamenilor. Problema depozitării deşeurilor este una dintre cele mai presante pentru ţara noastră şi, prin această măsură, contribuim activ la evitarea sancţiunilor în cadrul procedurilor de infringement şi sprijinim tranziţia României către o economie verde” a precizat ministrul Mircea Fechet. Acest demers contribuie direct la îndeplinirea angajamentelor României în procesul de aderare la OCDE, dar şi la evitarea sancţiunilor în procedurile de infringement cu UE. Cererea de finanţare pentru aceste lucrări va fi depusă în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă 2021–2027, iar acţiunea sprijină economia circulară, gestionarea durabilă a deşeurilor şi aduce România mai aproape de ţinta UE.
♦ Administraţia Naţională „Apele Române” a închiriat 70 de hectare de plajă pentru următorii zece ani
Administraţia Naţională „Apele Române” a încheiat cea de-a doua etapă a licitaţiei pentru închirierea subsectoarelor de plajă pentru următorii 10 ani. Astfel, 70 de hectare de plajă au fost închiriate. În total, 77 de subsectoare de plajă au fost scoase la închiriere. Administraţia a primit 187 de oferte, dintre care 122 au fost valabile. S-au adjudecat 37 de subsectoare (48%), la un preţ mediu cu 64% mai mare decât cel de pornire, iar cele mai multe plaje închiriate se află în Eforie Nord, Eforie Sud, Mamaia şi Agigea. Suprafaţa totală închiriată în această etapă: 24,8 hectare. În prima etapă a licitaţiei, organizată tot în acest an s-au adjudecat 57 de subsectoare din 83 scoase la închiriere. Suprafaţă închiriată a fost de 49 hectare. Plajele închiriate se află în: Năvodari, Mamaia, Constanţa, Eforie Nord, Eforie Sud, Agigea, Tuzla şi Vama Veche. Acestea sunt destinate activităţilor de agrement turistic (recreere) sau sportiv – inclusiv pentru ambarcaţiuni cu sau fără motor. „Pentru zonele unde nu s-au depus oferte sau a fost o singură ofertă, vom organiza o nouă rundă de licitaţie, în aceleaşi condiţii”, spun reprezentanţii Apele Române. Conform unui anunţ publicat anterior de Apele Române, de exemplu, pentru sectorul I, subsectorul 1, care se întinde pe o suprafaţă de 10.041 mp preţul de pornire esre de 112.352 de lei fără TVA. Pe de altă parte, în Vama Veche o suprafaţă de 3.181 mp este închiriată pentru un preţ pornind de la 44.661 lei fără TVA, iar în Constanţa un sector de 10.199 mp se închiriază cu un preţ de pornire de 71.662 de lei, potrivit anunţului.
♦ Primăria sector 6 a scos la licitaţie lucrările pentru Parcul Grozăveşti, care se întinde pe 3 hectare
Primăria sector 6 a scos la licitaţie lucrările pentru Parcul Grozăveşti, iar ofertele se pot depune până pe 2 iunie. Valoarea estimată este de 14,9 milioane de lei. „Vom avea zone de sport şi de fitness, locuri de joacă, foişoare de lucru în aer liber, zone de belvedere, zone de relaxare cu hamace, loc de joacă pentru câini, gradene, mobilier urban de calitate şi, bineînţeles, mult spaţiu verde revitalizat - arbori, arbuşti, plante perene frumoase şi rezistente”, spun reprezentanţii primăriei. Zona parcului se află în paragină de ani şi ani, cu alei rupte, vegetaţie uscată, mobilier urban degradat. „Ofertanţii trebuie să deţină experienţă similară în domeniul care face obiectul contractului, astfel că trebuie să facă dovadă că în ultimii 5 ani, inclusiv până la dată limita stabilită pentru depunerea ofertelor, aceştia au mai executat şi dus la bun sfârşit lucrări similare la nivelul a minim 1 contract şi maxim 2 contracte, lucrări în valoare cumulată de minim 14.900.000 lei fără TVA”, se arată în proiectul de licitaţie.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE