Economia verde

Pagina verde. Elveţienii de la Sika au investit în reducerea consumului de gaz în procesele de producţie a materialelor de construcţii

22.03.2023, 16:30 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Tot în vederea reducerii impactului asupra mediului înconjurător, mai multe fabrici din portofoliul Sika au trecut de la alimentarea cu apă din sistemul public la folosirea apei din subteran. Una dintre ele este cea de la Işalniţa, judeţul Dolj.

Producătorul elveţian de materiale de construcţii Sika a instalat anul trecut senzori de umiditate pentru optimizarea uscării nisipului folosit în procesele sale de producţie în una dintre fabricile pe care le are în România, investiţie care a avut ca efect reducerea cu 25% a umidităţii nisipului şi a redus consumul de gaz necesar în procesul de producţie.

Următoarea instalaţie similară va viza o fabrică din America Latină, se arată în raportul anual al grupului aferent anului 2022.

Reprezentanţii Sika România nu au răspuns solicitării ZF referitoare la evoluţia businessului anul trecut şi planurile pentru 2023.

Tot în vederea reducerii impactului asupra mediului înconjurător, mai multe fabrici din portofoliul Sika au trecut de la alimentarea cu apă din sistemul public la folosirea apei din subteran.

„De exemplu, la Işalniţa (în România), o staţie de osmoză inversă pentru dedurizarea apei permite utilizarea apei subterane în locul celei din sistemul public de alimentare“, se arată în raport.

Grupul elveţian Sika are în România două fabrici, una de aditivi pentru betoane, la Braşov, şi una de mortare şi adezivi speciali pentru construcţii, în localitatea Căpuşu Mare, judeţul Cluj, alături de o unitate de producţie cumpărată de la Arcon în 2019 şi amplasată în Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna.

Sika a preluat în 2020 pe piaţa locală compania Adeplast, fondată de antreprenorul Marcel Bărbuţ, decedat între timp, în schimbul sumei de 129,8 mil. franci elveţieni, echivalentul a aproximativ 126 mil. euro. Odată cu această tranzacţie, Sika a preluat cele 11 fabrici ale AdePlast, la Ploieşti, Oradea, Roman şi Craiova, unde se produc mortare, polistiren şi vopsele.

Pe plan local, Sika România îşi vinde produsele către companii de construcţii, staţii de betoane, depozite de materiale de construcţii, distribuitori şi toate reţelele de tip do-it-yourself. Pe lângă proiectele private, compania a fost implicată şi în lucrări de infrastructură.

În 2021, potrivit celor mai recente date disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe, Sika România a avut o cifră de afaceri de 334 mil. lei şi 153 de angajaţi. La rândul său, AdePlast a avut 604 mil. lei şi 475 de angajaţi.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank